Karaman'da geleneksel el sanatlarından halıcılık, dokumacılık (yolluk, çaput çul v.b.), kilimcilik, bakır işlemeciliği, doğramacılık, mobilyacılık, biçki-dikiş ve nakış işleri yapılmaktadır. Karaman'ın Taşkale halısı, Ayrancı'nın Koraş halısı ünlüdür.
- Bisküvi, çikolata, gofret, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, - Karaman'ın meşhur elmasını yemeden, - Karaman'ın koyununu görmeden, dönmeyin... Karamanın meşhur şeyleri; Karamanın Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türkiyenin Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması..
Lokur Tatlısı
Karaman'ın en meşhur tatlısı olarak bilinmektedir.
Karaman Mutfağı tarımsal ürün ağırlıklıdır. İlde bulgur pilavı baş yemek olarak hemen her gün yenilmektedir. Özel günlerde şebit pilav ve etli ekmek yapılır. Arabaşı çorbası, Calla, Gılan Böreği, Guymak, Zülbiye, Batırık, Zerde, Palize tatlısı yöreye özgü yemeklerdir.
Güney Karaman cinsi toroslara özgü bir türdür, siyah ve alaca renklerde olurlar. Karaman Koyunu ülkemizde en çok yetişen cinstir ve ülkedeki koyun varlığının yaklaşık üçte ikisini oluşturur.
İlgili 29 soru bulundu
Gelen Karamanoğulları askerleri ayağa kalkıp, postları sıyırarak Moğol askerlerin bozguna uğratırlar. Moğol askerlerinden canını kurtaranlar memleketlerine vardıkları zaman “Karaman'ın Koyunu Sonra Çıkar Oyunu” demişlerdir. Efsanenin bu olaydan kaynaklandığı rivayet edilmektedir.
Karaman İç Anadolu bölgesinde yer alan turistik, tarihi ve doğal güzellikleri barındıran bir şehirdir. Çevresinde Konya, Mersin, Antalya ve Silifke ile komşu olmaktadır. Antalya'ya yakınlığı sebebiyle güneyinde ılıman bir iklim oluşmaktadır. Tarih ve doğal güzelliklerin bir arada bulunduğu sevilen bir şehirdir.
Birçok üretimde Türkiye'de ilk sıralarda yer alan Karaman 2022 yılında; kuru fasulye üretiminde 5., fiğ üretiminde 3., çiçek soğanı üretiminde 5., nohut üretiminde 7., malt arpa üretiminde 2., taze sarımsak ve taze soğanda 5. ve 6., havuç üretiminde 7., armut üretiminde 6., mısır (dane)de 5., durum buğdayında 9., ...
Karaman pahalı mı? Karaman çevresindeki Antalya, Konya ve Mersin gibi illere oranla yaşamak için ekonomik koşulları daha kolay bir şehirdir. Bu Karaman'da iş olanaklarının çok fazla olduğu anlamına gelmez, sadece fiyat açısından ortalama seviyede giderlere sahip olunacak bir şehirdir.
Karaman'da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır; Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağaraları, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
Karaman elma ağacı sayısında Türkiye'de Birinci (1), üretiminde İkinci (2) sıradadır. Koyun suz.
Karaman'ın koyunu sonra çıkar oyunu DEYİMİ AÇIKLAMASI
“Dış görünüşe aldanmamalı, bir kişi ya da iş olağan görünebilir, ancak altından neler çıkabileceği hiç belli olmaz, o sonra görünür.” anlamında kullanılır.
1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi maksadıyla alınan kararla Konya ilinden ayrılarak il olmuştur. Karaman'ın merkez, Ayrancı, Kazımkarabekir ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla, Sarıveliler ilçelerinde Akdeniz iklimi görülür.
Şehir Klasik dönemlerde LARENDE olarak bilinir. 1256'da Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya iline bağlı olarak KARAMAN adını almıştır.
Karaman, 1989 yılında Orta Anadolu'nun gelişmesi projesi kapsamında alınan karara bağlı olarak Konya'dan ayrıldı ve il statüsüne geçti.
Karaman 37.11 kuzey enlemleri, 33.15 doğu boylamları arasında İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır.
-Karaman 2021 yılında kişi başına GSYH de 70.495 TL ile Türkiye'de 28. Sırada yer almaktadır.
2022 yılı verilerine göre Karaman ili toplam nüfusu 260.838'tir. Karaman merkez ilçe nüfusu 206.240 olup bu nüfusun 30.850'si merkez ilçenin kasaba veya köy nüfusu, 175.390 kişi ise merkez ilçe şehir nüfusudur.
En önemli varlığı elma. Onu üzüm, kiraz, armut ve erik üretimi takip ediyor. Karaman'da üretilen elma (350-400 bin ton/yıl) Türkiye üretiminin yüzde 20'sine tekabül ediyor. Karaman'da elmanın yanında 40 bin ton üzüm, 10 bin ton kiraz, 5 bin ton armut ve 5 bin tonda erik üretiliyor.
Karaman İç Anadolu bölgesinin güneyinde yer alır. Kuzeyinde Konya, güneyinde Mersin doğusunda Ereğli, güneydoğusunda Silifke, batısında Antalya yer alır. Toplam Merkeze bağlı 5 ilçesi vardır. Bunlar Ayrancı, Başyayla, Ermenek, Kazımkarabekir ve Sarıveliler'dir.
Karaman'ın Göksu'ya yakın 13 köyünde yüzlerce yıldır zeytincilik yapılıyor. Tarımda makineleşmenin, sulama imkanlarının artması ve zeytinciliğe verilen teşviklerle geçmişte ekilmeyen arazilere de zeytin fidanı ekilmeye başlandı.
Karamanlılar da ana dili olarak Türkçe konuşmuşlar fakat diğer Türkler'den farklı olarak Yunan alfabesi kullanmışlardır. Yunan alfabesiyle yazılmış bu Türkçe metinlere Karamanlıca (veya Karamanlı Türkçesi) adı verilir. Zaman zaman ''Karamanlı ağzı'' yahut ''Karamanlı şivesi'' denildiği de olur.
Karaman İç Anadolu Bölgesi'nin güneyinde Akdeniz Bölgesi'nin kuzeyinde rakımı 1039 metre olan, dağlık ve sönmüş volkana sahip bir ildir. Karaman'da üç tane diri hat bulunur bunlarda düşük risklidir. Çevre illerde deprem olduğunda Karaman'dan da hissedilir.
Bereketli topraklara sahip Karaman'da, tarıma dayalı sanayi ön plandadır. Karaman İç Anadolu Bölgesi'nde hububat, bakliyat üretimi ve ticareti konusunda en önemli merkezlerden biridir. Karaman tarımsal üretimde öncü şehirdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri