Azelaik asit; arpa, çavdar ve buğdayda doğal olarak meydana gelmektedir. Oleik asidin tepkimesi ile ya da yağ asidi esterlerinin kimyasal, fiziksel ve biyolojik tepkimesi sonucu oluşmaktadır.
Azelaik asit, buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan; akne ve sivilce tedavisinde kullanılan antiinflamatuar özelliklere sahip cilt dostu bir dikarboksilik asittir.
Azelaik asit, hem komedonal akne hem de inflamatuar akne olmak üzere hafif ila orta dereceli akneyi tedavi etmek için kullanılır. Dikarboksilik asitler adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Cilt gözeneklerini enfekte eden sivilce bakterilerini öldürerek çalışır.
Krem, köpük, serum ya da jel şeklinde ürünleri bulunan azelaik asit birçok farklı bakteri türüne karşı aktivite gösterebilir. Bu antimikrobiyal kapasitesinden dolayı özellikle akne karşıtı ürünlerin içerisinde sıklıkla bulunan bir maddedir.
Azelaik asitlerin salisilik asitler ile birlikte kullanılmamaları gerekir. Birbirlerinin etkilerini nötrleyen bu iki bileşim cildin tahriş olmasına sebebiyet verebiliyor. Azelaik asit ve arbutin kullanımı her ne kadar benzer işlevlere sahip gibi görünüyor olsa da bu iki maddenin de birlikte kullanımı önerilmiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Olası yan etkiler ise; ciltte yanma, kuru cilt, kızarıklık ve tahriş meydana gelebilir. Dikkat edilecek en önemli durum ise güneş ışınlarından cildi muhafaza etmektir. Asit uygulanan zamanlarda mevsime bakılmaksızın kesinlikle güneş ışınlarından koruyan kremler uygulanmalıdır.
Azelaik asit ve retinolun cilt bakım rutininde birlikte kullanılmaması önerilmektedir. Bu kombinasyon hassas ciltlerde kızarıklık ve yanma hassasiyetini arttırabilir. Azelaik asit kullanılan cilt bakımı rutininde Niasinamid ve C vitamini ile birlikte kullanılabilir.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Glikolik asit + Salisilik asit
İki adet asit içeren ürünü birlikte kullanmak bir haftayı güneş koruyucu sürmeden güneşte geçirmişsiniz gibi hissetmenize; ağrı, kızarıklık ve yara gibi cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Bu yüzden ikisini birlikte kullanmayın!
Asit seçiminde cildin yağ dengesi yani kuru, yağlı veya karma olması durumu da önem taşır. Örneğin, çeşitli cilt tiplerinde rastlanabilen akne sorununun azaltılmasında yağlı ciltler için salisilik asit daha etkili bir çözüm sağlarken, kuru ve hassas ciltlerin azelaik aside yönelmesi daha olumlu bir etki yaratabilir.
Azelaik asitler genellikle çok az yan etkiye sahiptir, ancak çok hassas cilde sahip bazı ciltlerde nadir de olsa batma, tahriş, kuruluk, soyulma ve kızarıklığa neden olabilir. Azelaik asit kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise cildi güneşten mümkün olduğunca korumaktır.
Azelaik asit sivilce tedavisinde kullanılır. Azelaik Asit, 9 karbon atomlu dikarboksilik asit, beyaz bir pul veya toz kristaldir. Azelaik Asit etanol, eter içinde çözülür ve suda az çözünür.
Azelaik asit, tam tahıllarda bulunan doğal bir dikarboksilik asittir. Suda ve alkolde çözünen beyaz bir toz halindedir.
Daha eski bir araştırmaya göre, melanin nedeniyle cildinizin yamalı veya lekeli alanlarında cilt rengini açmak için azelaik asit kullanmanın etkili olduğu bulunmuştur.
AHA BHA Birlikte Kullanılabilir mi? Salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor.
Cildin onarılmasını destekleyen, hassasiyeti ve inflamasyonu azaltır. Cildi besleyip yeniden yapılandıran ve onaran Madecassoside, ciltte oluşan hassasiyeti yatıştırır. Niacinamide lipid sentezini ve yıpranmış cildin onarılmasını desteklerken cildin daha aydınlık bir görünüme ulaşmasını destekler.
Cildin derinliklerine inerek fazla yağı ve ölü hücreleri parçalama özelliğine sahiptir. C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir.
AHA ve BHA İçeren Ürünler
Alfa ve beta hidroksi asitler, çok fazla güneşe maruz kalmaya bağlı olarak gelişen lekeleri cilt yüzeyinden uzaklaştırmak için bir cilt aydınlatıcı görevi görür.
Glikolik asit, cilt bakımında kullanılan en popüler alfa-hidroksi asittir (AHA). Şeker kamışından elde edilir ve en küçük AHA'dır, bu nedenle cilde nüfuz etmede en etkili olanıdır.
Niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında retinol ve C vitamini gelmektedir. C vitamini ile birlikte kullanıldığı takdirde Niacin'e dönüşür. Retinol ve niacinamide birbirinin etkilerini azaltan bileşenlerdir. Bu yüzden ikisi birlikte kullanıldığında güçlü etki görülmez.
Arbutin ve Niacinamide Birlikte Kullanılır mı? Arbutin, niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında sayılabilir. Çünkü arbutin ve niacinamide temelde ciltteki leke görünümünü hedefleyen iki içerik.
Bu iki içerik bir arada tercih edilebilir. Günlük rutininizde sabah yeni bir güne uyandığınızda c vitamini tercih edebilir ve gün sonunda ise gece bakımında arbutin uygulayabilirsiniz.
NASIL KULLANILIR:
Köpüğü gece rutininizde masaj hareketleriyle cildinize uygulayın. Uygulamadan sonra yüzünüzü bol su ile yıkayınız. Uyarılar: Sadece harici kullanım içindir.
Komedon tedavisi için öncelikle cildin temizlenip gözeneklerin rahatlatılması gerekir. Buhar uygulamasıyla birlikte komedon tedavisi için peeling yöntemi de uygulanır. Ayrıca salisilik asit ve azelaik asitler de komedon tedavinde başvurulan yöntemler arasında yer alır.
Bir Sonraki Adım: Serum
Serum, cilt bakım sıralaması içinde nemlendiriciden “önce” kullanılması gereken bir üründür. Çünkü serumlar yüksek konsantrasyona sahip ürünlerdir; cilt tarafında çok hızlı bir şekilde emilirler. Böyle olunca üzerine sürülecek nemlendirici de cilde daha çabuk yedirilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri