Ayvalık denizinde yakalanan balıkların tadı yine farklı ve güzel. Genelde bölgede çipura, levrek, karagöz, sinarit, uskumru, fangiri, lüfer, kefal, sardalya, gopez, sargoz, turna, istavrit, ahtapot, kalamar sık rastlananlardan. Bu balıklar, ağ balıkları olarak nitelendiriliyor.
Ayvalık: Deniz ürünlerinden mercan , çipura, karagöz, barbun, papalina, kalamar, supya, ıstakoz, midye, karadiken avlanılan türlerdir. Kıllı midye türü ise Türkiye'de sadece Ayvalık' ta Çamlık ve Kumru Köyünde üretilmektedir.
Asıl adı Çaça balığı olan Papalina balığı, dünyada sadece Ayvalık-Cunda arasında yetişir.
Papalina balığı, gümüşi renkte olan ve gri renkte ete sahip olan bir balık türü olmaktadır. Bu balıklardan konserve yapımında faydalanılmaktadır. Hamsinin içinde pazarlarda sıklıkla karşılaşılan papa balıkları yağlı bir balık olmakla birlikte E vitamini bakımından da zengin sayılmaktadır.
Fotoğraf: Meşhur Papalina Balığı Dünyada sadece Ayvalık -Cunda adası arasında yetişmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Sardalya'nın küçüğüne papalina tabir edilir; ayıklamadan yemeği yapılır.
Sprattus sprattus
Ege Bölgesi'nde Papalina olarak da adlandırılır.Karadeniz'de de bolca bulunur, çiftlik balık yemi olarak balık unu fabrikalarina satılır. Bu balık en çok Norveç ve İskoçya kıyılarında avlanır. Baltık Denizi'nde de bolca avlanır.
Papalina Nerede Yenir? Ayvalık'ın eşsiz lezzetlerinden biri olan Papalina'yı denemek isterseniz, bu lezzeti tatmanın en iyi yolu, Ayvalık'ta bulunan “Ramonun Yeri” veya “Hüsnü Babanın Yeri” gibi özel restoranlara uğramaktır.
Papalina yemek için en uygun mevsim Ağustos ayı, belki biraz da Eylül başı. Kışın yediklerinizin dondurucudan çıkmış olması mümkün.
Denizinin suyu oldukça berrak ve temizdir. Cunda plajlarının çoğu sığ bir denize sahiptir. Denizinin sığ olması çocuklu aileler için avantajlı bir durumdur. Soğuk ve temiz suyu ve altın rengi kumsalları sayesinde, Cunda Adası çok fazla tercih edilen tatil bölgeleri arasındadır.
Çiğdem ve Özgür Bayraktar çiftinin işlettiği Cunda'da zeytin, peynir, zeytinyağı, balık ve otlar Ayvalık'tan taze taze 'ithal' ediliyor.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Ayvalık'ın popüler yerlerinden biri olan Şeytan Tepesi'ne yakın olan plajın Sarımsaklı plajı kadar kalabalık olmadığını söyleyebiliriz. Temizliği, sakinliği ve denizinin güzelliğiyle Ayvalık'ın popüler plajlarından olan Badavut plajı, sığ denizi sayesinde çocuklu aileler ve yüzme bilmeyenler için de uygun.
Bandırma'da hamsi, palamut, sardalya ile kabuk deniz ürünleri; Ayvalık'ta papalina, barbun, levrek, mercan, lüfer, izmarit, lezzetle yenilebilecek deniz ürünlerinden bazılarıdır. Bal, bal mumu, polen, arı sütü elde etmek için arıcılık sektörü Balıkesir'in her yöresinde yaygındır.
İlimiz sınırları dahilinde bulunan Sarımsaklı Barajı'nda; pullu sazan, sarı sazan, levrek az miktarda yılan balığı; Ağcaşar Barajı'nda; pullu sazan, Turna Balığı; Akköy Barajı'nda; sarı ve pullu sazan; Kovalı Barajı'nda; sarı sazan ve turna balığı balıkçılığı yapılmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün siluetinin yer aldığı "Atatürk Kayaları" ve asırlık çınarları ile meşhur olan ilçenin ana geçim kaynağı zeytin ve zeytinyağı yetiştiriciliğidir. Ayrıca koyun sütünden yapılan ve jöle kıvamındaki yoğurdu ilçeye özgüdür.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Ülkemiz genelinde en çok tüketilen deniz balıklarından bir tanesi palamut balığıdır. Başta Karadeniz ve Marmara olmak üzere tüm tuzlu sularımızda avlanabilir. Palamut sürü halinde yaşayan göçebe bir balık türüdür. Sığ sularda yaşamayı sever.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Vonoz: Palamut balığının en küçük boyunda olanlara verilen isim. Zindandelen: Boyu 50-55 cm., ağırlığı 1100-2250 gr. arasında olan, torik boyunun bir ufağı olan palamut balığı.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Uskumru büyüklüğüne göre üç değişik ad ile adlandırılır. En küçüğü Kalinaryadır. 20-25 cm civarında ve yağlı olanları Uskumru, dönüş uskumrusu ise Çiroz olarak adlandırılır. Yazın yakalananlara ise Lipari denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri