Etnik Azerbaycan kıyafetleri basit ve geleneksel olma eğilimindedir. Erkekler genellikle vücutlarının çoğunu kaplayan khojas adı verilen uzun dış giysiler giyerler. Kadınlar genellikle uzun, çok katmanlı giysiler ve başörtüsü giyerler.
Üst giysilerinin altına “tuman” denilen topuğa kadar inen uzun, pileli bol etekler giyilirdi. Çoğu zaman beş, altı eteğin üst üste giyila diği, iç etekle dış etek arasında giyilenlere de “ara tuman” denilirdi. Kadınlar dışarı çıkarken eteklerinin üstüne ayrıca “çakşır” denilen paa çalı giysiler giyinirlerdi.
Üç fiziksel özellik Azerbaycan'da belirgindir: Kıyıları doğuda doğal bir sınır oluşturan Hazar Denizi; kuzeydeki Büyük Kafkas dağları; ve ülke merkezindeki geniş düzlüklerdir. Azerbaycan, eski Sovyetler Birliği'nin arazi alanının %0,4'ünden daha az, toplamda 86.600 kilometrekare toplam alana sahiptir.
İlgili 40 soru bulundu
Gelinin başına, eline, ayağına kına yakılır. Erkek evinin büyüğü kız evine yarın istemeye geleceklerini haber gönderir. Sonraki gün erkek tarafından amca, dayı, baba ve başka yakın akrabalar kız istemeye gelir. Bu istemede daha çok erkekler bulunur.
Azerbaycan, birçok Rus şehrine ve Ortadoğu komşularındaki birçok şehre kıyasla yüksek bir yaşam maliyetine sahiptir. Ancak yaşam maliyeti, İtalya ve İsrail gibi benzer bir eğitim standardına sahip diğer birçok ülkeden hala daha düşük.
Azerbaycan bağımsızlığının ideologlarından olan Ali Bey Hüseyinzade bayrağın üç renkli olması fikrini ilk gündeme getiren kişidir. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin devlet bayrağı eşit üç yatay şeritten oluşmuştur. Üst şerit gök mavisi renginde, orta şerit kırmızı, alt bölümdeki şerit ise yeşil renktedir.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
Öyle ki, eski alfabede "Azerbaycan" kelimesi sekiz harfle yazılır. Diğer bir görüşe göre tarihte sekiz kollu yıldızın anlamı şöyle açıklanmaktadır: Türkçülük, İslam, Çağdaşlık, Devletçilik, Demokratiklik, Eşitlik, Azerbaycanlılık ve Uygarlık.
Azerbaycan'da Türk Lirası Geçerli Mi
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir. Azerbaycan'da alışveriş yapabilmek için paranızı Azerbaycan para birimi olan Manat'a çevirmeniz gerekmektedir.
Buna göre gıda fiyatları kolaylıkla hesaplanabilmektedir. Temel gıda ihtiyaçları arasında olan ekmek, su, kuru gıdaların fiyatları 30 qepik ile 5 manat arasında değişmektedir. Örneğin ekmek 40 qepik, su 1 – 1.6 manat, kuru gıdalar ise 1-5 manat arasında markasına, kilosuna ve alındığı yere göre değişmektedir.
Şerbet günü başlayarak, gerdek ertesine kadar kız evinde olan eğlenceden kınaya gelinin giyiminden kuşamından süslenmesine kadar herşeyden yenge sorumludur. Un akşamı: Düğün Cumartesi günü başlar, ancak düğün hazırlıklarına Cuma akşamından başlanır.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Azerbaycan Milli Meclisi'nde kabul edilen yasaya göre resmi nikah yaşı 18'e yükseltildi. Yasaya uymayanların ailelerine ise para ve hapis cezası verilecek. Daha önce yaş sınırı 17 olarak uygulanıyordu. Azerbaycan Devlet İstatistik Komitesi rakamlarına göre ülkede kızların yüzde 37'si 18 yaşına gelmeden evleniyordu.
Azerbaycan, özellikle Bakü'de, evlerin kiraları yaklaşık olarak 150 ile 250 euro arasında değişmektedir. Evlerin a daz z ye eşyalı ve mobilyalı şekilde kiralanmaktadır.
Ay yıldız, al bayrak, al sancak. Kırmızı arka plan üzerine beyaz hilal ve beş köşeli yıldız. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur.
Sultan Mehmet'in kalıcı kıldığı kutsal bir semboldür. ise İslam'ın 5 şartı anlamında" ifadesini kullandı. kan gölüne yansıyan ay ve yıldızdan aldığını biliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri