Ama "keten" bu anlamda da daha temiz. Sentetik olarak 3'e ayırabiliriz. Lifler hayvansal (yün, ipek) ya da bitkisel (pamuk, keten) ise doğal kumaştan bahsedebiliriz.
Keten Kumaş Nedir
Keten kumaş, keten bitkisinin saplarından elde edilen doğal bir kumaştır. Keten bitkisi, pamuk bitkisi gibi bir bitki türüdür ve lifleri pamuktan daha uzun ve dayanıklıdır. Keten kumaş, dayanıklılığı, nefes alabilme özelliği ve kolay üretile bilirliği nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sentetik kıyafetler, günümüzde birçok kombinde sıklıkla tercih edilir. Peki, sentetik kıyafet nedir? Sentetik kumaşlar, genellikle polyester, naylon, spandex ve akrilik gibi sentetik liflerden oluşur. Bu kumaşlar, oldukça dayanıklı, hafif ve kolayca şekil alabilir olmasıyla bilinir.
Keten, çok nefes aldığı için pamuktan daha iyi yalıtmaz ve bazı insanlar yeni bir keten gömleğin nişastalı, kaşındıran hissinden şikayet ederler. Pamuk çok daha az buruşur ve iyi görünümünü korumak daha kolaydır.
Keten, keten bitkisinin sapından yapılan elyaflı bir kumaş türüdür. İri gözenekleri ile vücutta hava akımını sağlar ve özellikle yaz aylarında kullanıma daha uygundur.
İlgili 31 soru bulundu
Keten kumaşlar kadın-erkek ve ev tekstilinde de sıkça tercih edilir. Ketenlerin hepsi doğal değildir polyester karışımlı olanlarda vardır. Örnek vermek gerekirse jabu keten ve keten krep. Hava alan yapısı sayesinde terletme yapmazlar.
Narin bir yapıya sahip olan keten kumaş çeşitleri, mutlaka kısa programda yıkanmalıdır. Özellikle ince keten kumaş, soğuk veya ılık suda yıkandıktan sonra gerekmedikçe sıkma programına sokulmamalıdır. Keten elbiseniz uzun ömürlü olsun istiyorsanız kumaşı yıkarken fazla deterjan da kullanmamalısınız.
Keten Kumaş Terletir mi? Keten kumaş; iri gözeneklere sahiptir. Bu yüzden sıcak aylarda tercih edilen bir kumaş çeşidi olup, terletmeyen yapılı olması, tercih edilmesinde önemli bir etkendir.
Keten, uzun yıllar kullanılabilir
Bir kumaşın lifleri ne kadar güçlüyse, kumaş yapısı da o kadar sağlam ve dayanıklı olur. Ve keten, dünyanın en güçlü doğal liflerinden biridir. Sağlam liflerinin yanı sıra zamansız bir kumaş oluşu da, keten kıyafetlerinizi uzun yıllar boyunca kullanabilmenizi sağlar.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Sentetik çamaşırlar arasında naylon çoraplar, korseler, yağmurluklar, montlar ve spor giyim ürünleri bulunmaktadır. Kumaş olarak ise viskoz, asetat, akrilik, karbon fiber, polyester, naylon ve vinil sentetik kumaşlar arasında olan kumaş türleridir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak montlar, yağmurluklar, korseler, spor giyim ürünleri ve naylon çoraplar gösterilebilir. Dokuma ya da örme olarak üretilmiş olsa bile bazı kıyafetler tamamen, bazıları da yarı sentetiktir. Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır.
Hem günlük kullanılan ürünler hem de kıyafet ya da mobilya için değerlendirilen sentetik kumaş, sağladığı pek çok özellik ile dikkatleri üzerine topluyor. - Parlak bir görünüme sahiptir. - Canlı renklerle boyanabilme ayrıcalığı tanır. - Nem tutma özelliği yüksektir.
Rahat bir yaz için gerekli olan her şey keten kumaşında var. Koku yapmayan, terletmeyen keten kumaşından tercih edeceğiniz kıyafet çeşitleri sayesinde yaz sıcaklarından hiç korkmanıza gerek yok.
Doğal bir elyaf olan keten kumaş, tüysüz, pürüzsüz ve dayanıklı bir yapıdadır ve çabuk kirlenmez. Esnek bir yapısı olmasa da vücudun hava almasına olanak sağladığı için ferahlık verir. Yaz aylarında çokça tercih edilen keten kumaş her türlü kıyafete oldukça şık bir görünüm katar.
Keten, keten elyafından elde edilen özel bir kumaş türüdür. Genellikle bahar ya da yaza özgü kıyafetlerde kullanılır. Takım elbiselerde sık tercih edilen bir kumaştır. Keten kumaş türü, güneş ışınlarını doğrudan cilde ulaştırdığı için fazla güneşte yakan bir özelliği vardır.
Doğal keten kumaş, dokusu itibari ile iri gözenekli olduğu için cildin nefes almasına yardımcı olarak serinlik verir. Farklı kumaş türleri ile kıyaslandığında oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Esnek olmamasına rağmen oldukça parlaktır.
Keten tohumu, bitki bazlı bir omega 3 yağ asidi olan alfa-linolenik asit (ALA) içerir. Dolaşım için faydalı olan bu asidin anti-inflamatuar etkisi bulunur. Yağ asitleri kemik kayıplarına neden olan osteoporoz ile savaşmada ve tip 2 diyabete karşı korumada etkilidir.
Kan Şekerini Dengeler. Keten tohumu yüksek oranda lif içerdiğinden sindirilmesi uzun sürer ve kan dolaşımında şeker salınımını yavaşlatabilir. Çözünemeyen lifler ise lignan içerdiğinden kalp sağlığı için faydalı olarak kan şekeri dengesini sağlamada etkili olur.
Keten kumaşlar dayanıklı yapıya sahiptir. Çoğu keten kumaş türü 90 dereceye kadar dayanır. Fakat kumaşın zarar görme ihtimali dikkate alınarak 60 derecenin üzerinde yıkama yapılması risktir. Uygun yıkama programı seçilerek çamaşır makinesi uygun sürede, uygun sıcaklıkta yıkama yapacaktır.
Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır. Pamuklu Kumaş: Her mevsime uygun, yüksek higroskopik (nem çeker) özelliğine sahip, alerjik olmayan ve cildi tahriş etmeyen bir kumaştır.
9. Keten kumaş leke tutar mı? Tercih edeceğin kumaş leke tutmaması için kimyasal bir süreçten geçirilmediyse, ya da bunun için özel olarak üretilmediyse, her kumaş leke tutabilir.
Sentetik çamaşırlara örnek olarak bluzlar, gömlekler, naylon çoraplar, spor giyim ürünleri, montlar, yağmurluklar gösterilebilir. Sentetik ürünlerinizi “Sentetikler” programında yıkayabilirsiniz. Gelecek nesilleri ve günümüzü de düşünerek enerjimizi tasarruflu kullanan programdır.
-Yıkama: Yıkama esnasında çok sıcak su tercih edilmemeli. Çünkü sıcak su kumaşın esnemesine ve bundan dolayı kolaylıkla kırışmasına neden olacaktır. Bunun için ılık su tercih edilmelidir.
Keten gömleğinizi yıkarken çok yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda yıkamadığınız sürece çekme gibi bir olumsuz durumla karşılaşmazsınız. Keten kumaş olarak oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğundan yıkama sıcaklığına dikkat ettiğiniz sürece herhangi bir çekme durumu meydana gelmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri