Teravih namazı, kadın erkek her müslüman için sünnet-i müekkededir. Teravih, orucun sünneti değil, vaktin sünnetidir. Bir mazereti dolayısıyla oruç tutamayanlar da teravih namazı kılarlar. Ramazan gecelerini ihya etmek için kılınan Teravih namazı, Kur'an'da zikredilmemektedir.
Dini kaynaklarda ve Kur'an-ı Kerim'de hem kadınlar hem de erkekler için teravih namazının farz olmadığı belirtilmektedir.
Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Teravih namazını dört rek'atta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rek'atta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir. Bu namazın her dört rek'atının sonunda bir miktar oturup dinlenmek müstehaptır.
Peygamber'in (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhârî, Salâtü't-terâvîh, 1 [2012]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 177-178 [761]). Hz.
Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak meşru kılınmıştır.
İlgili 34 soru bulundu
Teravihte cemaat olmak sünnet-i kifâyedir. Yani bir mescitte hiç kimse teravihi cemaatle kılmazsa, hepsi günahkâr olur. Teravih namazı tek başına kılınabilir. Fakat cemaatle kılınması daha faziletlidir.
Peygamberimiz Hz. Muhammet (S.A.V) ashabıyla beraber teravih namazı kıldığı, ancak ashabının hevesini görünce farz olarak algılanır diye cemaatle kılmayı bırakarak teravih namazını yalnız kılmaya devam ettiği biliniyor. Bu nedenden dolayı teravih namazının farz değil tamamı sünnet olduğu kabul ediliyor.
Şunu ifade etmek gerekir ki teravih namazı nâfile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rek'at kılınması hâlinde sünnet yerine getirilmiş olur.
Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelî fakihlerin çoğunluğu, Hz. Peygamber'in vitir dahil yirmi üç re'kat namaz kıldığı yolundaki rivayetten (İbn Ebû Şeybe, II, 163-164; Beyhakī, II, 496) ve sahâbe uygulamasından hareketle teravihin yirmi rek'at olduğu görüşünü benimsemiştir.
Teravih namazlarının cemaatle kılınmasına, Hz. Ömer'in (ra) hilâfeti esnasında başlanmıştır. Günümüzde de cemaatle kılınmaktadır. İlk Ramazan orucunun tutulduğu ayda Peygamber Efendimiz (asm), geceleri teravih namazı kılmağa başlamıştır.
Ehl-i sünnet âlimleri ittifakla teravih namazının cemaatle kılınmasını meşru kabul ederken, Şiiler Ramazan gecelerinin namaz ibadetiyle ihyasını meşru, cemaatle kılınmasını bidat saymış, Râfizîler ise bizzat teravih namazını bidat kabul etmişlerdir.
Diğer Arap ülkelerinin aksine Fas, Tunus, Katar, Umman ve Ürdün'de teravih namazı evlerde kılınıyor.
Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Ramazan namazını (Teravih) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır (Buhari, “Salatü't-Teravih”, 1; Müslim, “Müsafirin”, 174).
Çeşitli hadislerden anlaşıldığına göre Peygamber (sav) teravih namazını yalnız sekiz rekât olarak kılmıştır. Fazlasını ne kılmış ne de emretmiştir. Buhari Aişe'den şöyle rivayet ediyor: Peygamber (sav) Ramazan-ı şerif'in içinde ve dışında (nafile olarak) on bir rekâttan fazla kılmazdı.
Nafile bir ibadet olan bu namazı farz gibi değerlendirmek yanlış olmaktadır. Bu nedenle teravih namazı evde ya da camide cemaatle yada tek başına 8, 10, 12, 14, 16 yada 18 rekat olarak kılınabilmektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığı teravih namazlarının 2'şer rekat olarak kılınmasını tavsiye etmişse de 4'er rekat olarak da kılınmaktadır.
Ömürde bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendup bir namazlardan biri olan Tesbih namazı dört rekat olmasına rağmen en uzun kılınan namazdır.
Teravih namazı, genellikle 20 rekat olarak kılınır. Her 4 rekatın ardından kısa bir süre oturarak istirahat edilir. Hanefi mezhebine göre, teravih namazında her iki rekatta bir selam vermek caiz ve faziletli olmakla birlikte, dört rekatta bir selam vermek de caizdir fakat mekruh kabul edilir.
Öyle ki bu namazın cemaati ülkemizde de, Cumâ ve Bayrâm namazlarının cemaatinden sonra en kalabalık cemaat olarak dikkat çekmektedir. Sünnet-i Müekkede olan Terâvîh namazı, yirmi rekâttır.
4 Rekât yatsının ilk sünneti. 4 Rekât yatsının farzı 2 Rekât yatsının son sünneti. 20 Rekât teravih.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ TERAVİH NAMAZINI YALNIZ MI KILARDI? Hz. Aişe'den gelen rivayetlerden birinde o şu açıklamayı yapar: "Resûlullah bir gece mescitte namaz kıldı. Cemaat de ona uydu.
Teravih namazı Ramazan ayına ait bir sünnetidir, oruçla doğrudan ilişkisi yoktur. Bu nedenle, mazeretli ya da mazeretsiz oruç tutmayan kişiler için de Teravih namazı kılmak sünnet-i müekkededir (Tahtavi, Haşiye ala Meraki'l-Felah, 227).
Yatsı namazının cemaatle kılınmasının ardından başlayan hatimle teravih namazında, imam her rekatta Kur'an-ı Kerim'den bir sayfa okuyor. 20 rekatta bir cüzün tamamlanmasıyla sonra eren teravih namazını kılan vatandaşlar, hem teravih namazını eda etmiş, hemde hatim yapma sevabını almış oluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri