Pişirirken hem soğumamaları hem de kurumamaları için pişirdiğiniz lavaşların üzerine mutlaka bir bez örtün ya da poşete koyun. Eğer hemen çeviremez ve kurutursanız üzerlerine su serpip bekletebilirsiniz. Bu şekilde kısa sürede yumuşarlar. Kalan lavaşlar buzdolabında bir haftaya kadar dayanır.
Tandırda yaptığınız lavaşı kiler denilen serin odalarda saklamanız halinde 6 aydan fazla muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir ortamda olması halinde daha uzun sürelerde dayanabilmektedir. Lavaş ekmek ev ortamında yapılması halinde ise buzluğa koyarak ortalama olarak 4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Pişirdiğiniz lavaşları sofra bezinin arasına koyun ki sertleşmesin. Sıcak sıcak da tüketebilirsiniz. İsterseniz soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz. Buzluktan çıkardıktan sonra ister tantuni ister, çiğköfte için kullanabilirsiniz.
Güzel bir şekilde dinlenen hamur her zaman çok lezzetli ve yumuşak olur. Lavaş ekmeğinin pişme aşamasında da ince bir örtü kullanarak pişen lavaşların kurumasını engelleyerek yumuşak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Ekmek, yufka, lavaş gibi gıdaları da dondurucuda saklamak mümkündür, bu besinlerin depolama süreleri yaklaşık 4 aydır.
İlgili 43 soru bulundu
Pişirirken hem soğumamaları hem de kurumamaları için pişirdiğiniz lavaşların üzerine mutlaka bir bez örtün ya da poşete koyun. Eğer hemen çeviremez ve kurutursanız üzerlerine su serpip bekletebilirsiniz. Bu şekilde kısa sürede yumuşarlar. Kalan lavaşlar buzdolabında bir haftaya kadar dayanır.
Ekmek kutusunun temiz, kuru ve rutubetsiz olduğundan emin olun, bu ekmek kutusunu çok ışık almayan bir alanda tutun. Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Lavaş ekmeği hamurunun kıvamı, ele biraz yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Lavaş ekmeğini oklava ile açmadan önce çok az un serperek, açılmalıdır. Hatta hamuru açtıktan sonra elinize alıp, biraz sallayarak fazla unun dökülmesini sağlayın. Çünkü çok fazla unlu olursa pişme esnasında yüzeyi çok kuru olur.
Fazla ince veya kalın olursa pişirmede sıkıntı olur. Ev Yapımı Mayalı Kolay Lavaş yapışmaz nitelikli önceden kızdırılmış bir tavada hiç yağ koymadan harlı ateşte iki taraflı olarak pişirilir. Lavaşlar harlı ateşte hızlı bir şekilde pişirilmelidir. Aksi halde, yavaş pişen lavaşlar kururlar.
üflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Hamuru mayalanması için sıcak bir ortamda 15/20 dakika bekletilir. Mayalandıktan sonra istediğiniz büyüklükte bezelere ayırıp merdane yardımıyla açılıp tavada alt üst olarak pişirilir. Pişen hamur direkt olarak temiz koyulur(yumuşak kalması için) daha sonra arzu ettiğiniz şekilde tüketebilirsiniz.
Buzdolabı sıcaklığında( en çok 8 ºc) saklanmalıdır. Son tüketim tarihinden önce tüketilmelidir.
Restoranlarda yenilen tantuni, kebap ve lavaş dürümler onunla hemen hazırlanır. Bir güzel yanı da bizim için geleneksel bir lezzet olsa da Dünya mutfaklarındaki farklı tatlara da çok uyumludur lavaş ekmek! Tacos, lavaş pizza, caprese sandviç, wrap gibi farklı tarifler lavaşla epey lezzetli olur.
Merhaba, bayatlayan, sertleşen lavaşlarımızın üzerine elimizle damlalar halinde bir miktar su serpip, ısısı düşük fırınımızda bir kaç dakika bekletelim. Lavaşlar hem sıcacık hem yumuşacık olacaktır.
Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Bu besinlerin çok büyük bir kısmı çeşitli katkı ve koruyucu maddeler içerir. Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir.
Lavaş kilo aldırır mı? Kilo vermek söz konusu olduğunda, akıllara öncelikle ekmek yenilir mi sorusu gelir. Canan Karatay bu soruya olumlu yanıt verirken, diğer birçok uzman, ekmeğin kilo verme sürecini yavaşlattığını ifade eder. Ekmek, ağır karbonhidrat yüklü bir besindir.
Aşırı tüketimde metabolizmayı yavaşlatır ve damar tıkanıklığına neden olur. Ölçülü şekilde tüketilmesi en sağlıklı karar olarak belirtilir. Diyet beslenmesinde lavaşın yeri de muhakkak olacaktır. Ne de olsa ince bir ekmek ne kadar kilo aldırır ki dediğinizi duyar gibiyiz.
Kat kat yufka arasına nefis bir kıymalı harcın gelmesiyle oluşur bu harika tarif. Tarifin en zor kısmı ise tek tek lavaşlarını hazırlamak. Ancak o kadar vaktiniz yoksa bu sizin yağlama yapmanız hiç engel olmasın. Hazır lavaşları kullanarak da bu tarifi hazırlamanız mümkün.
Öncelikle 1 paket uno lavaş alıyorsunuz ,ardından salçayı sulandırıp lavaşın üzerine sürüyoruz . Sonra rendelenmiş kaşarı üzerine ekleyip ketçap sıkıyoruz dilerseniz acısos da dökebilirsiniz. Daha sonra lavaşı ortadan ikiye katlayıp tavamıza koyuyoruz, her iki tarafını da iyice kızartıyoruz ve servis ediyoruz.
Hele ki ev halkının keyifle yediğini görünce mutluluğunuz iki katına çıkıyor. Yumuşak lavaş yapımı için malzemeler oldukça basit. Püf noktalarına dikkat ederseniz nefis lavaş ekmekleriniz olur. Bu tarifte ne kuru maya ne de yaş maya kullanıyoruz sadece kabartma tozu kullanıyoruz.
Ekmek kutularının kapaklı olması gerekmektedir. Aksi takdirde ekmeklerin kurumasının ve bayatlamasının önüne geçebilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra kapaklı bir yapıda olması kullanıcılar içinde çok pratiktir. Çünkü kapaksız bir ekmeklik seçiminde ekmeğin üzerinin mutlaka bir örtü ile örtülmesi gerekir.
Kullanım sonrasında temizlenmesi için yıkanabilen bez torbalar diğer torbalara göre daha ekonomik bir saklama yöntemidir. Ekşi mayalı ekmek saklamak için kâğıt torba kullanmayı düşünüyorsanız ekmeğinizi ilk olarak temiz, pamuklu bir bez ile sarın, ardından kâğıt torba içinde saklayın.
Mutfak tezgahınız bile 2-3 günlük bir süre için buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır. Eğer bu sürede bile aldığınız ekmek bitmiyorsa, ekmeği saklamak için dondurucuya da başvurabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri