Altı henüz kapatılan domates sosu sıcak haldeyken cam kavanozlara konur ve ağzı sıkıca kapatılır. Domates soslarının hepsi kavanozlara yerleştirdikten sonra ters çevirerek üstü temiz bir örtü ile örtülür. Bu şekilde soğuması için bekletilir. Soslar soğuduktan sonra kilerde ya da dolaplarda muhafaza edilebilir.
Daha sonra domatesler üzerine eklenir ve arada karıştırılır, hafiften kaynamaya başlayınca altı kapatılır. Daha hızlı soğuması için tepsiye alabilirsiniz. Tamamen soğuduktan sonra, buzdolabı poşetlerine tek kullanımda bitecek kadar doldurularak derin dondurucuya atılır.
Kavanozların kapağını açtıktan sonra tamamını kullanmayacağınız domates konservesini ise üzerine zeytinyağı gezdirip buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Kışlık Domates Sosu Buzdolabı Poşetinde Saklanır mı? Domates sos buzlukta da en az konservesi kadar lezzetli saklanır. Konservede yapılan kışlık domates sosunun tersine, sosun buzdolabı poşetine konması için soğumasını beklemeniz gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Bütün domatesler kavanozlara yerleştirilip ters çevrildikten sonra soğuyana kadar bekletilir. Soğuduktan sonra normal oda sıcaklığında veya kilerde saklanır. Dolaba koymaya gerek kalmaz.
Şişeleri oda sıcaklığında soğuttuktan sonra tüm konserve şişelerinde olduğu gibi kuru, serin ve hava almayan tüm ortamlarda muhafaza edebilirsiniz. Şişeleri açtıktan sonra bitirmeye özen göstermeli veya ağzı kapalı şekilde kap veya buzdolabında muhafaza etmelisiniz.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz.
Biberleri doğrayıp yağda hafif kavurup küçük küçük doğradığımız domatesleri de üzerine ekleyip 15 dk pişiriyoruz. Fırın tepsisine menemeni boşaltıyoruz. Soğuyunca buzdolabı poşetlerine tek seferde tüketebileceğimiz kadar paylaştırıp dondurucuya kaldırıyoruz.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
Örneğin 20 kilo domates bir kasaya yakın miktardadır. Bu da kişilerin 15 ile 20 kavanoz arasında konserve yapmasına imkan tanır. Ancak bu süreçte kavanozun boyutları son derece önemlidir. Yarım kilo kavanozlar ile ortalama 17 kavanoz domates çıkmaktadır.
Kışlık Menemen Tarifi İçin Malzemeler
Ben sizlere 20 kavanoz ölçüsü vereceğim. 1er litrelik 20 kavanoz için 30 kilo domates gerekli.
Derin bir tencereye alınır orta ateşte kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 40 dakika, domatesler eriyene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Domates sosu koyulaşıp erime kıvamına geldiğinde dövülmüş kaya tuzu ve 1-2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir.
Kalan Soslar Nasıl Saklanır? Akşam şahane bir ziyafetten arta kalan sosları saklamanın pratik yolu MigrosTV'de! Kalan soslarınızı buz kalıplarına döküp dondurarak saklayabilirsiniz. Böylelikle vaktiniz kısıtlı olduğunda buz küpünü tavaya attığınızda sosunuz hazır olur.
Bunun önüne geçmek için kuru, serin, güneşten uzak bir alanda domates kavanozlarını saklayabilirsiniz. Domates sosu konserve açıldıktan sonra 2- 3 gün kadar dayanır.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Eğer domatesleri rendeleyerek saklamak istiyorsanız, güzelce yıkayın ve ikiye ayırın. Kabuklarına dikkat ederek rendeleyin. Fazla suyunu süzmek için süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz domatesleri buzdolabı poşetlerine pay edin ve buzluğa kaldırın.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Domatesleriniz dilediğiniz çeşit domateslerden olabilir. Domates sos yapımında en çok tarla domates, pembe domates, lamba (linda) domates kullanılıyor ancak elinizde farklı çeşitlerde domatesler varsa onları da kullanabilirsiniz.
Kışlık domates sos yapımı Eylül ayının yaklaşması ile en çok yapılan tariflerden biri oldu. Kışa hazırlık için yapılan domates sosları konserve olarak yapılıp saklanabilmekte. Ağustos ve Eylül ayları ise domates sosu yapımı için en uygun vakit.
Konserve kavanozlarının her biri yaklaşık 1 kg domates alır. Buradan hesapla 10 kg domates için 10 kavanoz yeterli olacaktır. Menemeni hazırlamak da çok pratiktir. Satın aldığınız konservelik domatesleri kabuklu şekilde menemen yapabileceğiniz gibi domateslerin kabuğunu ayıklayabilirsiniz de.
Domates konservesi yaparken tuz kadar önemli olan noktalardan birisi de yağ kullanımıdır. Konservenin daha lezzetli olması için yağ ihtiyaç duyulan malzemelerden biridir. Ancak 5 kiloluk domates için yarım çay bardağı kadar sıvı yağ kullanmak yeterli olmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur kavanozların çok büyük olmaması, yani açıldıktan sonra içeriğin bir ya da iki kerede tüketilebilmesi. Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri