Azerbaycanlıların "Vatan Muharebesi" dediği 2. Karabağ Savaşı, 44 gün sürdü ve 10 Kasım 2020'de Ermenistan, yenilgisini kabul eden bildiriye imza atınca sona erdi.
Savaş Kasım 2020'de buldu; Azerbaycan ve Ermenistan, Rusya'nın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerin ardından barış anlaşması imzaladı.
Azerbaycan'ın, 8 Ekim 2020'de, Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin de facto başkenti Hankendi'ye 15 kilometre uzaklıkta olan Şuşa'yı ele geçirmesinin ardından, 9 Kasım 2020'de Rusya'nın aracılığıyla İnternet üzerinden barış anlaşması yapıldı.
Ermenistan'ın provokasyonu sonucu çıkan çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerlerinin sayıs 80'e yükselmiş oldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı daha önceki açıklamasında 50 askerin şehit olduğunu duyurmuş, daha sonra bu sayının 79'a çıktığını belirtmişti.
2020 yılındaki 2. Dağlık Karabağ Savaşı, Rusya'nın arabuluculuğunda imzalanan bir ateşkes anlaşmasıyla sona ermişti.
İlgili 42 soru bulundu
2020 Dağlık Karabağ Savaşı
Azerbaycan barış anlaşmasıyla savaş esnasında ele geçirdiği bölgeleri ve Dağlık Karabağ çevresinde Ermenistan tarafından işgal edilmiş Azerbaycan topraklarını geri aldı.
Türkiye'nin desteğiyle 30 yıldır işgal altındaki Azerbaycan toprakları kurtarıldı. Savaş sonunda bir asırdır Türk dünyasının hayali olan Nahçıvan-Azerbaycan koridoru açıldı. Azerbaycan'ın bu zaferiyle Türkiye'nin Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ile kara bağlantısı da sağlanmış oldu.
Azerbaycan'da 100 -200 Asker
Dost ve kardeş bu ülkedeki Türk askeri sayısının 200'ü aştığı sanılıyor.
Azerbaycan Kara Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Kuvvetleri, Azerbaycan Hava Savunma Kuvvetleri ve Azerbaycan Deniz Kuvvetlerinin askeri birliklerinden oluşmaktadır. Bütçesinin 2019 yılı itibarıyla 6 milyar manat (7.5 milyar ABD doları) olduğu belirtildi.
Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Küresel Silah Gücü'nün (Global Firepower) 2020 yılı raporuna göre 138 ülke içinde Azerbaycan 64.; Ermenistan ise 111. sırada yer alıyor. Dağlık Karabağ sebebiyle Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalar yaşanıyor. Peki, iki ülkenin askeri gücü ne durumda?
Günümüzde Dağlık Karabağın bir bölümü 2020 Dağlık Karabağ Savaşı sırasında Azerbaycan tarafından geri alınırken kalan kısmı Türk ve Rus barış güçleri denetimi altına alınmış ve 10 Kasım 2020 tarihli ateşkes anlaşması ile Ermenistan hükûmeti yenilgiyi resmen kabul etmiştir.
Uluslararası hukuka göre Karabağ işgal altındaydı ve Ermenistan'ın saldırılarına karşı Azerbaycan'a hukuken meşru müdafaa hakkı doğuyordu. 2020'de de bu hak kullanılarak işgal sonlandırıldı.
Temizlenen son bölgeler ile birlikte Karabağ'da Ermeni işgali altındaki 12 bin 88 kilometrekarenin 2 bin 618 kilometrekaresi Azerbaycan tarafından ele geçirildi. Bu, işgal edilen bölgelerin toplam yüzde 22'sini, Azerbaycan ülke topraklarının ise yüzde 3'ünü oluşturmaktadır.
Dağlık Karabağ ve Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki ateşkes ihlalleri, 2020 savaşının ardından aralıklı ancak devam eden kayıplarla devam etti. 9 Eylül 2023'te de facto Dağlık Karabağ Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılması gerilimi daha da arttırdı.
Ülkede, 66 rayon (vilayet) ve bir özerk cumhuriyetten (Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti) oluşan idari yapılanma mevcuttur. Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir.
İki savaş yaşandı
Komşu ülkeler Azerbaycan'ın Ermeni nüfusunun yaşadığı Dağlık Karabağ bölgesi için 1990'larda ve 2020'de iki kez savaştı. Azerbaycan ile Ermenistan arasında 2020 yılında yaşanan ve 44 gün süren Dağlık Karabağ bölgesi nedeniyle çıkan savaşta 6 bin 500'ten fazla insan hayatını kaybetti.
Türk ordusunun mevcut insan gücü 41 milyon 874 bin 832, askeri hizmete hazır olanların sayısı 35 milyon 174 bin 859, aktif personel sayısı 355 bin şeklinde bildirildi. 140 ülkenin yer aldığı rapora göre, Türkiye'nin 895 bin askeri personeli bulunuyor.
Azerbaycan, doğal kaynakları, gelişmiş sanayisi ve coğrafyası itibarıyla önemli bir ülkedir. Azerbaycan'da özellikle büyük petrol ve doğalgaz rezervleri bulunmaktadır. Hacim ve çeşit bakımından hammadde yatakları ile dünyanın sayılı ülkelerinden biridir.
Bakü AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Azerbaycan hükümeti bugüne kadar Türkiye'ye 7 uçak ve 14 araçlık konvoyla insani yardım gönderdi.
Hangi ülkelerde kaç Türk askeri var
Küresel Siyaset Merkezi'nin sitesinde yer alan bilgiye göre, TSK unsurları Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Somali, Katar, Libya, Mali, Orta Afrika Cumuriyeti, Arnavutluk, Lübnan, Bosna-Hersek ve Kosova'da askerleri bulunuyor.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinden oluşmaktadır.2023 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 11, NATO'nun ise en güçlü 5. ordusudur.
Azerbaycan Türkiye'nin masada ve bölgede olmasını kendisini güvende hissetmek, cephede kazandıklarını masada kaybetmek istemediği için talep ediyor. Osmanlı Devleti, Kafkas ordularının çoğunu Sarıkamış Harekâtı sırasında kaybetmiş olmasına rağmen bu yardım çağrısını geri çevirmedi.
Türkiye, 29 Aralık'ta 35 subayını ortak merkezde görev yapmak üzere Azerbaycan'a gönderdi. Türk subaylar 30 Ocak 2021'de Azerbaycan'a vardı ve aynı gün Merzili, Ağdam yakınlarındaki Türk-Rus Ortak Gözlem Merkezi açıldı.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri