Çiçek açtıktan on gün sonra ceviz meyveleri fındık büyüklüğüne ulaştıktan sonra ikinci bir ilaçlama yapılır. Bu ilaçlamada m-45, mantar antakroz ilacı ve yanında mümkünse iç kurdu ilacı, tırtıl ilacı atmakta fayda vardır. Bu şekilde yapacağımız bakımlar cevizin iç kalitesini etkiler.
Cevizler nohut büyüklüğünde iken ikili çatal olanlar henüz birbirine değmeden önce iç kurdu için etkili maddesi chlorpyrıfos-ethyl olan dursban 4 ve benzeri ilaçlar kullanılmalı.En doğru gözlem ise: Geçen yıl dalında kalan kurtlu cevizlerden 10-15 Adet toplanarak kanaviçe ya da tül perdeden yapılmış kese içerisine ...
· Yaşlı dalların kesilerek yenilenmesi sağlanmalıdır. · Kuru, hastalıklı, iç içe girmiş ve zayıf dallar kesilerek uzaklaştırılmalıdır. · Bir ana veya yardımcı dal üzerinde fazlaca meyve dalı oluşmuş ise iyi güneş alanlar bırakılır diğerlerinde seyrekleme yapılır. · Dal bükme veya eğme işlemi yapmayınız.
Ceviz kurdunu önlemek için ceviz ağaçları bitki uzmanı denetiminde düzenli olarak kontrol edilmelidir. Ceviz kurdunu önlemek için, haziran ayı başlarında ağaç gövdelerine oluklu mukavvadan tuzak yapışkan bantlar sarılabilir. Bu bantlara gelen larvaların haftalık kontrollerle imha edilmesine dikkat edilmelidir.
1 Ocak'tan itibaren 250 g.d. veya tuzaklarda ilk kelebek yakalandıktan sonra 150 g.d. olunca ilk dölün ilaçlamasına başlanır.İkinci dölde ise 1 Ocak'tan itibaren EST değeri 800 g.d. olunca ilaçlamaya başlanır. İlçalamalar kaplama şeklinde yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
İlaçlama zamanı İlk ilaçlamalara yaprak tomurcuklarının patlama döneminde başlanır ve kullanılan ilacın etki süresi göz önünde bulundurularak enfeksiyon koşulları ortadan kalkıncaya kadar devam edilir.
Genellikle havaların ısınmaya başlaması ile bitkilerinizi ilaçlamaya başlayabilirsiniz. Şubat sonu veya mart başı başlayabileceğiniz bu ilaçlama işlemine havaların iyice soğuduğu ve bitkilerinize zarar veren organizmaların oldukça azaldığı sonbahar kış aylarına kadar devam etmelisiniz.
Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.
Tuzak kontrolleri, ilk kelebek yakalanıncaya kadar haftada 2, daha sonra 1 kez olmak üzere yapılmalıdır. Tuzaklarda ilk ergin yakalandıktan 15-20 gün sonra ilk ilaçlama yapılmalı; bunu takiben ilaçların etki süresi dikkate alınarak 2 ilaçlama daha yapılır.
Tuzluluğu sevmeyen ceviz ağaçlarında içinde klor bulunan potasyumlu gübre veya kompoze kullanmayınız. Cevizin yenen kısmında % yağ, % protein ve aroma artışı için potasyum sülfatlı taban gübreleri tercih ediniz. Toros Tarım'ın Gold 15-‐15-‐15 veya Süper Gold 10-‐20-‐20+Zn gübrelerini tercih ediniz.
Ceviz ağacı fidanı dikilecek ise Fidan için gerekli olan toprağın 1/3 oranında hayvansal gübre kullanılabilir.
Fosforlu gübrelerin uygulama zamanları ceviz ağaçlarının dinlenmede olduğu kış döneminde olur. Fosforlu gübreler toprakta kolay kaybolmadığından verilecek miktara göre her yıl verilmeyebilir.Pratikte her yıl uygulamak zor olabilir. Bu sebeple 3-5 yılda bir uygulanabilir.
Antraknoz ilacı ne zaman atılır tohum ilaçlaması yapılacaksa ekileceği gün yapılmalıdır. Yeşil aksam ilaçlaması yapılacak ise hastalığın ilk belirtileri görülmeye başladığında iklim koşulları uygun olduğunda yapılmalıdır.
Ayrıca bu sayede sulama zamanına kadar yağan yağmurların toprak tarafından daha iyi emilmesi sağlanır. Dikimden sonra veya şubat ayında yapılamayan tepe budaması aşıdan sonra ölçülüp 40 cm den yapılır. Bahçeniz daha önceki yıllarda dikildi ise yine şekil budaması yapılmalıdır.
Ceviz taban gübresi genellikle ilkbahar veya erken yaz aylarında uygulanır. Çünkü ceviz ağaçları bu zaman diliminde aktif büyüme dönemine girerler ve kökleri gübreleri daha iyi kullanabilir.
Armut meyvesinde görülen memeli pas hastalığı söz konusu olduğunda, çiçek tomurcukları patlamak üzereyken %1'lik bordo bulamacı ile ilaçlama yapabilirsiniz. Ateş yanıklığı söz konusu olduğunda ağaçların durgun döneminde, %2'lik bordo bulamacı kullanmalısınız.
10 Lt lik Pompaya bir miktar su konur. Bunun üzerine önce hazırlanan sönmüş kireçli su tankın süzgecinden geçirilerek boşaltılır. Daha sonra hazırlanan göztaşı eriyiği yine tank süzgecinden geçirilerek yavaş yavaş boşaltılırken bir yandan da devamlı karıştırılır. Böylece açık mavi renkli bir karışım meydana gelir.
· Ceviz fidanlarında kara leke görülmüş ise % 1 lik bordo bulamacı veya hazır bakır kullanılır. · % 1 lik bordo bulamacı şu şekilde hazırlanır: 1 kg göztaşı 50 lt suda eritilir. Daha sonra göztaşı miktarının yarısı kadar yani 0,5 kg sönmemiş kireç az miktar suda eritilir.
En çok merak edilenlerden bir diğer konu ise bordo bulamacı hangi ağaçlara atılır, sorusudur. Yumuşak ve sert çekirdekli meyve ağaçlarına, armut, elma, şeftali, üzüm, kayısı, erik, zeytin, ceviz, taflan ve güle atılır. Bordo bulamacı ilacı uygun zamanda ve miktarda atılırsa ağaçlarımızın hepsini koruyabiliriz.
Tahta kurtlarıyla mücadelenizde içiniz rahat bir şekilde çözüme ulaşmak ve bu problemden sonsuza dek kurtulmak istiyorsanız, Chrysamed Worm-Ex ile tanışmalısınız. Yüzeysel istilalarda tek seferde Chrysamed Worm-Ex ile çözüm sağlayabilirsiniz.
İlaçlı sıvı (lt) = Taç çapı (m) x 2
Memeler, püskürtüle- cek sıvının 1/3 ünü ağacın alt dallarından itibaren 2/3 yüksekliğine, sıvının 2/3 ünü ise ağacın üst kısmındaki 1/3 yüksekliğine püskürtecek şekilde ayarlanmalı ve yerleş- tirilmelidir.
Dökülmeyen kurtlu meyveler ise pazar ve sofralık değerini yitirmektedirler. İlaçlı Mücadelesi yapılmayan bahçelerde zarar oranı % 80'e yaklaşmaktadır. Bu nedenle bu zararlıya karşı meyvelerin fındık büyüklüğü olduğu dönemde 1.ilaçlama ilacın etki süresine göre toplam 3 ilaçlama yapılmalıdır.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
18 46 gübre cevize ne zaman verilir, hangi ayda verilmeli, diğer adı DAP gübresi olan 18 46 gübreyi kış aylarının sonuna doğru ceviz ağacı gözleri uyanmadan önce verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri