Bazı durumlarda ''ağzı süt kokmak'' deyimi küçümseme anlamı taşır. Biri ne kadar olgun ya da tecrübeli olursa olsun yaptığı için küçümsemek isteyenler bu deyimi kullanır. Ağzı Süt Kokmak Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir konu hakkında yeteri kadar deneyim sahibi olmamak, bir işte yeni olmak demektir.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
Sinirlenmeye hazır bir durumda olmak ve bulunmak sinirleri gerilir deyimi ile kullanılır. Herhangi bir olay karşısında yavaş yavaş öfkelenmesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
Ağzını açıp gözünü yummak deyimi çok öfkelenerek konuşmak, ağzına geleni düşünmeden söylemek anlamında kullanılır. Örnek: Babası ona çok kızdı, açtı ağzını, yumdu gözünü.
Gözdağı vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Korkutmak, tehdit etmek, istediğini yaptırmak için yıldırmak.
İlgili 25 soru bulundu
Başının etini yemek deyimi uzun bir süre ısrar etmek, bir konuda bıktırana kadar rahatsızlık verecek derecede istemek anlamına gelmektedir. Başının etini yemek deyimi isteği olana kadar ara vermeksizin konuşarak istediğini yaptırmaya çalışma eyleminde kullanılmaktadır.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir.
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir. Bir konu hakkında ya da bir kişinin huy olarak çok az konuşması anlamındadır.
[1] Olmuş bir işi bozmak. [2] Tamamlanmak üzere olan bir işi çeşitli sebepler öne sürerek bozmaya çalışmak.
[1] Düşüncelerini, duygularını düzgün bir biçimde anlatamamak, güzel konuşma becerisinden yoksun olmak.
[1] Sonunda sabrı tükenip bildiği her şeyi anlatmak.
Burnunda tütmek deyimi, birine duyulan aşırı özlemin tanımlama noktasında kullanılmaktadır. İnsanlar karşı taraftaki kişiyi görmeyi istediğinde ve bu o an için pek mümkün olmadığında bu deyim kendisini öne çıkarmaktadır. Uzun süreler boyunca o kişinin hiç görülmemiş olması, sevgi ihtiyacını daha da fazla artırmaktadır.
Eli böğründe kalmak deyimi sevdiği için hayallerine ulaşamayacak ve çaresiz kalarak üzüntü içinde olmak anlamına gelmektedir. Sevdiğine kavuşamamak gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Elle tutulur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok açık ve belli.
SORU: "Tavuk ayağı yemek" deyimi ne anlama gelir? Gevezelik etmek, dedikodu yapmak.
İçi içini yiyen kişiler yapamadıkları bir şeyden dolayı rahatsızlık duyar ve bu durumu anlatmak için de içi içini yemek deyimi kullanılır. İçi içini yemek deyimi anlam olarak yapılmak istenenin yapılamaması ya da söylemek istenenin söylenememesi demektir. Keşke ona orda cevabını verseydim şimdi içim içimi yemezdi.
Gününü gün etmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Elini cebine atmak (432): “Cebinden para çıkarmaya davranmak.” Bu anlamı doğru değil. Doğrusu, “Bir işin yapılması için gerekli harcamayı üstlenmek” olmalı.
El ayak çekilmek deyiminde, el ayak ikilemesi insanlar anlamına gelir. Çekilmek ise herkesin evlerine girmesi, sokakta kimsenin kalmaması demektir. Bu deyim ''el ayak ortadan çekildi" şeklinde de kullanılır. Saat çok geç olduğunda, örneğin gece yarısını geçtiğinde el ayak çekilir.
Korku, heyecan ve üzüntüden ne yapacağını bilemez duruma gelmek, donup kalmak. 2. #Eli ayağı buz kesilmek 1.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Eline su dökemez deyiminin TDK sözlükteki anlamı sözü edilen kişinin diğer kişilerden daha üstün olması anlamındadır. Eline su dökemez dediğiniz kişi bahsettiğiniz kişiden daha maharetli ve daha beceriklidir. Bu nedenle o kişilere o senin eline su bile dökemez denir ve daha marifetli olduğu söylenmiş olur.
Canına tak etmek deyimi sabrı tükenmek ya da herhangi bir şeye daha fazla dayanamamak biçiminde karşılık bulunmaktadır.
TDK'ya göre ateş pahası deyiminin iki anlamı vardır: Birinci Anlamı: Fiyatların yükselmesi ile birlikte insanların ödeme yapmakta güçlük çekmesi. İkinci Anlamı: Fiyatların ateş gibi yanıcı olması ve müşterilerin cüzdanlarındaki paraları adeta yakar gibi çok hızlı bir şekilde bitmesine neden olması.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda karşılıklı olarak da gerçekleştirilebilir. Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri