Peygamber efendimiz, (Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır) buyurmaktadır.
Az Konuşmanın Ruh Sağlığımız İçin Faydaları
Ve işin bir de diğer boyutunu düşünecek olursak az konuşan insan psikolojisi de daha iyi olacaktır. Fazla sözcüklere girmeden kendini yormadan karşı tarafa anlatan kişi yanlış anlaşılma gibi polemiklere girmeden iletişimini tamamladığı için kendini daha rahat hissedecektir.
Araştırmalar gün içinde çok sayıda görüntülü konuşma yapmanın; zihinsel ve fiziksel yorgunluğa yol açtığını ortaya koymaya başladı. “Zoom Yorgunluğu” olarak adlandırılan bu durumla mücadele etmek için bazı önlemler almak gerekiyor.
Peygamber (as) şöyle buyurur: “…ya hayır konuş veya sus.”( Buhari, Edeb, 31, 85). Konuşmanın amacına uygun olması ve istenen sonucu vermesi için ortamın iyi belirlenmesi ve şartların doğru oluşturulması gerekir. Zira ze- minsiz ve zamansız konuşmalar, hem adaba aykırılık teşkil eder, hem de kişiye zarar verir.
Susma anlamında bir fıkıh terimi. Bir hukukî işlemi gerçekleştirmeye ilişkin iradenin dışa yansıtılması. Kendi aleyhine başkasına ait bir hakkı haber verme anlamında fıkıh terimi. Hukukî işlemlerde iç iradeyi veya irade açıklamasının unsurlarından olan hukukî sonuca erişme iradesini ifade eden fıkıh terimi.
İlgili 16 soru bulundu
Tebliğde sert ve haşin hitapların, menfî bir tesir hâsıl edeceğini telkîn ediyor. Bu yüzden tatlı dille, güler yüzle, nefret ettirmeden, bilâkis müjdeleyen ve muhabbeti artıran bir üslûb ile konuşmayı öğütlüyor.
Evet, susarak konuşmak. Kalbi yormamak için susmak. Sevgiyi yüceltmek, çoğaltmak ve derinleştirmek için susmak. Hâl dilini kullanmak ve hemhâl olmakla yola devam etmek.
Hz. Peygamber tane tane, açık-seçik ve herkesin anlayabileceği bir tarzda konuşurlardı. O kadar ki, dinleyenler eğer kelimelerini saysa, onları teker teker sayabilirlerdi. Yerine göre de konuşması sırasında geçen önemli cümlelerini üçer defa tekrar ederlerdi.
çok az konuşan, sessiz, sakin olan, sükûtî
Çok yüksek sesle konuşmak, bağırmak, şarkı söylemek gibi ses tellerini zorlayan süreçlerden bir süreliğine sakının. Sesinizi zorlamanız ses kısıklığının uzamasına neden olabilir.
Kendi kendine konuşma bazı psikolojik hastalıkların işareti ve sonucu olabilen bir durum. Ancak psikolojik açıdan herhangi bir problemi olmayan sağlıklı insanlar da sık sık kendi kendilerine konuşur.
Güzel konuşma ise doğru iletişimi sürdürmeye yarayacak bir kullanımdır. Özellikle kişiler arası iletişimde karmaşık bir süreç işler ve süreçte iletişim hataları karşılıklı olarak görülebilir. Bu hataların hiç yaşanmamasını sağlama ve iletişimi, etkileşimi doğru yönetmek için ise güzel ve doğru konuşmaya ihtiyaç vardır.
Peki, kolay dinlenir konuşma hızı nedir? Dikkati dağıtmayan, dinleyeni yormayan şekilde ama akıcı bir konuşmada dakikada 125 ila 175 sözcük kullanılır. Bir dakikada 125'in altında sözcük kullanıyorsanız yavaş, 175'in üstünde sözcük konuşuyorsanız hızlı konuşuyorsunuz demektir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) sevinince toprağa, üzülünce göğe bakarmış.
Peygamberimizin bilip konuştuğu tek dil Arapça idi, bir başka dili konuştuğunu kaydeden kaynak yoktur.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Vücut dilini iyi kullanmak, sesin etkili kullanımı, göz teması, konuyu hikayeleştirmek, mizahı yerinde kullanmak, ne çok hızlı ne de çok yavaş konuşmak… Tüm bu maddeleri dengeli kullandığınızda iyi bir konuşmacı olma yolundasınız demektir.
Etkili konuşma, söylemek istediğini duyulacak ve harekete geçecek şekilde söyleyebilmek anlamına gelir. Yani etkili konuşma sanatı, mesajının net bir şekilde duyulması ve mümkünse harekete geçilecek şekilde konuşmak olarak tanımlanır. Etkili konuşmanın iki ana unsuru vardır: ne söylediğin ve nasıl söylediğin.
Atasözü [1] Konuşmak güzel, yararlı bir şey olabilir. Ama susmak ondan daha iyidir. Çünkü konuşmak insanın başına çok iş açabilir.
[1] Kolay anlaşılır bir dille anlatmak. Çekinmeden dürüstçe gerçeği söylemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri