Ayva ağacının çekirdeğinden yeni bir bitki elde etmek oldukça zor olsa da özellikle bitki yetiştirmeyi seven insanlar için, emek verici ve zevkli bir uğraş olacaktır. Eğer ayva meyvesini seviyorsanız onların çekirdeklerini çimlendirerek işe başlayabilirsiniz.
Ayva meyvesininin anavatanı kafkasyadır. AYVA çekirdeği çok zor çimlenen tohumlardan bir tanesidir. Çimlendirme püf noktalarını yerine getirildiğinde yeni başlayanlar bile kolayca çimlendirebilirler.Bazı milletlerde çekirdeğinden çay yapıldığı bilinmektedir.
Çekirdekleri bir bardak suyun içerisine koyun ve 2 gün bekletin. 48 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz. Çimlendirme saksının içini bahçe toprağı ile doldurun. Üst kısmında 1 parmak kalınlığında boşluk bırakın.
Hazırladığınız ayva çekirdeği jelini, 5 gün boyunca ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Ayvalar en iyi kumlu tınlı, geçirgen sıcak topraklarda yetişir. Kökleri yüzlek olup çok derine gitmediğinden toprağın fazla derin olması şart değildir. Ancak bu hiçbir zaman boğucu nem şartları ile bir araya gelmemelidir. Soğuk ve nemli topraklarda meyveler odunumsu bir hal alarak kaliteleri düşer.
İlgili 20 soru bulundu
Ayva Çeliği Alma:
Çelik alacağımız uygun Ayva anacını seçtikten sonra bir yıllık sürgünler ana dalın birleştiği yerden takoz kalmayacak şekilde kesilir. Yeteri kadar sürgün dalı alınır. Alınan sürgünler plastik torbalara konarak çelik hazırlanacak yere getirilir.
Ayva Ağacı Su Sever Mi? Denize yakın konumlarda, ılıman iklimlerde ayva ağacı fazla su istemez.
1 adet ayva çekirdeklerini, isterseniz içme suyu isterseniz gül su ile ağzı kapalı bir kapta bekletin. Ayva çekirdeği gül suyu ile hazırlandığında nemlendirici etkisi daha da artacaktır. Su ölçünüz yarım çay bardağı olmalıdır. Yaklaşık 1 günlük bekleme sonunda bu karışımın jel halini aldığını göreceksiniz.
Nasıl yapılır? Cilt lekelerini yok eden ayva çekirdeği kürü tarifi için 8 tane ayvanın çekirdeklerini çıkarın, ılık suya koyun ve 2 gün boyunca bekletin. Karışım jöle haline geldiğinde karışımı lekeli olan bölgelerin üzerine sürün, 20 dakika bekletin ve sonunda ılık su ile durulayın.
Saf gül suyu ile jel kıvamına getirilinceye kadar karıştırılır ve yüzde sürülerek 10 dakika kadar bekletilir. Daha sonra yüz yıkanır. Bunun için ılık su tercih edilmelidir.
Yazın ortalama 15-20 günce bir sulama, kışın ise iklim çok kurak giderse meyve gözü oluşumu için 1-2 defa sulama yapılmalıdır.
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ayva çekirdeği güzel renk vermesinden ziyade harika da bir kıvam verdiği için bence mutlaka kullanılmalı.
Ayrıca kayısı çekirdeğinin ne kadar sürede yetiştiğini de öğreneceksiniz. Kayısı çekirdeği, aslında kayısı meyvesinin içinde bulunan ve kayısı ağacını oluşturabilecek tohumdur.
AYVA ÇEKİRDEKLERİNİ KAYNATIP SUYUNU İÇİN
Uzmanlar tarafından yapılan açıklaya göre “Ayvanın yaprağı, kabuğu ve çekirdekleri meyvesi kadar faydalıdır. Ayvanın yaprakları ve kabuğu kurutulup çay olarak tüketilebilir. Çekirdekleri de 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek içilebilir.
Vücutta birçok olumlu etkisi bulunmakta olan ayva çekirdeği jelini cildiniz de hemen hemen her bölgeye uygulamanız mümkündür. Ciltte bulunan lekelerin giderilmesi için ayva çekirdeği jeli oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca günlük alınması gereken C vitamininin yüzde 15'i, tiaminin (B1 vitamini) yüzde 1.5'i B6 vitamininin yüzde 2'si, bakırın yüzde 13'ü, demirin yüzde 3.6'sı, potasyumun yüzde 4'ü, magnezyumun yüzde 2.6'sı bulunur.
Gelelim merak edilen kısma: Ayva çekirdeği jeli tarifi
Cam bir kabın içine suyu aktarın. Suya çekirdekleri ekleyip karışımın içine başka bir şey kaçmaması için ağzını kapatın. Bu şekilde ayva çekirdekli suyu en az bir gün bekletin. 24 saatin sonunda suyun jelimsi bir kıvama geldiğini göreceksiniz.
Göğüs ucu yarasına ayva çekirdeği suyu sürmek için birkaç adet ayva çekirdeğini sıcak suda bekletin. Bekleyen çekirdekler özünü suya verecektir. Bu suyu ılık şekilde meme ucuna masaj yaparak uygulayın. Düzenli uygulama sonucunda meme ucundaki hücreler onarılır ve yaralar ortadan kalkar.
Ayrıca doğum çatlaklarının üzerine de ayva çekirdeği jeli sürülebilir. Ayva çekirdeği kremi çatlayan dudaklara sürüldüğünde dudakları nemlendirmiş olur. Birçok doğal yollarla yapılan maskeler göz çevresine sürülmez iken ayva çekirdeği maskesi göz çevresine sürülebilir.
TOPRAK İSTEKLERİ: Kumlu tınlı, geçirgen sıcak topraklarda yetişir. Kökleri yüzlek olup çok derine gitmediğinden toprağın fazla derin olması şart değildir. Ancak bu hiçbir zaman boğucu nem şartları ile bir araya gelmemelidir. Soğuk ve nemli topraklarda meyveler odunumsu bir hal alarak kaliteleri düşer.
Ayva Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri