Not: Ayvayı şeker ile beraber kaynatırsanız ya da şekerde bekletirseniz, sert olur. Yumuşak olması için, ayvaları önceden haşlayın. Afiyet olsun.
Bu miktarı meyve miktarınıza bağlı olarak değiştirebilirsiniz. 3 su bardağı suya 1 su bardağı ya da biraz daha az şeker ilave ederek güzelce kaynatıp bir şerbet hazırlayın. Sertleşen reçelinizin üzerine dökerek ocağın üzerine alın. Karıştırarak ve içerisindeki şekerin erimesini sağlayarak yeniden pişirin.
Ayva reçelinin sert olmasının nedeni nedir? İyi pişirilmemiş ayva reçelinin sert olması kaçınılmazdır. Ayva reçeli nasıl kırmızı olur? Ayva reçelinin kırmızı olması için ne yapmak gerekir sorusunun tek cevabı var bu da reçelin içine ayvaların çekirdeklerinin atılmasıyla olur.
Son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın. Şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin. Birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın. Yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın.
Ayva Reçeli Tarifi İçin Malzemeler
örnek: bir kilo ayvaya 500 gram toz şeker konulabilir karanfilde üç beş tane olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
1 kilo ayvaya 1 kilo şeker eklenir. Daha tatlı bir reçel seviyorsanız 1 kilo ayvaya 1 buçuk kilo şeker de ekleyebilirsiniz.
Ayvalar dilimlendikten sonra bir kabın içine alınarak üzerine şeker ilave edilir ve birkaç saat beklemeye bırakılır. Şekerler erimeye başladıktan sonra tencereye alınarak üzerine su eklenir.
Şekerlenmeye karşı sıcak etkili olduğundan dolayı belirtilen yöntemlerle şekerlenen reçelleri atmadan, tüketmeye devam edebilirsiniz. Yeniden kaynatma ya da sıcak suda bekletme gibi çözümler, tüketim için herhangi bir risk oluşturmamaktadır.
Reçeller şeker oranı ve dolayısıyla kıvamı düşük olursa açıkta muhafaza edildiğinde köpürme olur. Kristalleşme: Reçellere limon suyu veya tuzu ilave edilmediği takdirde şekerlenme de denilen kristalleşme olur.
Yoğunluğu fazlalaşınca tırnağınızın üzerine çok az reçel kıvamından koyun eğer sağa sola akmıyorsa olmuş demektir. Ocaktan almadan 5 dk önce limon tuzunu ilave edin. Limon tuzu reçelin hem parlak görünmesini hemde şekerleşmesini önler. Afiyet olsun.
Nadiren de olsa inanılmaz sert ayvalara rastlıyoruz. Bu ayvaları yine elma yöntemiyle oda sıcaklığında birkaç gün bekleterek yumuşatabilir, afiyetle tüketebilirsiniz.
Ayva reçeli yaparken 1 kilogram ayva için yaklaşık 2,5 su bardağı toz şeker eklemek yeterli olacaktır.
Önceden haşladığınız ayvaları koyup iyice rengini verip koyulaşana kadar orta kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Kıvamını anlamak için tezgahın üzerine hafif ılık bir damla reçel damlatın. Dağılmadan top gibi duruyorsa olmuş demektir.
Reçeliniz soğuduktan sonra halen sıvı gibiyse yeniden ocağa alıp içine biraz daha limon suyu ya da portakal suyu ilave edebilirsiniz. Bu eklemeyi yaptıktan sonra reçelinizi 5 dakika daha kaynatmak koyulaşmasını sağlayacaktır.
Ayva Reçeli Yapılışı Tarifi Nasıl Yapılır? Ayvaları yıkayıp kabuklarını soymadan küp küp ya da istediğiniz bir şekilde doğruyoruz. Bir tencereye alıp 2 su bardağı suyunu ekleyip ağzını kapayıp yarım saat kaynatıyoruz. (eğer yumuşamamışsa 10 dakika kadar daha kaynatın ).
Ayvanın çekirdeğinin bol olması renginin daha da kırmızıya dönmesini sağlar. Ama çekirdekleri reçelinin içine küçük bir tülbent parçasına sarıp öyle atın. içine direkt atarsanız belki reçelinin sertleştirebilir. Kaynama süresi uzun olursa hem rengi hem de kıvamı jöle gibi oluyor.
🌹Reçeli kavanozlara doldurduktan sonra soğumadan kapağını kapatmayın küf tutabilir , kapağını kapatmadan önce üzerinde köpük varsa mutlaka alın köpüğü almazsanız reçelin daha çabuk şekerlemesini ayrıca kısa ömürlü olacaktır.
Şekerlenmiş reçele çok az su koyarak kaynatabiliriz ve böylelikle şekerlenmeden kurtulmuş olacaktır.
Tereyağı meyvelerin çok daha parlak görünmesini sağlarken çok ağdalı bir reçel yapmanızı da engelleyecektir. Tam kıvamında olmalarını sağlayacaktır. Ayrıca içerisine tereyağı ilave edilen reçeller oldukça uzun süre dayanıyor. İçerisindeki yağ meyvelerin daha uzun süre taze şekilde, küflenmeden korunmasını sağlıyor.
Yaptığınız reçeli sıcak ve iyi kurulanmış cam kavanozlara ağzına kadar doldurmalısınız. Üstünü bir kağıtla hava almayacak şekilde örtmelisiniz. Kavanozların kapakları reçel a sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır. Kavanozlar ışık görmeyen, çok sıcak olmayan, ferah yerlerde saklanmalıdır.
Reçeli Kaynatma Süresi:
Ancak ocağın altını kapatmadan önce küçük bir test uygulayabilirsiniz. Bir miktar reçeli cam kabın içerisine alın. Reçel katı bir şekilde duruyor ve dağılmıyorsa, kıvamı olmuş demektir. Eğer dağılıyorsa daha kıvam almamış demektir.
Reçelin kötü ve koyu bir renge sahip olmaması için kaynama aşamasında tencere kapağını asla kapatmayın. Reçelin hoş bir renge ve parlak bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız kaynama esnasında reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçel içine az miktarda tereyağı ekleyin.
Yine henüz pişirme aşamasındayken içerisine koyacağınız limon suyu reçelinizin daha bir kıvamlı olmasını sağlar. Limon suyunu ilave ettikten sonra kısık ateşte pişirmeye devam edin. Bir diğer reçel koyulaştırma yöntemi ise reçeli güneşte kıvam alana kadar bekletmek.
Ayva Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır? Ayvalar yıkanır ve kabukları soyulur küp şeklinde doğranarak tencereye konur. ( ben limonlu suda beklettim hepsini doğrayana kadar kararmasın diye daha sonra tencereye aldım ) Ayvaların üzerine su ilave edilip orta ateşte 15 dk haşlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri