Ayvalık yoğun bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde birçok tarihi eser yer almaktadır. Tarihi Rum Evleri bunların başında gelmektedir. Liman, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Taksiyarhis Anıt Müzesi merkezde bulunan tarihi alanlar içinde sayılabilir.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Ayvalık'a gelipte görmeden dönülmeyecek bir yer olan şeytan sofrası her saat ziyaret edilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Penelope gelenlere çok zengin bir sofra hazırlamış. Kuraklık ve kıtlık yüzünden uzun zaman aç kalan halk, güzel sofrayı görünce onu unutup yiyeceklere hücum etmiş. Penelope de bu durumdan yararlanarak kaçıp kurtulmuş. Bu nedenle de buranın adı, Şeytan Sofrası kalmış.
Şeytan Sofrası: Sarımsaklı merkezine sadece 2 kilometre uzaklıkta, ilginç efsaneleri ve muhteşem kızıl gün batımı manzaralarıyla ünlü Şeytan Sofrası yer alıyor.
Her Cumartesi Saat 09:00 ve 19:00 saatleri arasında kurulur.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası'nın manzarası gözükmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Ayvalık'tan Şeytan Sofrası'na gitmek için ise ilçe merkezinden Sarımsaklı yönüne doğru gidilmelidir. Bu yönde tabelalar takip edilerek tepeye ulaşılabilmektedir. Yaklaşık 1 kilometrelik bir yokuş çıkılarak Şeytan Sofrası'na varılmaktadır.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Cunda Adası'ndan Şeytan Sofrasına gitmek için 9 kilometre yol katetmeniz gerekiyor. Yaklaşık olarak 16 dakika sonunda tepeye ulaşabilirsiniz.
Ayvalık yoğun bir yerleşim yeridir. İlçe merkezinde birçok tarihi eser yer almaktadır. Tarihi Rum Evleri bunların başında gelmektedir. Liman, Atatürk Bulvarı, Ayazma Kilisesi, Çınarlı Cami, Hamidiye Cami, Taksiyarhis Anıt Müzesi merkezde bulunan tarihi alanlar içinde sayılabilir.
Bir balıkçı kasabası olan Cunda'dan adanın meşhur fener balığını (papalina), ızgara ahtapotunu yemeden dönme. Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir. Bandırma-Cunda arası yaklaşık olarak 3,5 saat sürmektedir.
Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası manzarası görünmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir.
Sardalya, lakerda, sirkeli kalamar, ahtapot salatası, karides gibi lezzetlerin yanı sıra ısırgan otu salatası, deniz börülcesi, sarımsaklı radika, turp otu salatası yörenin meşhur otlarını tadabilirsiniz.
Badavut Plajı, doğal bir plaj olma özelliği barındırmaktadır. Bu harika plajın sahip olduğu güzel kumu ve sakin denizi oldukça büyük bir dikkat çekiyor. Ayrıca Doğa harikası Badavut Plajı; Cennet Tepesi, Şeytan Sofrası ve Cunda Adası gibi ilgi çekici yerlere yakınlığıyla da öne çıkmaktadır.
Cunda Adası'nın pazarı öyle bildiğiniz klasik pazarlara benzemiyor. En taze en farklı Ege otlarını bulabileceğiniz bir pazar. Pazar Cumartesi günleri kuruluyor.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy-Sarımsaklı mevkiinde Salı günleri kurulan semt pazarındaki tezgâhlarda satışa sunulan ürünlerin pahalı olduğunu söyleyen vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.
Ayvalık'ın simgelerinden biri; Gece pazarı - YouTube. Nilgün KAYA Ayvalık'ta geleneksel Gece Pazarı, kent yaşamına canlılık katıyor. Haziran ayının ilk haftasında kurulan pazar, Eylül ayı sonuna kadar Perşembe akşamları hariç her gün 20.00–23.30 saatleri arasında hizmet verecek.
Bunun yanı sıra çevre illerden ve şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistler plajda zaman geçirebiliyorlar. Kuzey Ege'de yer alan Sarımsaklı Plajı aynı zamanda bir halk plajıdır. Bu nedenle giriş için herhangi bir ücret verilmiyor.
Akçay Ayvalık arasındaki en kısa otobüs seferi 1 saat sürmektedir.
Sarımsaklı Plajı, Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 8 km uzaklıktadır. 7 km uzunluğunda ve 100 m eninde bir kumsalı olan plaj; birçok konaklama tesisine, kafeteryaya özellikle deniz mahsulleri satan restoranlara ve gazinolara sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri