Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır. Bu karşılıklara göre, 'açgözlülük, doymazlık ve aşırı hırs' gibi davranış biçimlerini tanımlayan tamah sözcüğünün menfi bir mana taşıdığı açıktır.
"Az tamah çok ziyan getirir" deyimi, aşırı hırslı ve açgözlü olmanın sonunda zarara yol açabileceğini anlatmak için kullanılır.
Az Tamah Çok Ziyan Getirir Atasözünün Anlamı Ne Demek? Sahip olduğu az miktarda bir şeye tamah etmeyen, onunla yetinip mutlu olamayan kimseler; her zaman hırsla giriştikleri kazanma uğraşlarında büyük kayıplara uğrayacaklardır.
Tamah etmek, elindekilerle yetinmemek, başkasının parasına ya da servetine göz dikmek anlamına gelir.
"Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz " Atasözünün Anlamı: Kendi sahip olduklarına değer vermeyen ve sürekli daha fazlasını isteyen kişi, sonunda elindekini de kaybedebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir kişinin bir şeyi başarabilmesinin yolu istek ve iradeden geçer. Fakat hırsa kapılmak bir tehlikedir. İnsanın herhangi bir konuda hırsa kapılması o konunun sonucunda kazanç getirmez. Kişi elde ettiği şeyler ile yetinmeyip a fazlasının peşinden koşarak elde ettiğinden çok daha fazla zarara uğrar.
Tamah etmek, başkasının parasına ya da malına göz dikmek, elindeki ile yetinmemek anlamına gelir. Bu fiilin paraya tamah etmemek şeklinde kullanıldığını da görürsünüz. Paraya tamah etmemek, paraya tenezzül etmemek anlamına gelir. Aza tamah eden kelimesi de az ile yetinen kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Yine Türkçe Sözlük'teki biçimiyle tamah, 'açgözlü- lük' ve tamah etmek de 'aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek' (Türkçe Söz- lük 2005: 1896) anlamlarındadır. Bu karşılıklara göre, 'açgözlülük, doymazlık ve aşırı hırs' gibi davranış biçimlerini tanımlayan tamah sözcüğünün menfi bir mana taşıdığı açıktır.
Nitekim o, “Dünyaya rağbet etmemek (zâhidlik) demek, kişinin helâl olan şeyleri kendisine haram kılması veya malını dağıtıp tüketmesi değildir. Bilakis dünya hayatında zâhidlik demek, elinde olan şeylere Allah (cc) katında olanlardan daha fazla güvenmemendir.” buyurmuştu.
herkes, "azla yetinmeyi bilen, elindekine râzı olan" anlamında kullanıyor. oysa "açgözlü", "doymak bilmeyen" gibi anlamlara sâhip. tam zıt mânâda kullanmaya başlamışız. ilginç...
edit: aza tamah etmeyen çoğu bulamaz başlığına yönlendirildi. (bkz: g.o.r.a.) doğru kullanım şekli budur. ayrıca çokta doğru bir atasözüdür.
[1] Küçük de olsa bir iyiliğin değerini bilmeyen, ona karşı teşekkür duygusu beslemeyen kişi,daha büyük iyiliklerin değerini de bilmez; onlara karşı da duygusuz kalır.
Dibi Görünmeyen Sudan Geçme Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bir işe girişirken her yönünü iyice araştır.
sıf. ve i. (Ar. ṭama' “tamah” ve Fars. -kār ekiyle ṭama'-kār'dan) Tamah eden, mal, para vb.ne aşırı derecede istek duyan kimse, aç gözlü. i. Tamahkâr olma durumu, aç gözlülük: Her çektiğimiz tamahkârlığımızdan (Burhan Felek).
Yeterli bularak daha çoğunu istememek, iktifâ etmek: Binânın içinde zaman zaman çok basit düzenlerle yetinen bu mîmârîye (…)
[1] Elinde avucunda bir şey bulunmamakla birlikte küçük kazançları beğenmeyen kişi, büyük kazanç hayaliyle geçinir.
Ziyan kelimesinin sözlük anlamı, zarara uğramak ve viran olmaktır. Bu kelime birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin ziyanı yok, mühim değil anlamına gelir. Ziyan zebil olmak ise bir şeyin boş yere harcanması demektir.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
birini korumak, himaye etmek.
TAMAHKÂR: Açgözlü. TAMAH ETMEK: Açgözlü davranmak, çok istemek. KANAAT: Elindekinden hoşnut olma durumu, yetinme, fazlasını istememe.
- Bir işi sonuna kadar götürmek, bu hususta direnmek anlamlarına gelmektedir. Örnek: Tıp alanında başarılı bir hekim olmak için hedeflerini belirleyerek, zor koşullar karşısında "sebat etmek" zorundasın. - Bir işi sonuna değin sürdürme, direşme şeklinde ifade edilmektedir.
[1] Zerre kadar. '“Kimseyi zerrece kıskandığını, kötülediğini, kin tuttuğunu görmedim.” -R. Erduran.
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi. Kulun Hakk'ın dışındaki her şeyi terketmesi anlamında bir tasavvuf terimi. İnsanın ölümden önceki hayatı, bu hayattayken ilişki kurduğu varlıklar, bunlarla ilgili eğilimleri, tutum ve davranışları için kullanılan bir tasavvuf ve ahlâk terimi.
Aza kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapçadan a 'zâ kelimelerinden türetilerek dilimizde yer almış olan aza kelimesinin iki farklı anlamı bulunmaktadır. Aza kelimesi üye anlamına gelirken aynı zamanda organ ve vücut parçası da demektir.
Aşırı, güçlü istek anlamında kullanılan ihtiras kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre ikinci anlamı tutku olarak nitelendirilen kelime, isimdir. İki heceden oluşan ihtiras sözlük anlamı tutku ile yakın anlamlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri