Bilinen bir zaman diliminde ana dilden farklı kollara ayrılmış olan fazlaca şekil ve ses farkı olmayan kollara şive ismi verilir. Kazakça, Azerice, Özbekçe vb. Türkçede kullanılan şivelerdir. Türkiye sınırları içinde en çok konuşulan Türkçe ise, "Türkiye Türkçesi" de buna örnek verilebilir.
AZERBAYCAN TÜRKÇESİ: Anadolu Türkçesine yakınlığı ile bilinen Azerbaycan Türkçesi de Oğuz dil grubundadır.
Bugün ayrı yazı dilleri olan Türkiye Türkçesinin ve Azerbaycan Türkçesinin temeli Eski Oğuz Türkçesine dayanmaktadır. Ancak Eski Oğuz Türkçesi döneminde bile Anadolu ve Azerbaycan'da konuşulan/yazılan dil arasında fonolojik, morfolojik, sentaktik ve semantik boyutta bazı farklar bulunmaktadır.
☆ Azerice bir Şive'dir. Şive Nedir? ↬Bir dilden ayrılan ve zamanla ayrı dil olarak konuşulmaya başlanılan, birbirinden çok uzaklaşmamış kollarına şive denir. Değişiklik en çok seslenim şeklinde fark edilir.
Buradan hareketle diyebiliriz ki, lehçe de şive de dilin kollarını göstermektedir. Fakat lehçe dilden oldukça uzaklaşan kolları; şive ise dilden çok fazla uzaklaşmamış olan kolları ifade etmektedir. Bu nedenledir ki şive kavramı yerine “yakın lehçe” de kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Necdet Çalışkan imzası ile Habertürk'te yer alan haberde Lazca'nın bir şive olduğu anlamına gelecek ifadeler yer alıyor. Hemen belirtmekte fayda var; Lazca şive değildir, Lazca bir dildir.
Lehçe (język polski), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Azerice, Azerbaycan dili, Azerbaycanca veya Azerbaycan Türkçesi (Azerice: Azərbaycanca, Azərbaycan dili veya Azərbaycan türkcəsi), Türk dilleri dil ailesinin Oğuz grubu içerisinde yer alan ve bir Türk halkı olan Azerilerin ana dilini oluşturan dil.
lehçe: bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. şive: konuşma tarzıdır. şive aksan olarak da adlandırılabilir. bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.
Azeriler, Azerbaycanlılar, veya Azerbaycan Türkleri Kafkasya ve İran platosu arasındaki geniş arazide yaşayan bir Türk halkı. En büyük nüfusu İran Azerbaycanlıları oluşturur.
Şiveler, bir dilin belli bir tarihte ayrılmış kollarıdır, genellikle ağız ile karıştırılır ama ağız, dilin aynı ülke içindeki varyasyonlarıdır. Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir.
Lehçe; dilin yazılı metinlerle takip edilmeyen çok eski bir dönemde ayrılan ve önemli sesbilgisi ve şekilbilgisi farklılıkları gösteren koludur (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır. Türk dilinden ilk ayrılan Çuvaşça, ikinci ayrılan ise Yakutça olmuştur.
Modern Azeri halkının Türk olduğu bilinmekle beraber, atasal kökleri Hint-İranlı veya Hint-İran dillerini konuşmuş kabilelere ve yahut bölgenin diğer etnik gruplarına dayanmaktadır.
Azeri, Azerbaycan'da yaşayan Türk halkına verilen bir isimdir. Türk Dil Kurumunda Azeri hakkında açıklamalar yer almaktadır. TDK'de geçen Azeri kelimesinin anlamı Azerbaycan Türkü olarak bilinmektedir.
Nasılsın? A: – Salam! Necəsən? B: – İyiyim, sağ ol.
Bu yazı dilleri Türkçe, Azerice, Türkmence, Özbekçe, Kazakça, Kırgızca, Tatarca, Başkurtça, Uygurça, Gagavuzca, Karakalpakça, Kumukça, Karaçay-Balkarca, Nogayca, Hakasça, Altayca, Tuvaca, Çuvaşça ve Yakutçadır.
Yazı dili ve konuşma dili
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir.
Şive bir diğer tanımla da aksan olarak da adlandırılabilir. Kısacası şive, bir dilin bölgesel söyleniş tarzına denir.
Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir.
Arzularınız gerçek olsun! Mən səni sevirəm. Ben seni seviyorum. Bu sözü sənə çoxdan demək istəyirəm.
Günaydın! Sabahınız xeyir! / Gün aydın! İyi akşamlar! Axşamınız xeyir!
Balam kelimesi ise, 'Yavru, bebek ya da güzel' anlamları üzerinden değerlendirilir. Bu doğrultuda yavrum, bebeğim ya da güzelim şeklinde anlatılır. Ay Balam Kelimesinin Anlamı Nedir? Ay Balam kelimesinin Türkçe karşılığı 'güzelim, bebeğim ya da yavrum' olarak öne çıkıyor.
Merhaba; Günaydın; Tünaydın; İyi akşamlar; İyi geceler; Adınız nedir?; Benim adım_____; Pardon, duyamadım; Nerede yaşıyorsun?; Nerelisin?; Nasılsın?; İyiyim, teşekkür ederim; Ya sen?; Tanıştığımıza memnun oldum; Seni görmek ne güzel; İyi günler; Görüşürüz; Yarın görüşürüz; Hoşça kal; Loading ....
Lehçe-i Osmani, Ahmet Vefik Paşa'nın en önemli eseri sayılmaktadır. Bu eser modern sözlükçülük geleneğimizin ilk örneği olarak kabul edilir.
Lehçe, öğrenmesi görece zor dillerden biridir. Türkçe'de olmayan pek çok kuralı içeriyor. Ancak Polonya'da dünyanın farklı bölgelerinden gelmiş ama Lehçe'yi anadili gibi konuşan çok fazla kişiyle karşılaşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri