İran'da kadınların giyimi konusunda bilinmesi gereken kuralları kısaca şöyle sıralayabiliriz; Kadınların başlarını, kollarını ve bacaklarını örtmeleri gerekiyor. Yani kısa kollu, şort, kısa etek gibi kıyafetler giyilmesi mümkün değil. Kadınların vücut hatlarını belli eden kıyafetler giymeleri yasak.
1979 devriminden sonra İran devlet memurları için başörtüsü zorunlu hale getirildi; bunu 1983'te tüm kamusal alanlarda başörtüsü takılmasını zorunlu hale getiren bir yasa izledi.
Müslüman kadınların yasal olarak Suudi Arabistan ve Endonezya'nın Aceh ilinde hicab giymeleri gerekmektedir ve tüm kadınlar İran'da da bunu yapmakla yükümlüdürler.
İran'da haftalardır süren gösterilerde ilk defa kadınların öncü konumda olması dikkat çekiyor. Birçok kadın, başörtülerini çıkararak ve yakarak hükümetin başörtüsü zorunluluğuna meydan okuyor. İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden 4 yıl sonra, 1983'te başörtüsü takmak tüm kadınlar için zorunlu hale getirilmişti.
İran'da kadınların araba kullanmasına izin veriliyor.
İlgili 25 soru bulundu
İran'da kadının boşanma hakkı yoktur. Bir evlilik bitirilmek istendiğinde dahi boşanma davasını kadın açamaz. Erkek yasal olarak dört kadınla evlenebilir.
İran'da kadınların erkeklere oranla eğitim seviyelerinin daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Ülkede, devlet üniversitelerinde okuyanların yüzde 65'ini kız öğrencilerin oluşturduğu ve Türkiye'de 5 bin İranlı öğrencinin üniversitelerde eğitim gördüğü belirtildi.
Turistler için de, üzerine uzun bol bir uzun kollu ve kalçayı örten bir üst giydiği sürece, dar bir kot kabul edilebilir sayılıyor. Bu saydıklarımız daha çok Tahran için geçerli. Bununla birlikte Meşhed, Yezd gibi muhafazakar yerlerde, daha kapalı kıyafetler içinde daha rahat hissedersiniz.
'Başını örten namuslu, başını açan namussuz', sakın böyle bir yargıya varmayalım. İnsanın namusu, iffeti, ahlakı, kılık kıyafet üzerine bina edilemez. Diyanet İşleri Başkanımız da bunu açıkladı. Başörtüsü İslam'ın ön şartı değildir.
İran'da denize girilebilir mi ? İran'ın Dubai sınırına yakın kesimi denize kıyısı olan bir yer. Bandar Abbas şehrine gittiğinizde oraya 40 dakika uzaklıkta Qesm Adası'na gittiğinizde şortunuzla sıkıntı çekmeden denize girebilirsiniz.Ya da ünlü Kish Adası'na gittiğinizde problem yaşamadan yüzebilirsiniz.
İran'da din, CIA World Factbook'a göre, İranlıların yaklaşık %90-95'i kendilerini resmî devlet mezhebi olan Şiilik ile yaklaşık %5-10'u ise Sünnilik ile ilişkilendiriyor.
Kur'an'da kullanılan kelimeler tesettür veya hicab değil, himar ve cilbab'tır. Tesettürün en ileri boyutunda kadın tanınamaz; nikab ve eldiven ile tüm vücut kapatılır.
İranlı Bir Kızın Sizden Hoşlandığını Nasıl Anlarsınız? İranlı kadınlar, dünyadaki en çekici ve şefkatli insanlardan bazıları olarak tanınırlar, bu nedenle, arkadaşlık arayan erkeklerin ilgisini çekerler.
Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini, 13 Eylül 2022'de memleketi Sakkız kentinden ziyaret için geldiği başkent Tahran'da "ahlak polisi" olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı" gerekçesiyle polis nezaretine alınarak karakola götürüldü.
Jamaika'da ise geniş kalçalara sahip olmak oldukça önemli. Hatta bazı Jamaikalı kadınlar bunun için estetik operasyonlar yaptırmayı tercih ediyor.
Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır.
Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "Kadınların yanına girmekten sakının." Bunlardan başka dede, amca, dayı, süt kardeş gibi kendileriyle sürekli olarak evlenmeleri yasaklanan hısımların yanına da kadın süs yerleri açık olarak çıkabilir.
Bununla birlikte bir kısım âlimler, burada zinetten maksadın, zinetin takıldığı, kullanıldığı yer olduğu fikrini kabul etmişlerdir ki, yüz, sürme ve allık yeri; baş, taç yeri; saç, örgü ve büklüm yeri; kulaklar, küpe yeri; boyun ve göğüs, gerdanlık yeri; el, yüzük ve kına yeri; bilekler, bilezik yeri; pazular, pazubent ...
Buradaki mantık bağından zorunlu olarak, kadın vücudunun (nassa göre boyun, gerdan ve göğsü) ziynet, yani süs ve avret olduğu sonucu çıkmaktadır. Kur'an kadının vücuduna ziynet diyerek örtülmesini emrettiğine göre, eğer âyette istisnalar gelmeseydi vücudun tamamının herkese karşı örtülmesi gerekecekti.
İranlı din adamı, ülkeyi ziyaret eden turistlere başörtüsünün zorunlu tutulmaması gerektiğini belirtti. Şer'i ve fıkhı açıdan turistlere yönelik başörtüsü zorunluluğunun dinde yer almadığını aktaran Geruyan, "Turistler kendileri isterse başörtüsü takabilir. Dini açıdan onlara zorlama yoktur." dedi.
Türkler, İran'a vizesiz ve herhangi bir ücret ödemeden girebiliyor.
İran'ın resmi dini anayasaya göre Şii mezhebi olmuştur.
Brezilya
Dünyada en çok fotomodele sahip ülkelerden Brezilya, genetik unsurlar nedeniyle en güzel kadın kategorisinde zirvede yer alıyor. Etnik köken ve melezlik gibi durumlar, Brezilyalı kadınları görsellikte zirveye taşıyor.
Devrim öncesi yüzyıllar boyu İran'ın şarapları ünlüymüş. Şah döneminde Tahran'da gece hayatı şu anki Dubai'den farksızmış. Bugün ise alkol, dans ve flirt etmek İran'da yasak ve kuralları esnetmeyi sevenlerin bile toplum içinde yapmaktan kaçındığı şeyler.
Aile & Toplum konusunda 342 cevap paylaştı. İran İslam Cumhuriyetinde resmi ve dini nikah aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri