Cilalı tahta ürünleri tercih etmemeye özen gösterin ve tahta kaşıklarınızı zımparalamaktan kaçının. Bunlara aman dikkat! Sağlıklı olduğu için tercih ettiğimiz güzelim tahta kaşıklarımız dikkatsizlikten sağlıksız hale gelmesin.
“SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN TAHTA KAŞIK ÖNEMLİ”
Bu tahta kaşıklar öncelikle tencere ve tavayı çizmez, daha organiktir ve insan sağlını bozmayan ürünlerdir. Ev kadınları tavam çizilmesin diye tahta kaşık kullanıyor. Oysa sağlıklı yaşamak için yemek yerken de tahta kaşık kullanılmalıdır.
Yorulmaz, metal kaşık, çatal ve bıçakların yapıldığı maddeye göre paslanma, çizilme, kırılma ile küçük ya da önemli miktarda olmak üzere gıdaya zehirli metal ve çizilen, çatlayan bölümlerin de gıda artıklarının kalması ve mikrop üremesi ile de hastalık bulaştırma riski olduğunu ifade etti.
Balın pH değeri 3,5 - 5,5 arasında, yani asidik olduğundan, metal bir cisimle temas etmesi metal cisimde korozyona neden olabiliyor. Bu da balın hızla bozulmasına sebebiyet veriyor.
Günümüzde tahta kaşığın yerini çoğunlukla silikon ya da metal kaşıklar aldı.
İlgili 36 soru bulundu
Doğal şimşir kaşık, sıkı lif yapısıyla şişme yapmaması, kolay çatlamaması, ısı ileterek elinizi yakmaması, bakteri barındırmaz özelliği ve kolay temizlenebilir olmasıyla mutfağınızda ve sofranızda güvenle kullanabileceğiniz bir üründür.
Tahta kaşık, oklava, kesme tahtası gibi malzemeler suyu ve deterjanı emebildikleri için makinede yıkanması uygun değildir. Ayrıca tahta eşyaları makinede yıkamak kararmalarına ve bakterileri içine çekmelerine neden olabilir. Bulaşık makinesi, teflon yüzeylere zarar verdiği için bu ürünlerin makineye atılması önerilmez.
Metal araç-gereçler ısıyı çok kolay iletirken, tahta kaşıkla çok uzun süreler boyunca bir şey karıştırmak istediğinizde hem eliniz yanmaz hem de pişirme araçlarınız çizilmez. Özellikle saatlerce karıştırılması gereken yemek ve tatlılarda ya da kazan yemeklerinde tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
Tahta kaşıklar kullanıldıkça üzerindeki cila akıyor ve kaşık da çatlama oluyor. Çatlayan kaşığın bu bölgelerine bakteriler yerleşiyor ve bu bakteriler yemek hazırlarken yemeğe geçebiliyor. Yine bu kaşıkları deterjanla yıkarken çatlak yerlerinde deterjan kalıyor ve bu deterjanlar vücutta zehirlenme yapabiliyor.
Balın tahta kaşık ile tüketilmesi gerektiği de yanlış bir inanış olarak popüler şekilde süregeliyor. Özellikle de doğal bir materyal olarak görülmesi sebebiyle tahta kaşık, bal tüketimi için en uygun materyal olarak görülüyor.
Bal, arı sütü, propolis, polen gibi arı ürünlerini, kefir, yoğurt gibi probiyotikleri rahatlıkla metal kaşıkla yiyebilirsiniz.
Tencerelere zarar vermemesinden dolayı hemen her evde kullanılan tahta kaşıklar hastalıklara davetiye çıkarıyor. Zamanla çatlamalar meydana gelen kaşıkta çatlak bölgelere yerleşen bakteriler ve deterjan kalıntıları kansere neden olabiliyor.
Gümüşün, doğası gereği mikrop barındırmaması ve bakterilere yok ediyor olması sebebiyle, bebeklerin bağışıklık sistemini de kuvvetlendirdiği düşünülmektedir. Bu nedenle doktorlar, yeni annelere bebekleri gümüş kaşıkla beslemelerini tavsiye ediyor.
Alman Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü (Bfr) gıda güvenliği tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, plastik mutfak gereçleri 70 C° üzerindeki sıcaklıkla temas ettiğinde oligomer adı verilen zararlı maddeler yayıyor ve bu maddeler yemekle birlikte vücudumuza giriyor.
Çatallar içten dışa doğru dönük şekilde, tabağın soluna dizilmelidir. Kaşıkların Düzeni: Kaşıklar, en dış kısımda ve bıçağın sağ tarafına konulmalıdır. Tatlı kaşığı ise diğer çatal ve bıçaklara dik şekilde, servis tabağının önünde durmalıdır.
Çatal, bıçak ve kaşık imalatında kullanılan malzemeler Ferritik paslanmaz çelikler grubuna girmektedirler. Ferritik paslanmaz çelikleri % 17 Krom ve % 0.05 Karbon içerir. Bu çeliklerin en önemli özellikleri manyetik olmasıdır.
Tahta kaşık yapımında genellikle şimşir, meşe veya armut gibi ağaçlar kullanılmaktadır. Küçük keser, törpü yardımıyla şekillendirilen kaşıklar genellikle Akseki, Gediz, Taraklı bucaklarında yapılmaktadır.
Ortası boşluklu özel yapısı, sıvı gıdaları karıştırırken ortasında sıvı akışı olduğu için rahatlıkla karışmasını sağlar, taşmayı önler.
İksirli Çiftlik Şimşir Kaşık
Sert doğa koşullarında yetişen dayanıklı şimşir ağacından kaşık, Kastamonu havasını evinize taşıyacak. Orman yenilemesi için kesimine izin verilen şimşirden üretilmiştir.
Rüyada bir kaşığı kırmak, genel olarak rüyayı gören bireyin maddi olarak dönemsel zorluk yaşayacağına işaret etmektedir. Rüya içerisinde bir insanın kaşığı kırması aynı zamanda da aile içerisinde para sıkıntısı yaşayacağına ve zor günler geçireceğine delalet eder.
Bir defa makineye giren tahta kaşıklar çatlamaya hazır hale gelecektir. Temizliği için asitli deterjanlar kullanmayınız. Asitli deterjanlar tahta kaşıkların rengini açarak zamanla çatlamasına neden olacaktır. Yemek pişirirken tencere içinde bırakmayınız.
Özellikle gıdayla birebir temas eden ahşap tabaklar ve tahta kaşıklar, yeterince temizlenmediği takdirde bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor. Ahşap malzemelerde bakteri birikmesi ciddi hastalıklara yol açabilirken insandan insana hastalık taşınma riskini de artırıyor.
Fakat bir sosyal medya fenomenine dönüşen Avustralyalı Caroline McCauley'e göre alüminyum folyo topu, ekstra temiz bulaşıkların çıkmasını sağlayan bir yöntem keşfetti. Özellikle gümüş rengi olan bulaşıkların ilk günkü gibi görünmesini sağlayan bu yöntem, aslında folyonun temizleyici özelliği ile ilgili değil.
Sirke ve Karbonat
Üzerine 1 paket karbonat ve 2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Malzemelerin üzerini geçecek şekilde, kaynar su ekleyin ve kaynamaya bırakın. 15 dakikanın ardından tahta kaşıktaki kirlerin suya karıştığını görebilirsiniz. Temizlenen kaşıkları soğuk suyla durulayın ve kurutun.
Her ne kadar teflon tava bulaşık makinesinde yıkanmaya uygundur ibaresi ile satılsa da, yüksek basınca sahip su tavayı çizebilir. Teflon tavanızın daha uzun ömürlü olması için elde yıkamanız daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri