Ayva kabuğu yüksek oranda C vitamini ve antioksidan bileşenler içerir. Bu bileşenler bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve grip virüslerine karşı vücudun mücadele yeteneğini artırabilir. Kandaki kolesterol seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olabilir.
Ayva kabuğunun kaynatılması, sindirim sistemi sağlığına yardımcı olabilir. Lif bakımından zengin olduğu için, kabızlık gibi sindirim sorunlarını önleyebilir. Ayrıca, C vitamini bakımından zengin olduğu için, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Ayva kabukları, elma kabukları, tercihe göre eklenecek olan kakule ve ıhlamur çiçekleri kaynatılmış olan temiz içme suyunun içine atılır. Ağzı kapatılarak on ya da en fazla on beş dakika bekletilir. Bu şekilde demlenmeye bırakılır. Bir süzgeç yardımı ile süzülür.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu olabilir. Ayva yaprağı çayı, içeriğindeki bazı bileşenler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
- İnce bağırsak iltihabını giderir. - Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir. - Bronşit ve verem gibi akciğer hastalıklarına ve öksürüğe karşı yararlıdır.
Ayva kabuklarını ve dilimlediğiniz meyveyi cam bir demliğe alın, karanfil ve tarçını ekleyerek içine 1 litre su dökün. Demliği ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynamasına izin verin. Ardından ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlendirin.
- Bol miktarda antioksidan içeren ayva çayı bağışıklık sistemini güçlendirir. - Yüksek oranda C vitamini de bulunan ayva çayı virüs ve bakterilere karşı savaşır. - Ayva çayı cildi güzelleştirir. - Yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini de sağlar.
Elma ayva ve zencefili küçük küçük doğrayalım limon hariç diğer malzemelerle birlikte çaydanlığa koyalım. Ağzına kadar su dolduralım kaynadıktan sonra iki dakika kaynatıp altını kapatalım 10 dakika demlemeye bırakalım. Bardaklara aldıktan sonra içine limon sıkalım. Afiyet olsun.
Balgamlı öksürük şikayetlerinde bol sıvı tüketmek, tuzlu su gargarası yapmak, odayı nemlendirmek ya da sıcak buharlı duş almak, bal yemek, öksürük pastilleri emmek, zencefil, kekik ya da karanfil gibi bitki çayları içmek balgamı söktürmeye yardım eder.
Bal doğal öksürük kesicidir. Ilık limonlu su içmek. Yatmadan önce mentollü veya ballı boğaz pastili almak. Nane-limon, zencefil, kekik, zerdeçal veya hatmi kökü gibi bitki çayları içmek.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
Ayvaları yıkayıp soyup, dilerseniz küp küp, dilerseniz ince uzun olarak keselim. Genişçe bir tencereye tereyağını alıp erimeye başlayınca, doğradığımız ayvaları tencereye ekleyelim. Ayvalar yumuşayıp tereyağını emdiğinde, yaklaşık 20 dk kadar karıştıralım.
Bunun yerine evde ya da iş yerinde hazırlanabilecek sağlıklı bitki çayları ile hastalıklardan korunmak ve sağlıklı kalmak mümkündür. Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur.
Tereyağında pişirilen ayva, balgamı söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi gelmektedir.”
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
İlk olarak 1 litre sıcak suya 20 ayva yaprağı olacak şekilde ilave ederek 2-3 dakika kaynatın. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Günde üç fincana kadar içebileceğiniz ayva yaprağı çayının tadı hoşunuza gitmezse lezzetlendirmek için içerisine bal ilave edebilirsiniz.
Ayva yaprağı kürleri, regl döneminde yaşanan ağrıların hafiflemesini sağlar. Aç karnına içilen ayva yaprağı çayı vajinadaki akıntıyı dindirir. Ayva yaprağı ile yapılan lapa; boğaza sarıldığında boğaz ağrılarını geçirir.
AYVA ÇEKİRDEKLERİNİ KAYNATIP SUYUNU İÇİN
Uzmanlar tarafından yapılan açıklaya göre “Ayvanın yaprağı, kabuğu ve çekirdekleri meyvesi kadar faydalıdır. Ayvanın yaprakları ve kabuğu kurutulup çay olarak tüketilebilir. Çekirdekleri de 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek içilebilir.
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Antioksidanlar açısından zengin olan ayva meyvesi, bakterilerle savaşma, kalp sağlığını destekleme, kabızlığı ve reflü şikayetlerini giderme ve yaraların iyileşmesinde etkilidir.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Anne karnındaki bebeği ve sizi anemi yani kansızlıktan korur. Hamilelikte Ayva Yemek Ödemi Ve Şişkinliği Giderir: Ayva diüretik yani idrar söktürücü, ödem attırıcı meyvelerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri