Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır.
Ayva Buzdolabında Nasıl Saklanır? Ayvayı bütün olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. En iyi yöntem tek tek buzdolabı poşetlerine koyup, hava almasını önlemektir. Bu şekilde 30 güne kadar bozulmadan buzdolabında saklayabilirsiniz.
Ayvayı bütün halinde buzdolabı poşetine koyarak ağzını sıkıca bağlayın. Burada amaç ayvanın hava almasını önlemektir. Ayvayı dilimli bir şekilde de buzdolabında saklayabilirsiniz. Bunun için dilimlenmiş ayvaları aynı şekilde buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ayva soğuklara elma ve armuttan daha az dayanır.
İlgili 36 soru bulundu
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Bunun için sonbahar ve kış aylarında bol bol ayva tüketmeniz önerilir. Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
tüketilebileceği gibi kurutularak da severek tüketilebilecek bir meyvedir. ayva hasreti çekmeyebilirsiniz.
Hazırladığınız ayva çekirdeği jelini, 5 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Cam şişenin koyu renkte olması, saklama açısından daha iyi olacaktır.
Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünür ve bıçak yardımı ile çekirdekleri çıkarılır. Çıkan çekirdekler pişirme esnasında kullanılmak üzere kenarda bekletilir. Soyulan ayvalar, bir tencerenin içine yerleştirildikten sonra her bir ayvanın orta kısmına çıkarılan çekirdekler konur.
Kumlu-tınlı sıcak ve geçirgen topraklarda yetişir. Soğuğa dayanıklıdır 7 °C periyodundaki sıcaklık ayva için idealdir.
Ayva kurusu yapmak için, deneyebileceğiniz diğer yöntem fırında kurutmadır. Yıkayıp temizlediğiniz ayvaları ince ince dilimleyin. Dilimleri üst üste çıkmayacak şekilde tepsiye yerleştirin.50 derece sıcaklıkta kurumaya bırakın.
Meyveler, yapılarındaki enzimler nedeniyle çok çabuk kararırlar. Özellikle de muz, elma, armut ve ayva en hızlı kararan meyveler arasında en başta yer alır.
Doğal lezzetlerimizi keşfetmenizi bekliyoruz. Tüketim sırasında ambalaj açıldığında temiz, kokusuz ve kapaklı bir ambalajla +4 buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabı şartlarında ürün 10 gün dayanır.
Öğünlerde tercih edildiğinde lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatan bu meyve, bu sayede zayıflamaya da yardımcı olur. Diyetlerde haşlanarak ya da buharda pişirilerek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir.
Larvaların açtıkları deliklerden saprofit funguslar girerek, meyvelerin çürümesine neden olur. Ayva İç Kurdu polifag bir zararlı olup ayva, elma, armut, erik, kayısı, vişne, nar, incir, asma, zeytin, ceviz vb. konukçuları arasındadır.
Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Sonbaharda toplanan ayva yapraklarını kurutmak için çok hassas davranmalısınız. Güneşten olabildiğince uzak kalmaya dikkat etmelisiniz. Ağaçtan alınan yaprakların gölge ve serin yerde kurutulması önerilir. Bir örtü ya da tepsi üzerine dizilen ayva yaprakları, birkaç gün içinde kurumaya başlar.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.” Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, şu bilgileri verdi: “Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Ayva Zararları
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
- Bol miktarda antioksidan içeren ayva çayı bağışıklık sistemini güçlendirir. - Yüksek oranda C vitamini de bulunan ayva çayı virüs ve bakterilere karşı savaşır. - Ayva çayı cildi güzelleştirir. - Yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini de sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri