Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Hazırladığınız ayva çekirdeği jelini, 5 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Dikim budaması yapılan fidanlar aşı yeri toprak üzerinde kalacak şekilde ılıman iklimlerde Kasım – Ocak ayları arasında dikilmeleri tavsiye edilir. Daha soğuk olan bölgelerde ise fidan dikimi Şubat ve Mart aylarında yapılmalıdır.
Ayva çekirdeği ile hazırlanan çaylar, Afganistan'da akciğer iltihaplarına karşı kullanılan doğal bir ilaç olarak bilinmektedir. Soğuk kış aylarında ayva çekirdeği suyu hazırlayarak ve hatta dilerseniz limon veya balla tatlandırarak ev yağımı öksürük şurubunuzu oluşturabilirsiniz.
Ayva, çok ağır, aşırı kireçli, ve fazla geçirgen toprakların dışında kalan birçok toprak tipinde düzenli sulama yapıldığı takdirde yetiştiriciliği yapılabilir. Aşırı kumlu ve nemsiz topraklarda yetişen meyve kuru ve boğucu olur. Aşı ile üretilen fidanlarda Ayva-A anacının kullanılması tavsiye edilir.
İlgili 21 soru bulundu
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Ayva Ağacı Su Sever Mi? Denize yakın konumlarda, ılıman iklimlerde ayva ağacı fazla su istemez.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesine Yardımcı Olabilir: Ayva çekirdeği iyi bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini içeriği ile vücutta bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca grip, soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlardan korunmada etkili olabilir.
Cam bir kabın içine suyu aktarın. Suya çekirdekleri ekleyip karışımın içine başka bir şey kaçmaması için ağzını kapatın. Bu şekilde ayva çekirdekli suyu en az bir gün bekletin. 24 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz.
Dikilen Ayva Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen bir yabani ayva anacına aşılı bir ayva fidanından 2-3 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.Yarı bodur ve bodur anaçlı ayva fidanlarında ise bu süre daha erkendir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen ayva fidanının klasik anaçla üretimlerinde büyümesi 4-5 yıl sürerken yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerinde ise büyümesi 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
Çekirdekleri bir bardak suyun içerisine koyun ve 2 gün bekletin. 48 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Çimlendirme saksının içini bahçe toprağı ile doldurun. Üst kısmında 1 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
Ayva çekirdeği jelinin en yaygın kullanım alanlarından birisi de ciltte bulunan lekelerin giderilmesini sağlamaktır. Öncelikli olarak ciltte bulunan lekeli bölgelerin üzerine hazırlamış olduğunuz ayva çekirdeği jelini sürünüz. Sürdükten sonra en az 20 dakika boyunca cildiniz de bekletiniz.
Maske ya da peeling şeklinde kullanılabilen ayva çekirdeği jeli sürüldüğü yerde yaklaşık olarak yarım saat kadar bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır. Ayva çekirdeği jeli peeling olarak her gün düzenli bir şekilde uygulanabilmektedir.
AYVA ÇEKİRDEKLERİNİ KAYNATIP SUYUNU İÇİN
Uzmanlar tarafından yapılan açıklaya göre “Ayvanın yaprağı, kabuğu ve çekirdekleri meyvesi kadar faydalıdır. Ayvanın yaprakları ve kabuğu kurutulup çay olarak tüketilebilir. Çekirdekleri de 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek içilebilir.
Göğüs ucu yarasına ayva çekirdeği suyu sürmek için birkaç adet ayva çekirdeğini sıcak suda bekletin. Bekleyen çekirdekler özünü suya verecektir. Bu suyu ılık şekilde meme ucuna masaj yaparak uygulayın. Düzenli uygulama sonucunda meme ucundaki hücreler onarılır ve yaralar ortadan kalkar.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
İlk olarak 1 litre sıcak suya 20 ayva yaprağı olacak şekilde ilave ederek 2-3 dakika kaynatın. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Günde üç fincana kadar içebileceğiniz ayva yaprağı çayının tadı hoşunuza gitmezse lezzetlendirmek için içerisine bal ilave edebilirsiniz.
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Ayva Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri