Günaydın! Sabahınız xeyir! / Gün aydın! İyi akşamlar! Axşamınız xeyir!
Azerbaycan Türkçesinde günler sırasıyla “bazar ertesi, çerşenbe ah- şamı/salı, çerşenbe, cüme ahşamı/pencşenbe, cüme, şenbe, bazar” şeklinde adlan- dırılmaktadır.
Adınız nedir? Adınız nədir?
Sözcük başındaki bütün kalın k- sesleri, Azerbaycan Türkçesinde kalın g- olur. Birden fazla heceli sözcüklerin sonundaki bütün kalın -k sesleri de kalın -ġ olur.
Salamat qal. Görüşürüz. Hələlik. / Görüşərik. Yine görüşelim.
İlgili 38 soru bulundu
gıygaç aramak Birine fenalık etmek için neden aramak.
Ailenin terbiyesinde rol oynayan akrabaların bir tarafı da 'ana terefden" olarak adlandırılan akrabalardır. Bu akrabalar: Baba (ananın atası), nene (ananın anası), dayı (ananın kardeşi), hala (ananın kız kardeşi).
Arzularınız gerçek olsun! Mən səni sevirəm. Ben seni seviyorum. Bu sözü sənə çoxdan demək istəyirəm.
Coğrafî bir isim olarak ortaya çıkan ve uzun yıllar sadece coğrafî bir alanı ifade etmek için kullanılan "Azerbaycan" birleşik ismini oluşturan kelimelerden biri olan "bayegân>baygan>baycan" kelimesinin "yer/mekân, memleket/yurt/vatan" anlamını taşıması doğaldır.
azericede bir hitap biçimi. aslı: aybalam şeklindedir. ay yüzlü(nur yüzlü) çocuk manasına gelir.
Azerbaycan'da Latin esasına dayanan alfabe 1922 yılından itibaren Arap alfabesi ile birlikte kullanılmaya başlanmıştır. Azerbaycan'ın Latin alfabesini uygulamaya başlaması Türkiye'de alfabe tartışmalarının yeniden başlamasına yol açmıştır.
Bugün ayrı yazı dilleri olan Türkiye Türkçesinin ve Azerbaycan Türkçesinin temeli Eski Oğuz Türkçesine dayanmaktadır.
Şivenin tanımı gereği Azerbaycan Türkçesi de Türkçenin bir şivesi olarak değerlendiriliyormuş. Aynı zaten. Ikisi de Türki Diller Ailesi'ndeler. Ikisi de Oğuz Dilleri.
Azerbaycan'da en yaygın dil Azerbaycan dilidir. 2009 itibarıyla toplam nüfusun %98,6'sı bu dilde konuşmaktadır. Rusça ve İngilizce en çok konuşulan yabancı dillerdir. Buna ek olarak, az sayıda Talışça, Avarca, Lezgice, Sahursa, Tatça, Kürtçe, Gürcüce, Udince konuşulmaktadır.
ağız ise bölgeden bölgeye değişen ufak söyleyiş farklılıklarıdır. çuvaşça ve yakutça lehçe; kırgızca, azerice, özbekçe vb. şive; karadeniz ağzı, ege ağzı vb. ise ağızdır.
Balam kelimesinin Türkçe karşılığı yavrum olarak biliniyor.
Genelde bilinenin tersine bu kelimenin doğru yazımının Azerbeycan olduğu sanılsa da kelimenin doğru yazımı Azerbaycan olarak ifade edilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de Azerbaycan kelimesi doğru yazım biçimidir.
%90'ı Azerbaycan Türklerinden oluşan ülke nüfusunun geri kalanı Lezgid, Talış, Rus ve Kürt topluluklardır. %95'i İslam inancına sahip olan nüfusun yaklaşık %65'i Şii, %35'i Sünni'dir.
Azerbaycan Türkleri, Anadolu Türklerinden sonra Türk halkları arasında en çok nüfusa sahip olan ikinci Türk dilli etnik gruptur. Bugün Türkler ve Azeriler, bu (Selçukluların) Türkçe konuşan nüfusun torunları olarak kabul ediliyor.
"Oğuzların gelişi tezi"'ne göre Azeriler bölgeye 11. yüzyılda Orta Asya'dan Oğuzlar ve diğer Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmiş Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardan şekillenmişlerdir ve kökenlerinde Kafkas ve Türk unsurlar vardır.
Gâvur, Türkçede Müslüman olmayan kişileri belirtmek için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı Devleti döneminde Farsça gebr sözcüğünden Türkçeye girmiş ve bu dönemde gayrimüslimleri, özellikle de Rumları nitelemek için kullanılmıştır.
Sucuk (Azerice: sucuk, Kazakça: Шұжық , Kırgızca: Чучук, Korece: 수주크 , Fransızca: soudjouk, Arapça: سجق; sucuk, Kürtçe: benî), başlıca Balkanlar, Orta Doğu ve Orta Asya'da tüketilen, şişirilip kurutulmuş bağırsak içine baharatlı et kıyması doldurularak yapılan bir tür fermante et ürünüdür.
Azerbaycan Anayasasının 18. maddesi dinin devlet işleri ve hükûmetten ayrı hareket ettiğini belirtir. Nüfusun çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte, tüm inançlara mensup kişiler, İslam da dahil olmak üzere herhangi bir dinin yasa ve propagandası açısından eşit kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri