Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir. Vücudun gelişmesine yardım eder. Ayva damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir, tansiyonu düşürür, safrayı düzene sokar. Yapraklarının çayı kalp ağrılarına iyi gelmekte, sakinleştirici özelliği bulunmaktadır.
Antioksidanlar açısından zengin olan ayva meyvesi, bakterilerle savaşma, kalp sağlığını destekleme, kabızlığı ve reflü şikayetlerini giderme ve yaraların iyileşmesinde etkilidir. Ayvanın faydaları şunlardır: Antioksidan içeriğiyle kronik hastalıklara karşı korur. Ayva sindirim sorunlarını gidermeye yardımcıdır.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Soğuk ya da ılık olarak servis edilir. Yoğurt ya da salata yerine ona şans verin sofranızda, ağzınızı tatlandırın bir parça. En sevdiğiniz kış meyvesinin ne olduğunu yorum olarak bırakın bize, sıradaki tariflere katkınız olsun.
İlgili 34 soru bulundu
Ayva suyu iştah açar, böbrek ve sidik torbası iltihaplarını iyileştirir. Grip ve nezle olanlar bol bol yemelidirler. Ayva suyu vücudu terletmek için çok etkilidir. Ayva böbrek zafiyetine, karaciğer zafiyetine, mide bulantısına, deniz tutmasına, mide gevşemesi ve mide düşmesine, midenin kuvvetlenmesine çok faydalıdır.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor.
Ayvalar soyulup küp şeklinde doğranır ve renklerinin kararmaması için limonlu suda bekletilir. Tencereye doğranmış olan ayvalar, şeker, ayva çekirdekleri, karanfil ve su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kısılarak ayvalar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. Afiyet olsun.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Ayva yaprağı çayının, bağışıklık sistemini güçlendirdiği yapılan araştırmalar sonucunda görülmüştür. Bunun yanında balgam söktürücü özelliği sayesinde öksürük esnasında sizi rahatlatır.
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
- İnce bağırsak iltihabını giderir. - Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir. - Bronşit ve verem gibi akciğer hastalıklarına ve öksürüğe karşı yararlıdır.
Ayvanın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %25'ini karşılıyor. A, B, E, K vitaminleri ve fosfor, bakır, sodyum, potasyum, çinko, demir ve selenyum mineralleri yönünden de oldukça zengin.
Ayva varise karşı iyidir, yorgunluğu, bitkinliği giderir.” Ayva hoşafının ağız yaralarına, akciğer veremine iyi geldiğini, gece uyurken ağızdan salya gelmesini önlediğini de belirten Prof.Dr. Karadeniz, şu bilgileri verdi: “Yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser.
AYVA, BAL VE IHLAMUR
Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
Emzirdiğiniz dönemde günde 3 lt su, kayısı, armut ve ayva kompostosu, rezene çayı kullanımları süt üretiminizi destekleyebilir.
Zerdeçal, meyan kökü, kekik ve karanfil gibi çayların antiinflamatuar veya antimikrobiyal özellikleri balgamlı öksürüğe neden olan durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Özellikle sıcak sıvılar mukusun gevşemesine veya parçalanmasına yardımcı olur, bu da mukusun öksürülmesini kolaylaştırır.
- Bol miktarda antioksidan içeren ayva çayı bağışıklık sistemini güçlendirir. - Yüksek oranda C vitamini de bulunan ayva çayı virüs ve bakterilere karşı savaşır. - Ayva çayı cildi güzelleştirir. - Yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini de sağlar.
İlk olarak 1 litre sıcak suya 20 ayva yaprağı olacak şekilde ilave ederek 2-3 dakika kaynatın. Karışımı 5 dakika beklettikten sonra süzerek tüketebilirsiniz. Günde üç fincana kadar içebileceğiniz ayva yaprağı çayının tadı hoşunuza gitmezse lezzetlendirmek için içerisine bal ilave edebilirsiniz.
Her bir yarım ayva için yaklaşık yarım su bardağı kadar şeker ilavesinde bulunun. Bu şekilde kıvamı hafif ağdalı olacak ve renkleri de tam istediğiniz gibi olacaktır. Ayırdığınız ayva çekirdeklerini de üzerlerine bolca serpin. Ne kadar çok ayva reçeli serperseniz renkleri o kadar koyu bir kırmızı olacaktır.
Ayva ve elmaları minik küpler halinde doğruyoruz. İçerisine 2 adet keçiboynuzunu elimizle 3-4 parcaya bölerek ekliyoruz. Üzerine 1. 5 litre su ekleyerek 5 adet karanfil ekleyip 20- 25 dk kadar kaynatıyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza ederek afiyetle içiyoruz.
Ayvaları kesip küçük küçük parçalıyoruz, sonra kocaman tencereye alıp kaynayıncaya kadar bekliyoruz. Kaynadıktan 20 dakika sonra ocağı kapatıp sıcakken kavanozlara koyuyoruz ki kavanozların kapakları tutsun bozulmasın . Canın istediğinde hemen aç ve iş bu kadar kolay.
Şeker, su ve doğranan ayvalar tencereye alınıp, orta ateşte kaynatılır. Kaynamaya yakın tarçın ilave edilir.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Böbrek taşı oluşumuna karşı
Ayva gibi potasyum bakımından zengin gıdaların tüketilmesinin kan basıncı seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet uzmanları, “Ayvanın potasyum içeriği böbrek sağlığının korunmasında da ön plana çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri