Ülkede, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur. Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
1918 Yılında bağımsızlığını ilan eden ülke Sovyet Rusya'nın işgali ile 1920-1991 yılları arasında Sovyet Rusya birliğine bağlı kalır. 1991 Yılında Sovyetler Birliğinin dağılması ile tekrar bağımsızlığını kazanır ve ülke gün geçtikçe gelişmeye devam eder.
Şah Abbas Mirza 22 Şubat 1828'de Rusların dikte ettiği Türkmençay Antlaşmısı'nı imzalamaya mecbur kalır.12 Bu antlaşma ile Aras sınır kabul edilerek Azerbaycan ikiye bölünür. Aras'ın kuzeyi Ruslara, güneyi ise Kaçar Türk hanedanının saltanatta olduğu ran'a bırakılır.
Bakü Operasyonu, Nisan Devrimi, Nisan darbesi, Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgali veya Azerbaycan'ın Sovyetleştirilmesi, Sovyet Rusya'nın 11. Ordusunun, 27 Nisan ile 11 Mayıs 1920 tarihleri arasında, bağımsız Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ni Sovyet Rusya'ya katmak için gerçekleştirdiği askeri işgaldir.
19. yüzyılda Çarlık Rusya'sına, 1920'de ise Sovyetler Birliği'ne dâhil edilmiş olan Azerbaycan, 30 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Öneriyi, bölgede istikrar ve güvenliğe somut bir katkı olarak gören Azerbaycan liderliği destekledi. Kafkasya'daki genel durum ve uluslararası terörizme karşı mücadelenin ortak hedefleri dikkate alındığında, sınır işbirliği Azerbaycan-Rusya ilişkilerinin önemli bir bileşeni olmaya devam etmektedir.
Azerilerin çoğu İslamın Şiilik mezhebine bağlıdır. Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai azınlıkları da var. Azerbaycan Cumhuriyeti, laik bir ülke olması nedeniyle inanışlarına göre ülke nüfusunun sayısı net olarak bilinmemektedir.
Doğru ifadeyle Azerbaycan Türkleri, aynı Türkiye Türkleri gibi Türklerin Oğuz grubundandır. Selçuklu göçleriyle beraber gelen Türklerin bugünkü sınırlarla bir kısmı Azerbaycan'da, bir kısmı Türkiye'de, bir kısmı Irak'da, bir kısmı Suriye'de kalmıştır. Azerbaycanlılarla Sivasın doğusunun tarihi 16 y.y.da ayrılır.
Azerbaycan toprakları 16. ve 17. yüzyıllarda sürekli olarak Osmanlı-Azerbaycan Savaşları'na sahne oldu. Şamahı, Gence ve Bakü 1580'lerde Osmanlıların eline geçti.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Azerbaycan Cumhuriyeti, 28 Nisan 1920'de Sovyet ordusunun ülkeyi işgaliyle son buldu. Azerbaycan, 1991 yılında Sovyetlerin dağılmasının ardından bağımsızlığını tekrar ilan etti. Bağımsızlık bildirgesinde, Azerbaycan'ın 1918-20 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti'nin varisi kabul edildiği belirtildi.
2020 yılına ait dünyanın en güçlü orduları raporunda sıralama nasıl? Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Küresel Silah Gücü'nün (Global Firepower) 2020 yılı raporuna göre 138 ülke içinde Azerbaycan 64.; Ermenistan ise 111. sırada yer alıyor.
120 bin Ermeni'nin yaşadığı Dağlık Karabağ, uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak görülüyor. Ermenistan, 1992'de Dağlık Karabağ ile birlikte Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturan yedi bölgeyi (rayon) işgal etmişti.
(Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'ne göre) Azerbaycan; Cebrayıl, Füzuli, Zengilan, Kubadlı ve Şuşa kentlerini; Hadrut, Mincivan, Ağbend, Bartaz yerleşimlerini, 286 köyü, aralarında Murovdağ'ın da olduğu bazı tepeleri ve tüm Azerbaycan-İran sınırını kontrol altına aldı.
Dünya yüz ölçümü sıralamasında 114.'dür. Azerbaycan Nüfusu Ne Kadar? Azerbaycan ülkesinin 2023 yılında wolrdometers.info adresine göre nüfusu 10.139.177'dir. Nüfus bakımından dünyada, 90. sırada yer alır.
Sovyetler Birliği'nin dağılması ile Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkmenistan bağımsızlıklarını kazandılar ve Türk dillerini egemen ve resmî dil olarak kabul eden devletlerin sayısı, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte yediye çıkmıştır.
İran, Irak, Bahreyn, Lübnan ve Azerbaycan'da Şii'ler Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Dünyanın en kalabalık Şii nüfusu elbette İran'da yaşıyor. Nüfusunun yüzde 99'dan fazlası Müslüman olan İran'da kendini Şii olarak tanımlayanların oranı yüzde 90-95.
Günümüzde bağımsız olan 7 Türk ülkesi, yarı bağımsız olan 15 adet Türk devleti var. (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan,...
Azerbaycan'da hiçbir zaman Sünni ve Şiiler arasında üzücü hadiselerin yaşanmadığını anlatan Büyükfırat, şunları kaydetti: Bu devlet tarafından alınmış ve hayata geçirilmiş güzel bir uygulama. Sünniler ve Şiiler birlikte namaz kılıyor. Bir hafta Sünni imam, ikinci hafta Şii imam, hutbe irat edip, namaz kıldırıyor.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir. Hümanizma ise, çelişkili bir durum olarak hâlâ yasak tutulmaktadir.
İki savaş yaşandı
Azerbaycan ile Ermenistan arasında 2020 yılında yaşanan ve 44 gün süren Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle çıkan savaşta 6 bin 500'ten fazla insan hayatını kaybetti. Azerbaycan'ın Türkiye'den de askeri destek aldığı savaş, Rusya'nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesle son bulmuştu.
İki devlet arasında imzalanan Türkmençay Antlaşması (1828) ve Osmanlı-Rus savaşlarının sonucunda imzalanan Edirne Antlaşması (1829) ile Azerbaycan'ın milletlerarası statüsü tesbit edildi. Buna göre Aras nehri ile Taliş dağları sınır olmak üzere Azerbaycan ikiye ayrıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri