İnternet servis sağlayıcıları ADSL, VDSL ve fiber internet gibi farklı altyapı donanımlarını kullandıkları için her modem, her altyapıda aynı verimlilikle çalışmaz. Modeminizin hangi altyapı hizmetini desteklediğini modem üreticinizin resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
Modeminiz hizmet aldığınız interneti desteklediği sürece istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Takarsında modem arayüzünden kullanıcı adı ve şifreyi değiştirmeniz gerekir.
Modeminiz altyapı ile uyumlu ise kurulumunu yaparak kullanabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse VDSL bir modemi eğer uyumluluğu yoksa ADSL hatta kullanamazsınız.
Bu sebeple fiber internet altyapısı üzerinden bu hizmeti alırken, cihazlarınızın özellikle de modeminizin uyumlu olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Fiber uyumlu modemler, fiber internetten yararlanabilmek için gerekli donanımların içerisinde yer alır.
İlgili 25 soru bulundu
Modem Sinyal Gücü
Bir Wi-Fi ağına bağlı olduğunuzu gösteren simge üzerinden bağlantı gücünüzü yani sinyal seviyenizi öğrenebilirsiniz. Bağlantı seviyesi, genellikle 4 ya da 5 çubuklu bir grafikle gösterilir. Sinyal gücü ölçümleri dBm ile ifade edilir ve negatif rakamla yazılır.
Modem ile router arasındaki fark ilk olarak budur. Bir diğer fark ise, modem tek bir IP alırken router farklı cihazlara farklı IP adresleri atar. Bu iki kavram arasındaki en önemli fark ise şudur; router olmadan internete bağlanmak mümkündür ama modem olmadan sadece router ile internete bağlanmak mümkün değildir.
Fiber internet, bakır kablo ile değil kendine özel cam kablolar ile sağlanır. İletim hızı daha yüksek olan bu kablolar daha yüksek hızlara ulaşılmasını sağlar. Aynı zamanda hız kaybı yaşanmasını da minimuma indirir.
Arkadaşlar malumunuz, Türk Telekom Eve Kadar Fiber (FTTH) altyapısında alınan aboneliklerde kendi modeminin kullanımını da zorunlu kılıp aylık 20 TL modem kullanım/kiralama ücreti alıyor. Bu ücret hangi İSS'yi kullanıyor olursanız olun sizden tahsil edilip TT'ye veriliyor.
Fiber internet, standart ADSL internetten daha iyi, daha hızlı ve daha güvenilirdir. ADSL, genel olarak veri iletmede fiber internetten önemli ölçüde daha yavaştır, maksimum 200Mbps hız sağlayabilir.
Modem Kurulumu için Ne Gerekir? Modem kurulumu için internet aboneliği, modem, aktif internet bağlantısı, internet servis sağlayıcısı olan kurumun modem arayüz kullanıcı adı ve şifre bilgileri gerekir. Modem kurulumu için temel düzeyde teknik bilgiye sahip olmak yeterlidir.
Eski modeminiz sadece ADSL destekli ise yeni altyapınız VDSL'ya da fiber ise eski modeminizi hatta bağlasanız dahi internete çıkmayacaktır.
Evimizde sinyalleri yayan ana cihaz modemdir. Modemden ne kadar uzaklaşırsak sinyaller o kadar azalır. Tabii burada sahip olduğunuz modem ya da evinizin yapısı da etkili. Eğer bir noktada sinyal alamadığınızı düşünüyorsanız öncelikle hız testi yaparak bunu kontrol edebilirsiniz.
Aynı telefon hattı üzerinde birden fazla modem kullanılamaz... Teknik olarak mümkünatı yok.
Modem almak yerine router alırsanız daha iyi olur. Modemin 1. amacı interneti kullanılabilir hale getirmek routerın ise tek amacı interneti wifi ile dağıtmak. 5ghz bandı yüksek veri transferine imkan verir fakat ulaşım alanı 2.4ghz e göre çok daha düşüktür.
Hectopat. Hocam aynı hat üzerinden 2 modem kullanamazsın. Sadece 1 tanesini kullanabilirsin. Sinyal gücü için sinyal arttırıcı cihazlar var.
Anlamının bir yolu öğrenmek istediğiniz modemin markasını ve modelini youtube'da aratıp hız testi yapmışlarsa ve hız 24 Mbit/s den büyükse o modem fiber desteklidir veya yabancı forumlarda kullanan kişilere sorabilirsiniz ya da direk modem üreticisine ingilizce olarak sorabilirsiniz.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
ADSL yani Asymmetric Digital Subscriber Line, Türkçe ifadesiyle Bakışımsız Sayısal Abone Hattı anlamına geliyor. 1990'lar ve öncesinde kullanılan çevirmeli hattan daha hızlı bir internet bağlantısı sunan bu iletişim teknolojisi, uzun zamandır dünyanın birçok tarafına internet gücü sağlıyor.
Çünkü altyapı kurulum işlemi oldukça maliyetlidir ve bu maliyetin karşılığını almayacakları yerlere yatırım yapmazlar. Bu nedenle ADSL ya da fiber internet kullanmak isteyen kullanıcılar, internet servis sağlayıcılarına altyapı başvurusunda bulunmalıdırlar.
Modem; dijital, yani sayısal veriyi, analog sinyallere dönüştürür. Router'larda böyle bir özellik yoktur. Kısacası; modem olmadan, sadece router ile internete bağlanamazsınız. Ayrıca modemlerde routing işlemi yapılır.
Ama bu bilgisayarları internete bağlamak isterseniz modem ihtiyacınız olur. Sadece modeminiz varsa, ağa sadece tek bir cihazdan bağlanabilirsiniz. Router olmadan, birden fazla cihazı aynı anda aynı ağa bağlayamazsınız.
Modem çeşitleri üç tipte bulunur: Kablo, dijital abone hattı (DSL) ve çevirmeli ağ. Kablo modem, modemin arkasına ve duvarınızdaki veya kablo kutunuzdaki cıvata benzeri bir çıkışa bağlanan koaksiyel kablolar kullanırken DSL ve çevirmeli modemler, telefon hattınıza bağlanan bir kablo kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri