Azerbaycan'da Yaşam, Azerbaycan Kafkasya'nın en gözde ülkesi olarak ön plana çıkmaktadır. Ülkede yaşam oldukça rahat ve güvenilirdir. Halkı içten ve samimi ayrıca misafirperver bir kültüre sahiptir. Özellikle de yurtdışından Azerbaycan'a okumaya gelen öğrencilere karşı çok sıcakkanlı davranmaktadırlar.
Uygun fiyatlı yaşam tarzlarını benimseyen Azerbaycan, dünyanın ekonomik güç merkezlerinden biri olmayı başardı. Düşük yaşam maliyetleri, ekonomiyi olumsuz etkilemeden yeni şeyler satın almayı kolaylaştırır.
Azerbaycan, birçok Rus şehrine ve Ortadoğu komşularındaki birçok şehre kıyasla yüksek bir yaşam maliyetine sahiptir. Ancak yaşam maliyeti, İtalya ve İsrail gibi benzer bir eğitim standardına sahip diğer birçok ülkeden hala daha düşük.
2023 yılından Azerbaycan'da asgari ücret 345 manat, yani 3800 TL oldu. Ülkede 700 bin kişi bu maaşı alıyor. En az emekli maaşı ise 280 manat, yani 3080 TL.
Azerbaycan, 2021 yılında cari fiyatlarla 54,62 milyar dolarlık GSYH büyüklüğü ile dünyada 89. sıradadır. Uluslararası Para Fonu (IMF) verisine göre 2021 yılında yıllık reel olarak %5,6 oranında büyüyen Azerbaycan ekonomisinin, 2022 yılında yıllık %2,8 oranında büyüyeceği öngörülmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Buna göre gıda fiyatları kolaylıkla hesaplanabilmektedir. Temel gıda ihtiyaçları arasında olan ekmek, su, kuru gıdaların fiyatları 30 qepik ile 5 manat arasında değişmektedir. Örneğin ekmek 40 qepik, su 1 – 1.6 manat, kuru gıdalar ise 1-5 manat arasında markasına, kilosuna ve alındığı yere göre değişmektedir.
Azerbaycan'da sanayi sektörü, net maddi üretimin % 48,3'ünü oluşturmaktadır ve Azerbaycan ekonomisinin en büyük sektörüdür. Ağır sanayinin temelini petrol sanayii oluşturmaktadır. Petrol, doğal gaz ve yan ürünleri sanayisi gelişmiştir.
1 manat 100 qepike eşittir. Azerbaycan'da temel besin maddesi olan ekmek 40 qepik, pide 40-50 qepik, simit ise 30 qepiktir. Diğer bir temel kaynak olan suyun tadı Türkiye'den gidecekler için biraz farklı olabilmektedir. Bu nedenle Nahçıvan'dan gelen sular daha çok tercih edilmektedir.
Azerbaycanlılar ve Türkiye Türkleri, aynı ırktan oldukları ve aynı kökten geldikleri için bu iki devlet, birbirlerini "kardeş devlet" saymaktadır.
Azerbaycan'da Türk Lirası geçerli değildir. Azerbaycan'da alışveriş yapabilmek için paranızı Azerbaycan para birimi olan Manat'a çevirmeniz gerekmektedir.
Ortak bir kültür ve geçmişimiz olan Azerbaycan ekonomik açıdan incelendiğinde gelişmekte olan ülkeler arasında yer almaktadır. Azerbaycan milli gelir ortalaması Türkiye'de olduğu gibi 13500 $ civarlarında seyretmektedir.
Azerbaycanda yaşamak için neler gerekli? İhtiyacınız olan belgeler şunlardır; Pasaport, Kimlik Fotokopisi, Oturum İzni, Noter Onaylı Belge ile Azerbaycanda yaşayabilirsiniz.
Başkent Bakü başta olmak üzere Azerbaycan dünyanın en güvenli ülkelerinden biri. Maalesef pek çok ülkede turistlerin baş belası olan “hırsızlık, kapkaç ve taciz” gibi suçlar Azerbaycan'da ağır suçlar kapsamında. Azerbaycan'da polis kuvvetlerinin hassasiyetiyle de neredeyse hiç yaşanmıyor.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir anlaşma ile Azerbaycan ve Türkiye arasındaki vize ve pasaport şartı kaldırılmıştır. 90 güne kadar yapılacak turistik seyahatlerde iki ülke vatandaşlarından vize, pasaport istenmemektedir. Azerbaycan'a girişte de yine çipli ve fotoğraflı kimlik kartı göstermek mecburidir.
Azerbaycan Devlet İstatistik Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan'ın 2022 yılı Ocak-Eylül dönemini kapsayan GSYİH verileri bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 artarak 98,1 milyar Manat (57,7 milyar Dolar) olarak gerçekleşmiştir. Kişi başına düşen GSYİH 9.748,9 Manat (5.734,6 Dolar) olmuştur.
Azerbaycan'da bir arabanın fiyatı, diğer ülkelerdeki arabalardan çok daha düşük.
Azerbaycan'da tarım ve hayvancılık, Azerbaycan topraklarının yüzde yedisi tarıma elverişli alandır.İklim koşullarının uygun olması, hava sıcaklığının yüksek olması ve toprağın elverişli olması ,farklı türlerde bitkilerin yetiştirilmesine imkan sağlamaktadır.Tarıma elverişli alanlarda en fazla yetiştirilen ürünler, ...
Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren asgari ücret 116 AZN'den 130 AZN'ye çıkartılmıştır.
Azerbaycan'da ılıman bir iklim varıdır fakat Hazar Denizinden içeriye doğru, yüksek dağlarda ve diğer yüksek kesimlerde sert bir iklimle karşı karşıya kalınır. Yüksek kesimlerde kışlar uzun, soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise serin geçer. Ovalarda ise kışlar serin ve yağmurlu ve bazen karlı, yazlar sıcak ve kurak geçer.
Bakü Haydar Aliyev Havaalanı veya Gence Uluslararası Havaalanında 1 aylık vize alınabileceğini, karayolunu tercih edenler için de Azerbaycan'ın Türkiye'de bulunan dış temsilciliklerinden almaları gerektiğini açıkladılar. Bunun yanında Azerbaycan bazı ülkelere 90 güne kadar vizesiz seyahat imkanı tanımaktadır.
Ülkede kış aylarında zorlayıcı soğuklar, yaz aylarında ise bunaltıcı sıcaklar görülebilir. Ülkenin Hazar Denizi'ne yakın bölgelerinde daha ılıman bir iklim hakimdir. Nisan, mayıs ve haziran aylarının yanı sıra eylül ve ekim ayları Azerbaycan seyahati planlamak için ideal dönemler olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri