Ayvanın hasadı ekim başında başlar, ayın sonunda biter. Ekolojik olarak bu bölgeye uygun bir meyve. Bunun için burada üretimi daha fazla ve burada yetiştirilen ayvanın özellikleri diğer bölgelerde yok.
Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Bazı bölgelerde renginden dolayı limon ayvası olarakta isimlendirilir. Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Ayva, sonbahar meyvesidir. Ancak kış mevsiminde de pazar tezgahlarında ve marketlerde ayva bulmak mümkündür. Ayva için en ideal hasat zamanı Kasım ayıdır.
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan ve en çok tercih edilen meyve olan ayva, bağışıklık güçlendirme, sindirim sistemini destekleme ve düşük kaloriye sahip olma özellikleri ile beraber diyetlerde kullanılabilmektedir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
Ülkemiz ayva üretiminde dünyada birinci sırada yer alır. Yıllık üretim miktarı ise 100 bin tonun üzerindedir. Türkiye'nin ayva üretim haritasına göre en çok Sakarya ilinin Geyve ilçesinde yetiştirilmektedir. Bunun dışında Bilecik ve Denizli'de ayvanın en çok yetiştirildiği illerdendir.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Kendine has dokusu sebebi ile kolay yutulamasa da misler gibi lezzetli olan meyvemiz: Ayva. Yalnızca içimizi ısıtmakla kalmayan bir de sağlık veren bir kış meyvesidir ayrıca.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Ayva: Ayva sapsarı olmalı ve kokusunu dışarı vermeli. Ayvayı koklayarak da seçebilirsiniz. Armut: Armutun iyisi sert olan ve rengi tam sarıdır. Çilek: Çileğin kalitelisi görünümü düzgün olandır.
Eşme ayva çeşidinin meyveleri yuvarlak, orta-iri, iri, yuvarlak geniş karınlı, sapa doğru biraz uzunca ve daralır. Meyve çiçek ucuna doğru kesik gibi görünür. Meyve sarımsı limon renginde, eti gevrek, hafif kumlu, bol sulu ve mayhoş olup, boğucu değildir.
Ayva hasadı, çeşitlere ve bölge- lere göre değişmekle birlikte, genellikle Eylül ayının ikinci yarısı veya Ekim ayında yapılır.
Kırmızı meyveler sınıfına giren ve başta pastacılık olmak üzere pek çok alanda kullanılan vişne yetiştirilmesi dikkat isteyen bir süreci kapsar. Buna göre vişne Temmuz ve Ağustos ayları arasında yetişir. Vişne ağaçları ise özellikle soğuk iklim şartlarına dayanıklıdır.
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Elma, ayva ve nar Anadolu'da bolluk ve bereketin simgesidir. Bunlardan nar, Antik Yunan'dan İslamiyet'e kadar tüm yaşayan ve yok olmuş inanış ve toplumsal kültlerde yer alan bir meyvedir. Anadolu'da kullanıldığı her dönemde bolluk ve bereketi simgelemiştir.
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
AYVANIN ANAVATANI VE YAYILIŞ ALANLARI
- Anavatanı İran'ın kuzeyi, Türkmenistan ve Kafkasya'dır (Ermenistan, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu'dur-Dağıstan, Çeçenya vb.).
Ayva ağacını çekirdekten yetiştirmek her ne kadar zor olsa da siz, evde afiyetle yediğiniz ayvaların içinden çıkan ayva çekirdeklerini ziyan etmek istemiyorsanız onları çimlendirerek işe koyulabilirsiniz.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Ayva Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan ayva fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
Esas tipi teşkil eden Ekmek ayvaları sofra ve sanayide kullanıma uygundur. Meyveler; iri ve gösterişli, sap tarafı dar, karın kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur. Marmara bölgesinde Eylül sonlarında hasat edilir Meyveler 5-6 ay kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri