AYT, Alan Yeterlilik Testi'nin kısaltmasıdır. AYT, üniversiteye giriş için girmeniz gereken Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumudur. AYT, lise öğrencilerinin kendi alanlarında sahip oldukları bilgi ve becerileri ölçer.
AYT: Alan Yeterlilik Testleri, üniversiteye gitmek isteyen lise son sınıf veya lise mezunu öğrencilerinin 4 yıllık fakültelere yerleşmesi için girmesi gereken sınavın ismidir.
Alan Yeterlilik Testi (AYT)'nde alınan puan TYT puanını etkilemez. Aday, TYT puanı ile tercih yapacak ama AYT sınavında da kendini denemek isterse bu, puanını etkilemez. Fakat TYT'de alınan puan AYT puanını etkiler. Alan Yeterlilik Testi (AYT)'nde testler arası puan da birbirini etkilemez.
AYT, YKS'nın (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 2. oturumu olan Alan Yeterlilik Testleridir. 12.sınıf öğrencilerinin ya da lise mezunu olan kişilerin üniversitede 4 yıllık bir bölüme yerleşmek için girmesi gereken sınavdır.
Üniversite sınavları için TYT sınavından bir gün önce yapılan sınav oturumu AYT'dir. Alan Yeterlilik Sınavı olan AYT, öğrencilerin okumak istedikleri bölüme uygunluk derecelerini ölçer. Farklı konulardan sorulan soruları yanıtlayan öğrenciler bu sınavdan belli bir yüzdelik dilime girmek durumundadır.
İlgili 32 soru bulundu
TYT'nin açılımı Temel Yeterlilik Testi yani 9-10. sınıfta gördüğün konuların hepsini içeren sınavdır. Bu soruların hepsini çözüp yapabildiğin kadar iyi puan alman istenir. AYT ise Alan Yeterlilik Testidir yani 11-12. sınıfta hangi bölümü seçtiysen (Eşit Ağırlık, Sözel, Sayısal) bunlara göre sorularını çözersin.
Bütün bunlara rağmen AYT sınavında sorulan sorular, öğrencilerin alanları hakkında daha net bir bilgi gerektirdiğinden, AYT sınavının TYT sınavına göre daha zor bir sınav olduğu söylenebilir.
Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir. Ayrıca AYT sınavınıza % 40 etkisi olacaktır. Yani AYT sınavıyla yerleşebileceğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşmek isterseniz de bu sınava girmek zorundasınız. AYT sınavından önce yapılan bir sınavdır.
11.SINIFTA YKS ÇALIŞMAYA BAŞLAYAN ÖĞRENCİLER
11.sınıf AYT'nin başlangıcı ve en yoğun konuların olduğu dönemdir. Bu yüzden YKS'de hangi alandan olursa olsun iyi bir sıralama elde etmek isteyen bir öğrenci 11.sınıf konularına önem vermelidir.
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Diğer oturumlar (AYT ve YDT) ise isteğe bağlıdır. Ancak TYT sınavına girmeyen adaylar, diğer oturumlara katılsalar da puanları hesaplanmaz.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
Hayır. AYT sınavında ne yaptığınız TYT puanınızı etkilememektedir. TYT puanı ile tercih yapacak fakat AYT sınavına da girmek isteyenlerin gönlü rahat olsun.
Tüm YKS başvuru sahiplerinin, zorunlu olarak Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları gerekmektedir. Diğer oturumlar ise isteğe bağlıdır. Ancak, 2023-YKS'de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanlarına dayalı bir lisans programına yerleşmek istiyorsanız 2023-AYT veya 2023-YDT oturumlarına başvurmanız ve katılmanız gerekmektedir.
Buradan anlayacağın üzere edebiyat çözmek sana bir artı sağlamaz çünkü sayısal puanına etkisi yok.
Harp Okulları için; 2024 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testine girilmesi gerekiyor. 2024-YKS'nin 2. Oturumu olan Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) girilmesi gerekmektedir.
En geç Kasım gibi TYT denemelerine başlamalı ve AYT'ye geçmelisiniz.
Yine de genel bir tahmin yürütmemiz gerekirse; düzenli çalışma ile AYT konularının 5-6 ay içinde bitebileceğini söyleyebiliriz.
Yine de; sıfırdan TYT kaç ayda biter? Diye merak edenler için, ortalama bir süre belirtecek olursak: Hiç temeliniz yoksa bütün TYT konuları en az 6 aylık bir zaman dilimi gerektirecektir. Bilgi düzeyiniz, ne kadar hızlı öğrendiğiniz gibi faktörlere bağlı olarak bu sürenin artması veya azalması mümkündür.
AYT (Alan Yeterlilik Testi) – II.
Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Felsefe, DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) ve Yabancı Dil (İngilizce) sorularından oluşan Alan Yeterlilik Testi (AYT), öğrencilerin alan bilgilerini ölçmek amacıyla bilgi ağırlıklı bir sınavdır.
Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına ihtiyacı olanlar; Sosyal Bilimler 2 testi haricindeki tüm testleri çözmelidir. Tüm puan türlerine ihtiyacı olanlar tüm AYT testlerini çözmelidir.
Polislik sınavında gereken puan; TYT sınavında en az 250 ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir.
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Matematik ve Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise Fen Bilimleri ve Matematik testlerini çözmek zorundalar.
2023 yılı için Tıp Fakültesi programına giriş yapmak isteyen adayların ne kadar net yapmaları gerektiği, 2022 TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testleri) sonuçlarına göre belirlenmiş en son yerleşen öğrencinin elde ettiği netler üzerinden hesaplanır.
dakika süre verilir. 2022 yılı itibariyle AYT 180 baraj puanı uygulaması kaldırılmıştır. AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40'ı, AYT puanının ise %60'ı baz alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri