Gürcistan ile Azerbaycan sınırında Mingicevir Su Anbarı var. Kura üzerinde Şemkir Su Ambarı'da zeytin deneme alanına çok yakın. Bölgedeki zeytin yetiştiriciliği başarılı olursa, kısa zamanda Azerbaycan'ın nar üretim bölgesi olan Gence, Şamaği ve çevresine de yayılacaktır.
Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkeler, zeytinin en meşhur olduğu bölgeler arasında yer alır. İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Fransa, Akdeniz kıyılarında zeytin ağaçlarıyla doludur. Bu ülkelerde üretilen zeytinler, dünya genelinde yüksek kaliteli zeytinyağı ve sofralık zeytin üretimine katkıda bulunur.
İspanya, yılda 8.256.550 ton üretim ile dünyanın en büyük zeytin üreticisidir. Yunanistan 3.240.063 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Yılda 2.270.630 ton üretim ile İtalya, üçüncü büyük zeytin üreticisidir. 1.738.680 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
2.1.
Zeytin bitkisinin özel iklim isteği nedeniyle zeytincilik, dünyada daha çok Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerde (İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Tunus, Suriye, Fas, Fransa ve Portekiz ) yapılmaktadır. Halen dünya zeytin ağaç varlığının yaklaşık %93'ü bu ülkelerde yer almaktadır.
Avrupa Birliği ülkelerinden sonra diğer zeytinci Akdeniz ülkeleri arasında en önemli üretici ülkeler, Akdeniz'de Türkiye, Tunus, Fas, Cezayir, Libya, Mısır, Ürdün, Suriye; Amerika kıtasında, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Brezilya, Şili, Avusturalya'dır.
İlgili 15 soru bulundu
Zeytinyağı, ülkenin iç yemeklik yağ pazarına hükmeden, kanola ve ayçiçeği gibi yağlı tohumlarla Bulgaristan'da yaygın olarak kullanılmamaktadır. "Bulgaristan'da maalesef yağ veya sofralık zeytin üretimi için zeytin ağaçları yetiştirmiyoruz.
Zeytin, Güney Afrika, Şili, Peru, Pakistan, Avustralya, Oregon ve Kaliforniya ve Yeni Zelanda gibi ılıman iklime sahip bölgeler gibi Akdeniz iklimine sahip dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilir.
“Zeytin ağaçları İsrail topraklarında vahşi doğada yetişir ama Ürdün Vadisi'nde yetişmez” diyor.
2,75 milyon ton olarak gerçekleşirken İspanya yaklaşık %22,3'ünü tek başına yapmaktadır. Türkiye ise küresel zeytin üretiminin yaklaşık %15,2'sini gerçekleştirmektedir.
ÇİN'DEKİ ZEYTİN AĞACI SAYISI 60 MİLYONA ULAŞTI
Hala İspanyol ve İtalyan zeytinyağının hâkim olduğu Çin pazarında artık Çin'deki zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinyağlarını da görmek mümkün.
İspanya, yıllardır kaliteli zeytinyağı üretiyor. İspanya şu anda yıllık 6.559.884 ton üretim ile dünyanın önde gelen zeytin üreticisidir.
Oturum sırasında Özbek Tarım Bakanı Jamshid Khodjaev, ülkenin zeytin endüstrisinin gelişimi için çok fazla potansiyele sahip olduğunu söyledi. Göre veri Özbekistan, Juan Vilar Strategic Consultants'tan her yıl yaklaşık 60 ton zeytinyağı ve 30 ton zeytinyağı üretiyor. sofralık zeytin.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Buna göre, Türkiye sofralık zeytin üretiminde dünya lideri, zeytinyağı üretiminde İspanya'dan sonra dünya ikincisi konumuna yükseldi. Türkiye'de zeytin ağacı varlığı her geçen yıl artış gösteriyor. Son 20 yılda zeytin ağacı varlığı 99 milyon adetten yüzde 91 artış ile 189 milyona ulaştı.
Zeytinin öyküsü
İlk olarak Yunanistan'ın Santorini adası'nda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Zeytin Ağacı kuzeyde, Anadolu üzerinden Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya; güneyde, Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya yayılmıştır. 16. yüzyılda Kuzey Amerika ve Latin Amerika ile birlikte Çin'e ve Japonya'ya ulaşmıştır.
İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana bombaladığı Gazze'de yerinden edilmiş Filistinlilerin geride bırakmak zorunda kaldığı tarım arazileri de saldırıların hedefi oluyor. İklim değişikliğinin yol açtığı kuraklıktan etkilenen Filistin'in sembolü olarak kabul edilen zeytin ağaçları, bu saldırılarda yok ediliyor.
Bu ağaçların yaklaşık % 80'ni Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Filistin'de Akdeniz bölgesinde ve Akdeniz iklimine sahip olması hasebiyle zeytin ağacının anavatanı olarak bilinmektedir.
Garkad ağacı, dolgun yaprakları ve beyaz çiçekleri ile bilinen bir ağaç türüdür. Aynı zamanda bu ağacı Yahudiler çok sevdiği için diğer adı ise, Yahudi ağacı olarak bilinir. Gargat ağacının en önemli özelliği ise, hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer almasıdır.
İran'daki ana zeytin üretim alanları Fars, Kerman, Hormozgan, Sistan-Baluchestan, Qazvin, Gilan, Golestan ve Zanjan olarak belirtiliyor. İran'da kişi başına zeytin tüketimi yıllık 180 gram oldu.
Güney Amerika: Arjantin ve Şili: Güney Amerika da, Arjantin ve Şili gibi ülkeler de zeytin yetiştirmektedir.
Tarih, zeytinyağı üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz'in tam ortasındaki Girit Medeniyeti 'ne, MÖ 4500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir. Zeytinyağı kültürünün Akdeniz'deki diğer kavimlere yayılmasında en önemli rolü Giritliler oynamıştır; hem de yaklaşık 3000 yıl boyunca.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri