Biberon ya da emziğe alışan bebek anneyi emmek istememekte ve memeyi reddetmektedir. Her bebek kendine özgüdür. 2 yıl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaşamayan bebekler de bulunmaktadır. Ancak bazı bebekler bir kez biberon aldıktan sonra annesini emmek istemeyebilir.
Emzik kullanmanın zararları arasında en bilinen durum bebeğin annenin memesini reddetmesidir. Emzik kullanan bebekler ilerleyen süreçlerde anne sütünü almayı bırakmaktadır. Yalancı emziğin zararları arasında bebeğin ağız ve diş yapısının bozulması da vardır.
İki ürünün kullanımı da son derece olumsuz etkilere sebep olabiliyor: Biberon ve emzik kullanımı meme şaşkınlığı ve sonucunda meme reddine sebep olabilir. Çünkü emzik ve biberonun plastik tadına ve anne memesine nazaran biberondan daha hızlı akan süte alışan bebek bir daha anne memesini emerek çaba sarf etmek istemez.
Emzik özellikle bebeğinizin uykuya dalmasına yardımcı olabilir. Bebeğiniz sakinleşmekte güçlük çekiyorsa, emzik işe yarayabilir. Emzik kullanımının bir bebeğin uyku süresi veya gece uyanışları üzerinde herhangi bir etkisi olduğu görülmemektedir. Emzik emmek, uçaktaki rahatsızlığı azaltabilir.
Aç olduklarında emzik verilse dahi bir süre emerek emziği fırlatırlar. O durumlarda açıkça süt istediklerini belli ederler. Ancak bebek tok ise, rahat etmek, tatmin sağlamak ve rahat uykuya geçebilmek için emziği isterler.
İlgili 25 soru bulundu
Genellikle 3. ayla 4. ay arasındaki dönemde bebeklerde meme reddi başlar.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur. Bazen emzik vermek işe yarayabilir. Beslenme sırasında, her 5–10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenme bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
Güvenlik ve hijyen nedenlerinden dolayı emziği 4 hafta kullandıktan sonra değiştirmenizi öneririz; ısırma gibi nedenlerden dolayı hasar görürse emziğin daha da erken değiştirilmesi gerekir. Ayrıca, her kullanımdan önce güvenliğini kontrol etmek için emziği her yöne çekerek dikkatle incelemeniz önerilir.
Emzik kullanımının eksileri
Bebek sizi ne kadar fazla emerse, vücudunuzun anne sütü üretmesini tetikler. Bebeğiniz sizi emeceğine, emzik emerse süt miktarı üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Bu, bebeğinizin kilo kaybı sorunlarına da yol açabilir.
Bebek 1 yaşına ulaştığında, bebeklikten çocukluğa adım attığında ise emzik kullanımı sadece gece uykusu öncesi ile kısıtlanmalı, bebek uykuya daldığında emzik bebeğin ağzından alınmalıdır. Bir yaşından büyük çocuklarda emzik çocuğa sadece gece uykularından önce verilmeli, gün içerisinde emzik ortadan kaldırılmalıdır.
Bazen de tek bir memeyi emmek istemez, diğer memeyi emebilir. Her nasıl olursa olsun aslında meme reddi genellikle geçici bir durumdur. Bir kaç gün veya bazen birkaç hafta içinde kaybolur.
Memeyi reddediş, bebeğin emmeye başlamasından kısa süre sonra memeyi bırakması şeklinde de yaşanabilir. Memeyi aldığı bu kısa sürede bebek ya hiç emmez ya da kuvvetli emmez. Genellikle de bırakırken ağlar, kızgınlığını, huzursuzluğunu yansıtacak şekilde davranır.
Anne Göğsüne en Yakın emzik: Yuvarlak Uçlu Emzik
Kiraz uçlu emzik, özel olarak dizayn edilmiş yuvarlak yapısıyla annenin meme ucuna en yakın emziktir. Bu sayede, bebeğin emziğe adaptasyonu çok hızlı bir şekilde gerçekleşmekte, bebek emerken hiçbir yabancılık çekmemektedir.
Emziği bırakan bebekler, ilk 3-5 gün uyumakta zorlanabilir. Bebeklerin daha kolay ve rahat uyumaları için anne babalar, ninniler söyleyerek ve kitap okuyarak bebeklerini sakinleştirebilirler.
Süre azaltarak : Her 2-3 günde bir emzirme sürenizi gece her emzirmenizde 2 dakika kısaltarak ve 4 dakika altına düştüğünüzde artık emzirmeyi bırakarak, Miktar azaltarak : Eğer biberonla besliyorsanız her 2-3 günde gece her bir beslenmede verdiğiniz miktarı 30cc azaltarak ve 60 cc altına düşünce beslenmeyi bırakarak.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
Dr. Tancan Uysal, bebeklerin 3,5 yaşına kadar parmağını, elini emmesinin, emzik kullanmasının ağız ve diş sağlığı açısından yan etkisi bulunmadığını, emme alışkanlığına sonraki dönemde müdahale edilmemesi halinde ise ağız ve diş sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi.
Emzik, bebeğin emme refleksini tatmin edip onu sakinleştirerek daha kolay uykuya dalmasını sağlıyor. Bu anlamda uykuya dalmayı kolaylaştırdığı tartışılmaz bir gerçek.
Damaklı emzik yenidoğan bebekler için iyi bir seçenektir. Ortodontik yapıya sahip olan bu emzik, bebeğin damak ve diş gelişimini olumsuz yönde etkilemez, ağız yapısını bozmaz. Ayrıca, hava alan yapısı sayesinde damaklı emzik, bebeğin emme hareketine uyum sağlayarak bebeğin ağız ve damak yapısına zarar vermez.
Buna ek olarak bebeğin sağlıklı damak gelişimi, diş ve kemik yapısı için bebeğe yaşına uygun olan emziği tercih etmek gerekiyor. Yeni doğan bebeğe uygun olarak yenidoğan emzikleri ya da ilerleyen aylarında 6+ ay üzeri emzikler bebekler için uygun oluyor.
36 aya kadar kullanılabilir
Tüm Philips Avent emzikler, en fazla 18 aylık bebeklerin kullanımına uygundur.
Yapılan son çalışmalar gösteriyor ki emzik alan bebeklerde ani bebek ölümleri görülmüyor. Eğer bebek nazlı emiyor ve emme olgunluğu henüz gelişmemiş bir bebekse altı hafta beklenerek altı haftadan sonra emzik verilebilir.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesi, sık emzirmedir. Anne Sütü bebekte gaz yapmaz, ancak belirtildiği üzere emme işleminde bebeğin hava yutması söz konusudur. Sık emzirme nedeniyle bebeğin hava yutmasıyla birlikte gaz sancısı çekmesi söz konusu olabilmektedir.
Silikon emzikler; kokusuz, tatsız, yumuşak ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bebeğiniz bu emziklere kolayca alışabilir. Aynı zamanda silikon bebek emzikleri anne memesi formuna daha çok benzediğinden, 1 yaş öncesi için daha uygun bir tercih olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri