Atalay'ın gösterdiği gibi ebe olarak okunmalıdır. Anlamı da “büyükanne, nine” dir.
Geçen, geçmiş olan, geçmişteki.
ber - Nişanyan Sözlük. Farsça +bar بر veya +var ور “[bileşik adlarda] getiren, taşıyan, ürün veren” edatından alıntıdır. Bu edat Farsça burdan, bar- بردن, بر “getirmek, taşımak, ürün vermek, dünyaya getirmek, doğurmak” fiilinden türetilmiştir.
ebrar / ebrâr / ابرار
(Tekili: Berr) Özü sözü doğru olanlar, hamiyetliler. Sâdıklar. İyiler.
Hz. Peygamber'e en mükemmel şekilde uyarak ferdiyet tecellisine mazhar olduğu ve kutbun gözetimi dışında bağımsız hareket ettiği ileri sürülen velîler için kullanılan tasavvuf terimi.
İlgili 25 soru bulundu
Bütün hâller, durumlar ve özellikler.
eazım / eâzım / اعاظم
Büyükler, ulu kişiler.
Arapça bir kelime olan hem kadınlar hem de erkekler için tercih edilen isimler arasındadır. Ebrar isminin anlamları ise şöyledir: Diyanet Vakfı EBRÂR kelimesi için 'Ber' maddesine atıf yapar ve Ber'in anlamını şöyle açıklar: “İtaatkâr, sadakatli, vefakâr ve iyilik sever olmak” anlamındaki birr kökünden sıfattır.
Tutam, demet, deste.
Anlam olarak iyi huylu, doğru ve dürüst kimse demektir.
Farsça rūz روز "gün" sözcüğünden alıntıdır.
Eski metinlerde ve dini eserlerde ''cerr'' şeklinde yazılan bu kelimenin sözlük anlamı, çekilmedir. Osmanlı zamanında, medrese öğrencilerinin bir yıllık geçimini sağlamak amacıyla toplanan yardım paraları, cer olarak nitelendirilirdi.
berri / berrî / بری / بَرِّي
Toprağa ait, kara ile ilgili.
Arapça s̠bt kökünden gelen s̠abāt ثبات "aynı yerde durma, hareketsiz kalma, vaz geçmeme" sözcüğünden alıntıdır.
BÂDEHU. (ﺑﻌﺪﻩ) zf. (Ar. ba'de “sonra” ve -hū “o” zamiriyle ba'dehū) Ondan sonra, daha sonra: Bir adam aç kalıp da birinin ekmeğini yese bâdehu kıymetini vermesi lâzım gelir (Cevdet Paşa).
sehab / sehâb
(Çoğulu: Sehâib) Bulut. Karanlık. Bulut gibi uçuşan böcekler.
1. Altın tel yapan usta. 2. sıf. Altınla işlenmiş: Âh o libâsı zerkeş bindiği at serkeş / Bağlandı tîr ü tirkeş azm-i Irâk'a düştü (Kānûnî Sultan Süleyman'dan).
Arapçadan alıntı olan sabuh kelimesi Arapçada "sabahları içilen şarap" ve "mahmurluk gidermek için içilen şarap, içki" anlamlarında kullanılır.
(Bisât) Düz. Döşenmiş. Geniş.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Yeni bebek dünyaya geldiğinde babasına sembolik olarak satılır, erkekse "satılmış" kız ise "satı" denilirdi. Çok çocuk sahipleri son çocuklarına "yeter" ismini verirlerdi. Anadolu'da kişiliğini yansıtmayan isim verilen çocuklara "adı ağır geldi" denir ve yatır yatır dolaştırılır.
Lina ismi, Kur'an-ı Kerim içerisinde mevcut halde bulunan Haşr suresinin 5. ayetinin içinde geçmektedir. Lina ismi, bahsedilen yerde yumuşak hurma ağacı manasını taşımaktadır.
ezhar / ezhâr / ازهار
(Tekili: Zahr) Satıhlar, yüzler. Sırtlar, arkalar. Binek hayvanının sırtları.
(Hayfâ) Emansızlık. Haksızlık. Zulüm. Cevr. (Vah vah, yazık, eyvah, yazıklar olsun meâlinde söylenir.)
Sabretmek. Yemekten ve içmekten men'etmek. Isırmak. Gayret etmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri