Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve Dağlık Karabağ'ı çevreleyen Ermeni kontrolündeki Azerbaycan toprakları'ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Bu anlaşmazlık, 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ile son bulmaya yaklaşmıştır.
2023 Dağlık Karabağ çatışmaları (Azerice: Sentyabr 2023 Qarabağ döyüşləri; Ermenice: 2023 Հայ-ադրբեջանական պատերազմ), veya asıl adıyla Anti Terör Operasyonu (Azerice: Anti Terror Əməliyyatı) 19 Eylül 2023'te Azerbaycan, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak kabul edilen, ancak Ermeni nüfusun yaşadığı ...
Azerbaycan; Cebrayıl, Füzuli, Zengilan, Kubadlı ve Şuşa kentlerini; Hadrut, Mincivan, Ağbend, Bartaz yerleşimlerini, 286 köyü, aralarında Murovdağ'ın da olduğu bazı tepeleri ve tüm Azerbaycan-İran sınırını kontrol altına aldı.
23 saat 48 dakika süren operasyon sonucunda bölgedeki Ermeniler müzakereyi kabul etti. Yevlah'da yapılan görüşmeler neticesinde Ermeni silahlı güçler lağvedildi ve bölge Azerbaycan'ın fiili kontrolüne bırakıldı. Böylece 30 yıl aradan sonra Dağlık Karabağ'ın tamamında Azerbaycan hakimiyeti yeniden sağlanmış oldu.
İlgili 35 soru bulundu
2020 Dağlık Karabağ Savaşı
27 Eylül 2020 ile Azerbaycan ve Ermenistan destekli Dağlık Karabağ Cumhuriyeti birbirlerini yerleşim bölgelerine füze ve hava saldırıları yapmakla suçladı. Azerbaycan, Ermeni tarafının saldırdığını ve buna karşılık Azerbaycan'ın karşı saldırı başlattığını söyledi.
Dağlık Karabağ savaşı, 10 Kasım 2020 günü Rusya arabuluculuğu ile imzalanan ateşkes anlaşması çerçevesinde sonlandırıldı. Azerbaycan'ın savaş sırasında Ermeni işgalinden kurtardığı yerlere ek olarak üç rayon daha (Ağdam, Kelbecer ve Laçın) Azerbaycan'ın kontrolüne geçti.
Azerbaycan-Türkiye sınırı 13 kilometre ile Türkiye'nin en kısa sınırıdır. İki ülkenin kara sınırları Aras Nehri boyunca uzanır ve biter.
Güney Kafkasya'nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkesi olan Azerbaycan'ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeyinde Rusya, kuzeybatısında Gürcistan, batısında Ermenistan ve güneyinde İran ile komşudur.
Şah Abbas Mirza 22 Şubat 1828'de Rusların dikte ettiği Türkmençay Antlaşmısı'nı imzalamaya mecbur kalır.12 Bu antlaşma ile Aras sınır kabul edilerek Azerbaycan ikiye bölünür. Aras'ın kuzeyi Ruslara, güneyi ise Kaçar Türk hanedanının saltanatta olduğu ran'a bırakılır.
Hocalı Rayonu'nun idarî merkezidir. 22 Eylül 2023 tarihine kadar fiilen Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin kontrolü altındaydı. 2020 Dağlık Karabağ Ateşkes Antlaşması'na uygun olarak 2023 Dağlık Karabağ çatışmaları sonucunda 23 Eylül 2023 tarihinde Azerbaycan'ın kontrolüne geçti.
19. yüzyılda Çarlık Rusya'sına, 1920'de ise Sovyetler Birliği'ne dâhil edilmiş olan Azerbaycan, 30 Ağustos 1991'de bağımsızlığını ilan etmiştir.
Azerbaycan 15. yüzyıla Arap kökenli Şirvanşahların yönetimi altında girdi. Aynı dönemde Azerbaycan ve Ermenistan toprakları Türk kökenli Akkoyunlular tarafından yönetilmekteydi.
Azerbaycan Anayasası'na göre Azerbaycan devleti demokratik, laik ve üniter bir Cumhuriyet'tir. Azerbaycan yönetiminde kuvvetler ayrılığı prensibi benimsenmiş olup; yasama yetkisi Milli Meclis'e, yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına, yargı yetkisi ise mahkemelere aittir.
Dilucu Sınır Kapısı, Iğdır ilinin en doğusunda yer alan Aralık ilçesinde bulunan Türkiye ile Azerbaycan'a bağlı Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni birbirine bağlayan ve 1992'de hizmete açılan sınır kapısı.
Azerbaycan nüfusunun nominal olarak %90.30'ından fazlası Müslümandır. Müslüman nüfusun ise hemen hemen %85'i Şii, %15'i Sünnidir. Azerbaycan yüzdelik olarak İran'dan sonra en fazla Şii oranına sahip ülkedir.
Karabağ, Azerbaycan'da Kür ve Aras nehirleriyle Ermenistan sınırları içinde bulunan Gökçe Gölü arasındaki dağlık bölge ile buraya bağlı ovalardan, Ağdam, Kelbecer, Laçın, Cebrail, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan yerleşim yerinden meydana geliyor.
Azerbaycan ordusu 2. Karabağ Savaşı'nda 2 bin 908 şehit verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev operasyonun başladığı 27 Eylül'ü "Şehitleri Anma Günü" ilan etti.
Kızıl Kürdistan, 1923 yılında Azerbaycan topraklarında, Ermenistan ile Dağlık Karabağ arasında kuruldu, ancak ömrü sadece altı ay sürdü. Kürtlerin Kızıl Kürdistan'dan göçünün üzerinden 31 yıl geçtikten sonra bölge yeniden Azerbaycan'ın kontrolüne girdi ve bölge sakinlerinin geri dönüş koşulları oluştu.
Ayrıca Azerbaycan, Filistin'e insani yardım sağlayan ve Filistin meselesi konusundaki desteklerini sürdüren ülkelerden biridir. Bu bağlamda, Azerbaycan'ın Filistin'i tanıdığını ve diplomatik ilişkiler sürdürdüğünü söyleyebiliriz.
Azerbaycan'da bağımsızlık, 28 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura tarafından ilan edildi. Ülke, iki yıllık kısa dönemden sonra Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesi sonrası 18 Ekim 1991'de tarih sahnesinde yeniden bağımsız devlet olarak yerini aldı.
Nahçıvan, Türkiye'nin de taraf olduğu 1921 Moskova ve Kars Antlaşmaları uyarınca özerk statüsü devam etmek kaydıyla Azerbaycan'a bırakılmıştır. Bu çerçevede Türkiye de Nahçıvan'ın statüsünün devamında dolaylı olarak bir güvence unsuru haline gelmiş ve Nahçıvan'ın toprak bütünlüğünü kabul etmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri