Kısaca Türkçe Alan Adı olarak ifade edilen, içerisinde türkçe karakterlerin (ö,ç,ş,ı,ğ,ü) bulunduğu alan adlarını (IDN'leri) Türkçeisimtescil.com aracılığıyla tescil edebilirsiniz.
Türk alfabesi, Latin harfleri esas alınarak 1.XI. 1928 gün ve 1353 sayılı “Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun” ile kabul edilmiştir. Bu Kanun'a göre Türk alfabesinde 29 harf bulunmaktadır.
Türkçe için bu karakterler “ı,ğ,ü,ş,ö,ç” şeklindedir.
İlk bakışta klavye üzerinde bulamayacağınız karakterler özel karakter olarak adlandırılır. Klavye üzerinde yer alan tuşların bazılarına aynı anda bastığınızda bu özel karakterler ortaya çıkar. Bir dosya üzerinden karakter eşlemini açarak da özel karakterlerin ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Yeni bir E-posta oluştururken, E-posta hesabında Türkçe karakter kullanmayınız hatası alabilirsiniz. Bu hatanın sebebi e-posta hesaplarının Türkçe karakter desteklememesidir. İngilizcede büyük İ harfi yoktur. Aynı zamanda küçük ı harfi de yoktur.
İlgili 31 soru bulundu
Horde ve Squirrelmail arayüzlerine Türkçe olarak girildiğinde gönderilen e-postaların karakter seti ISO-8859-9, İngilizce olarak girildiğinde ise UTF-8'dir. Her iki karakter seti de Türkçe karakterleri içermektedir. UTF-8'de Türkçe dışındaki kimi dillere özel karakterler de bulunmaktadır.
Ş, ş, başta Türk dilleri olmak üzere çeşitli dillerin alfabelerinde yer alan bir harftir. Türkçeden başka Azeri, Brohi, Çeçen, Gagavuz, Kırım Tatar, Kürt, Tatar ve Türkmen dillerinin Latin alfabelerinde de kullanılır. Ötümsüz artdişyuvasıl sürtünmeli ünsüz (/ʃ/) sesini göstermek için kullanılır.
Parola için kullanılabilecek karakter türleriyle ilgili bir kısıtlama yoktur. Güvenlik nedeniyle parolanızı büyük veya küçük harfler, sayılar ve semboller kullanarak oluşturmanızı öneririz. Çok sayıda karakter içeren şifrelerin başkaları tarafından tahmin edilmesi zordur.
En az 8 karakterden oluşur. Harflerin yanı sıra, rakam ve “?, @, !, #, %, +, -, *, %” gibi özel karakterler içerir. Büyük ve küçük harfler bir arada kullanılır.
Özel karakterler, klavye düzeninizde yer almayan karakterlerdir. Bu karakterleri, klavyenizdeki birkaç tuşa aynı anda basarak veya Windows'daki Karakter Eşlem'i açarak kullanabilirsiniz.
Klavye üzerinde yer almayan karakterlere özel karakter denir. Klavye üzerindeki birkaç farklı tuşa aynı anda basmak suretiyle özel karakterler elde etmek mümkün. Aynı zamanda bir dosya üzerinden karakter eşlemini açarak da yine özel karakterler elde edebilir.
İnternete bağlı tüm bilgisayarlar, aynı işletim sistemlerini kullanmadıkları için Türkçe karakterleri okuyamayabilir. Bu nedenle elektronik posta yazarken mümkün mertebe Türkçe karakterler (ç,Ç,s,S,ğ,Ğ,i,İ,ö,Ö,ü,Ü) kullanmayın.
12 punto büyüklüğünde yazılmış 1000 yazı karakteri ise tercüme dillerine göre değişiklik göstermekle beraber 140 ile 180 kelimeye (sözcük) karşılık gelmektedir.
Metinde zaman ve mekân, karakter ile kurgunun yapısına girebilir. Karakter aynı zamanda kurguda olayı başlatan, geliştiren ve eyleyen ana unsurdur. Karakter olmadan kurgunun diğer elemanları ölüdür, hele olay hiç yoktur. O halde karakter kurgunun diğer elemanlarının hareketlenmesini, hayatiyet kazanmasını mümkün kılar.
Karakter sayısı, bir metindeki boşluklar ve diğer özel karakterler dahil tüm karakterlerin toplam sayısıdır. Çoğunlukla bir metin veya dökümanın belirli miktarda karaktere sahip olmasının sağlanması için karakter sayısını bilmek gerekmektedir. Karakter sayısı özellikle çeviri sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.
8 karakterli şifre örnekleri
Güçlü bir şifrenin içerisinde büyük ve küçük harflerin, rakam ve noktalama işaretlerinin olması gerekir. Bu kullanımla beraber güçlü bir şifre oluşturabilirsiniz. Örneğin; K2hXy!8B ya da 9KgS-R65 birer 8 karakterli şifre örneğidir.
Türk alfabesinde 29 adet harf bulunmaktadır. Bunlardan sekizi ünlü, (A, E, I, İ, O, Ö, U, Ü), geri kalanı ise ünsüzdür. Kanun'da önce "i" sonra "ı" belirtilmişse de yaygın ve yerleşmiş olan sıraya göre önce "ı" sonra "i" gelmektedir.
Tahmin edilmesi ve deneme yanılma metodu ile ele geçirilmesi oldukça zor olan şifrelere güçlü şifre olarak adlandırılır. Oluşturulan bir şifrenin kırılmasının güç olabilmesi için en azından küçük, büyük harf ve rakam gibi 3 farklı tipte kararterden oluşturulmalıdır. Mümkünse özel karakter de içeren şifreler kullanınız.
Ç (küçük biçimi ç), Latin alfabesini temel alan sistemlerde kullanılan bir harftir. Arnavutça, Azerice, Kurmançça, Tatarca, Türkçe, Türkmence ve Zazaca gibi dillerin alfabelerinde yer alır. Bunun dışında Fransızca, Katalanca ve Portekizce gibi dillerde C harfinin değişkesi olarak da kullanılır.
“Ş” sesini çıkartmak için önce çocuklara “S” sesi çıkarttırılır. “S” sesi telaffuz edilirken parmaklarımızla dudakları yanlardan öne doğru toplarsak ve dilin ucunu biraz geriye çekersek “Ş” sesi meydana gelir.
Tildeli A (büyük: Ã, küçük: ã), Latin alfabesindeki A harfinin üzerine tilde işaretinin eklenmesiyle oluşan bir harftir. Portekizce, Guaranice, Kaşupça, Taa, Ulahça ve Vietnamca'da kullanılır. Geçmişte Grönlandca'da da kullanılmıştır.
Desteklenen karakter kümesinde Türk alfabesinde yer alan ¨ ö,ç,ş,ı,ğ,ü ¨ harfleri dahil olmadığından dolayı, tescil edilen isimlerde harflerin noktasız halleri yani o,s,c,g ve u kullanılıyordu.
UTF-8 8-bitlik bir Unicode dönüşüm biçimidir (İng: Unicode Transformation Format 'ın kısaltması). Unicode karakterlerini değişken sayıda 8 bitten oluşan bayt (kod birimi) gruplarıyla kodlamakta kullanılır. Rob Pike ve Ken Thompson tarafından geliştirilmiştir.
Uluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri