Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Ayva ağacının çekirdeğinden yeni bir bitki elde etmek oldukça zor olsa da özellikle bitki yetiştirmeyi seven insanlar için, emek verici ve zevkli bir uğraş olacaktır. Eğer ayva meyvesini seviyorsanız onların çekirdeklerini çimlendirerek işe başlayabilirsiniz.
Ayva meyvesininin anavatanı kafkasyadır. AYVA çekirdeği çok zor çimlenen tohumlardan bir tanesidir. Çimlendirme püf noktalarını yerine getirildiğinde yeni başlayanlar bile kolayca çimlendirebilirler.Bazı milletlerde çekirdeğinden çay yapıldığı bilinmektedir.
Ayva Ne Zaman Ekilir? Ayva yetiştirmek isteyenler, bu sürece öncelikle aşılı fidan dikim işiyle başlamalıdır. Aşılı fidanları uygun görülen topraklara dikip birkaç sene beklemek gerekir. Ayva fidanlarını aralık ayından itibaren toprağa dikmeniz önemlidir.
Hazırladığınız ayva çekirdeği jelini, 5 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 27 soru bulundu
1 adet ayva çekirdeklerini, isterseniz içme suyu isterseniz gül su ile ağzı kapalı bir kapta bekletin. Ayva çekirdeği gül suyu ile hazırlandığında nemlendirici etkisi daha da artacaktır. Su ölçünüz yarım çay bardağı olmalıdır. Yaklaşık 1 günlük bekleme sonunda bu karışımın jel halini aldığını göreceksiniz.
Krem kıvamına geldiğinde yüzünüze uygulayabilirsiniz. Bu maske yağlı ciltlere şifa olacaktır. Yüzünüze uygulanan maskeyi 15 dakika kadar bekletin ve sonrasında ılık su ile durulayın.
Çekirdekleri bir bardak suyun içerisine koyun ve 2 gün bekletin. 48 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Çimlendirme saksının içini bahçe toprağı ile doldurun. Üst kısmında 1 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
TOPRAK İSTEKLERİ: Kumlu tınlı, geçirgen sıcak topraklarda yetişir. Kökleri yüzlek olup çok derine gitmediğinden toprağın fazla derin olması şart değildir. Ancak bu hiçbir zaman boğucu nem şartları ile bir araya gelmemelidir. Soğuk ve nemli topraklarda meyveler odunumsu bir hal alarak kaliteleri düşer.
Sulama ; Kapama ayva bahçelerinde yazı kurak geçen yerlerde, mesela Orta Anadolu' da olduğu gibi, yazın sulanır. Sulama şartlara göre 15 – 20 günde bir tekrarlanır. Su bulunmayan yerlerde ayva bahçeleri ancak yeterli yağış alan ve yağışların iyi dağılmış olduğu yerlerde kurulabilir.
Yazın ortalama 15-20 günce bir sulama, kışın ise iklim çok kurak giderse meyve gözü oluşumu için 1-2 defa sulama yapılmalıdır.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Güneşi çok sever. Soğuk ve nem arttıkça meyveler odunsulaşır. Ayva kökleri yüzeye yakındır. Bu nedenle dipleri derin çapalanmamalıdır.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir.
Suda köklendirme işlemi doğru bir şekilde yapıldığında yaprak güzeli birkaç gün içerisinde kök verecektir. Bitkinin köklerini suda bekletmek dışında hiçbir çabaya gerek bırakmayan bu yöntemi uygulamadan önce bitkileri iyi tanımanız gerekmektedir.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Genel olarak yılın her mevsiminde çelik almak mümkündür. Kışın yaprağını döken ağaçların çoğaltılmasında odun çelikleri kış dinlenme mevsiminde, yapraklı, yeşil veya yarı odunlaşmış çelikler büyüme mevsiminde, henüz sertleşmemiş veya yarı odunlaşmış dallardan alınırlar.
Cam bir kabın içine suyu aktarın. Suya çekirdekleri ekleyip karışımın içine başka bir şey kaçmaması için ağzını kapatın. Bu şekilde ayva çekirdekli suyu en az bir gün bekletin. 24 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz.
Kayısı çekirdeği, aslında kayısı meyvesinin içinde bulunan ve kayısı ağacını oluşturabilecek tohumdur.
Cildi güzelleştirir, gençleştirir
Ayvanın cilt güzelliğine ve sağlığına etkisi her zaman bilinir. Vitamin ve mineral değerleri ciltteki kırmızı kan hücrelerini artırmaya destek sağlar. Artan hücre ve oksijen ise cildin sağlıklı, canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
İlk önce evinizde bulunan ayvanın çekirdeklerini çıkarın, daha sonra ılık bir suya ilave edin ve 2 gün boyunca bekletin. Ardından yapmış olduğunuz bu karışımı jöle haline getirin. Cildinizde lekeli olan bölgelerin üzerine sürün, 20 dakika bekletin ve sonunda ılık su ile durulayınız.
AYVA ÇEKİRDEKLERİNİ KAYNATIP SUYUNU İÇİN
Uzmanlar tarafından yapılan açıklaya göre “Ayvanın yaprağı, kabuğu ve çekirdekleri meyvesi kadar faydalıdır. Ayvanın yaprakları ve kabuğu kurutulup çay olarak tüketilebilir. Çekirdekleri de 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek içilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri