azerbaycan'a gidip de yarak eki eki derseniz -yarak kelimesinin anlamlarından birinin silah olduğunu bilirler ama- kimse sizin silahtan bahsettiğinizi düşünmez. bildiğin yarak gelir 2010 yılında yaşayan bir azerinin aklına. şu sözlüğe girip, silah yazıp aratın derim.
Caps Ver Lan - Azerice 'yaraq' silah demekmiş.
azerbaycan türkçesinde saksofon çektirmek manasına gelen fiil.
Silah, “savunmak veya saldırmak amacıyla kullanılan araç” olarak tanım- lanmaktadır. Diğer bir ifadeyle silah, uzaktan veya yakından canlıları öldürebilen, yaralayan, etkisiz bırakan, canlı organizmaları hasta eden, cansızları parçalayan veya yok eden araç ve aletlerin tümünü ifade eder.
Bugün ayrı yazı dilleri olan Türkiye Türkçesinin ve Azerbaycan Türkçesinin temeli Eski Oğuz Türkçesine dayanmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
Genetik olarak İran Azerileri ve Azerbaycan'ın batı bölgelerinde yaşayan Azerbaycan Türkleri Kürtlerle yakın ilişkilidir. Hiçbir Orta Asya ya da Türkiye yörük Türkleri ile genetik bağlantı tespit edilememiştir. Perslerle ilişiği bulunmayan Azeriler, Kürtler ile ortak genetik havuza aittir.
Silah veya teçhizat, canlıların diğer canlılara karşı savunma veya saldırı amacıyla kullandığı her türlü araç.
Pusat, Türk ve Altay halk kültüründe ve mitolojisinde silah anlamına gelir. Günümüzde "at, avrat, silah" olarak söylenen atasözünün orijinal biçimi "at, avrat, pusat" şeklindedir ve bu atasözünde silaha verilen önem vurgulanır.
Azmak: Kaybolmak (Pardon biz şehirde yeniyiz de azdık ne yapabiliriz?) P....nk: İşadamı ve saygınlık ifadesi (Bir gün Süleyman Demirel ile konuşan Azerbaycan başkanı: Çok p.....nk bir insansınız'' demiş.
Azerbaycan'da mani terimine karşılık olarak bayatı, mani, meni, mahnı, mahna kelimeleri kullanılmaktadır (Kaya 1999: 10).
ve bala adıyla kurulmuş birleşik kelimeler de geçmektedir. Örneğin ətcəbala/ətbala kelimesi Azerbaycan Türkçesinde “yumurtadan tüysüz ve gözünü açmadan çıkan bir kuş, civciv” anlamlarının yanında “keklik yavrusu” anlamında geçmektedir (ADIL II, 145).
Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
At İle Avrat Yiğidin Bahtına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır.
Eski Türklerde At, Avrat, Pusat olarak bilinen bu deyim, günümüzde yazının başlığında da belirttiğimiz gibi At, Kadın, Silah olarak söylenmektedir. Türklerde bir yiğidin olmazsa olmazı olan bu üç şey, uğruna ölünecek kadar kutsal kabul edilmiştir. Günümüzde ise tek değişen kısmı at ın yerini arabanın almış olması.
Silâh (çoğulu esliha) kelimesi genel olarak bütün savaş aletlerini ifade etmekle birlikte ilk dönemlerde en fazla tanınan türler olduğundan daha çok kılıç, ok ve mızrak için kullanılmıştır. İnsanın icat ettiği ilk alet olan silâhın bilinen en eski örneği Yontma Taş döneminin başlarına kadar giden el baltasıdır.
Dünya tarihinde ilk ilkel tüfek 10. yüzyılda Çin'de icat edildi. Bu tüfek elde kullanılabilen küçük bir top mermisi formundaydı. Bugün bildiğimiz anlamdaki tüfeklerin ise öncü üretimi, 14. yüzyılın sonlarına doğru İtalya'da ortaya çıktı.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri ya da Azeri Türkleri, Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
%90'ı Azerbaycan Türklerinden oluşan ülke nüfusunun geri kalanı Lezgid, Talış, Rus ve Kürt topluluklardır. %95'i İslam inancına sahip olan nüfusun yaklaşık %65'i Şii, %35'i Sünni'dir.
Azeri, Azerbaycan halkına verilen bir isimdir. Türk Dil Kurumu'na göre Azeri, Azerbaycan Türkü olarak bilinmektedir. Azeriler, İran ve Kafkas arasındaki bölgede yaşarlar. Çoğunluğu ise 30 milyon ile İran'da bulunmaktadır.
Arzularınız gerçek olsun! Mən səni sevirəm. Ben seni seviyorum. Bu sözü sənə çoxdan demək istəyirəm.
Bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan fazlaca şekil ve ses farkı olmayan kollara şive ismi verilir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb. Türkçede kullanılan şivelerdir. Türkiye sınırları içinde en çok konuşulan Türkçe ise, "Türkiye Türkçesi" de buna örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri