AYT (Alan Yeterlilik Testi) – II. Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve Yabancı Dil (İngilizce) sorularından oluşan Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğrencilerin alan bilgilerini ölçmek amacıyla bilgi ağırlıklı bir sınavdır.
Toplamda 160 soru bulunur ve öğrencilerin toplam süresi 180 dakikadır. YKS'nın 2. Oturumu olan AYT konuları arasında matematik, edebiyat, fizik, biyoloji, kimya, tarih, coğrafya, felsefe, geometri ve din yer almaktadır.
AYT, adaylara toplamda YDT hariç 160 soru sunmaktadır. Bu soruların dağılımı şu şekildedir: 40 soru Matematik, 40 soru Fen Bilimleri, 40 soru Sosyal Bilimler-2 ve 40 soru da Türk Dili ve Edebiyatı ile Sosyal Bilimler-1 testinden gelmektedir.
Toplamda 40 soru bulunur ve bunların en az 30 tanesi matematik sorularından oluşur. 40 sorunun yaklaşık dörtte biri kadarı da Geometri konularına ayrılır. Sayısal bölümünden mezun öğrenciler ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerinden sorumludurlar. Her iki test grubundan da 40'ar tane soru çıkacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Eşit Ağırlık puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat, Matematik, Tarih-1 ve Coğrafya-1 testlerini çözecek. Sözel puan türünden tercih yapmayı düşünen öğrenciler AYT'de Edebiyat , Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü sorularını çözecek.
EŞİT AĞIRLIK Puan Türü
Eşit Ağırlık öğrencileri 1. oturum TYT sınavı, 2. oturum AYT'de de Matematik ve Sosyal Bilimler - 1 + Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.
TYT sınavı üniversite sınavlarında öğrencilerin girdiği ilk sınav oturumudur. AYT ise ikinci sınav oturumudur. TYT sınavında öğrencilerin yetenekleri ölçülür. AYT ise öğrencilerin kendi alanlarındaki başarılarının ölçülmesini sağlar.
Genellikle AYT sınavı TYT sınavından 1 gün sonra yapılmaktadır. AYT'de 40 Adet Matematik Dersi Sorusu, 40 Adet Fen Bilimleri Dersi Sorusu, 40 Adet Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Sorusu, Sosyal Bilimler 1 ve 40 Sosyal Bilimleri 2 testi karşılaşırsınız. YDT sınavında ise 80 tane yabancı dil sorusu ile karşılaşırsınız.
AYT sınav süresi 180 dakikadır ve öğrencilerin bu süre içerisinde tüm soruları cevaplamaları istenmektedir.
TYT'nin açılımı Temel Yeterlilik Testi yani 9-10. sınıfta gördüğün konuların hepsini içeren sınavdır. Bu soruların hepsini çözüp yapabildiğin kadar iyi puan alman istenir. AYT ise Alan Yeterlilik Testidir yani 11-12. sınıfta hangi bölümü seçtiysen (Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal) bunlara göre sorularını çözersin.
Bu oturuma giren öğrencilerin sayısal, sözel, yabancı dil ve eşit ağırlık puanları hesaplanmaktadır. AYT'de hangi dersler var diye baktığınızda bu ikinci oturum sınavında Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden kırkar soru sorulmaktadır.
Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri, yurt dışı okulları) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.
AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40'ı, AYT puanının ise %60'ı baz alınır. TYT'ye her aday girdiği için derslerin katsayıları değişmezken, AYT'de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alana göre puanlar hesaplanmaktadır. Bu nedenle her dersin kat sayısı farklıdır.
1,5 dk. 120 dk. Bu oturumda lise müfredatı esas alınacaktır. İkinci Oturumda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacaktır.
Sayısal bölümden sınava hazırlanan bir öğrenci olarak matematik, kimya, fizik ve biyoloji sorularını çözmenin yanı sıra TYT sınavında yer alan Türkçe konularını da bilmen gerekir. Türkiye sıralamasında iyi bir dereceye sahip olmak, hem sayısal hem de paragraf sorularında başarıyı yakalamaktan geçer.
AYT, öğrencilerin mevcut bilgi düzeyini ölçer ve ağırlıklı olarak 11 ve 12. sınıf konularından sorular barındırır.
AYT sınavı alan bilgisi ölçerken, YDT ise yabancı dil eğitimi almak isteyen öğrenciler içindir. TYT ve AYT konuları arasında matematik, Türkçe, geometri, fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, tarih, felsefe ve din kültürü yer almaktadır.
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
TYT 2 yıllık, AYT 4 yıllık ve Yabancı Dil Testi (YDT) de yabancı dil üniversite bölümlerini tercih edecekler için uygulanıyor.
Ücretli okunabilecek hukuk fakülteleri de bulunmaktadır. Hukuk fakültesi okumak için öncelikle TYT ve AYT sınavlarına girmek gerekmektedir. Bir devlet üniversitesi kazanmak için TYT sınavından en az 60 net ve AYT sınavından en az 50 net yapmak gerekecektir. Ayrıca iyi bir OÖPB olması gerekmektedir.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
Eşit ağırlık bölümünde kendi alan puanının hesaplanmasını isteyen adaylar ise 40 adet Matematik sorusu ile 40 adet Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler 1. bölüm sorusundan sorumludurlar. Bu öğrenciler verilen sürede sadece bu 80 adet soruyu çözerek kendi eşit ağırlık alan puanının hesaplanmasını isteyebilirler.
Türkçe 40 soru, Sosyal Bilimler Testi ( Tarih 5, Coğrafya 5, Felsefe 5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe 5) 20 soru, Temel Matematik Testi 40 soru, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 7, Kimya 7, Biyoloj 6 ) 20 soru olmak üzere toplamda 120 soruyu içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri