SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ!
SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ !
Maddesi hükümlerinde "öğretmen sayısı yeterli olmayan okullarda müdür yardımcısı ve öğretmenlere haftada birden fazla nöbet görevi verilir" şeklinde bir hüküm bulunmadığından ortaöğretim kurumlarında öğretmenlere sadece haftada bir gün nöbet görevi verilebilmektedir.
"Ancak, kadın memurlara; tabip raporunda belirtilmesi hâlinde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve her hâlde hamileliğin yirmi dördüncü haftasından itibaren ve doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.
Yeni yönetmelikte doğum yapan öğretmenlere 1 yıl nöbet tutmama hakkı, 2 yıla çıkarıldı. Buna göre, öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek.
İlgili 16 soru bulundu
Ancak sabah ilk dersten yarım saat önce göreve başlayıp, ders görevlerine devam edip son dersten yarım saat sonra görevden ayrılmak zorunda olan nöbetçi öğretmene öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere zaman verilmemesi kabul edilebilir değildir.
Öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. İlgili mevzuatına göre, öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir.
İcap nöbeti ücreti ödenebilmesi için personelin kesintisiz en az 12 saat icap nöbeti tutması gerekmekte ve bir personele bir ayda en çok 120 saat için icap nöbeti ücreti ödenebilmektedir.
Bununla birlikte itiraz konusu kuralla, bu şartlar çerçevesinde aylık ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi 120 saatle sınırlandırılmıştır.
“(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, kadınlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere, istememeleri hâlinde nöbet görevi verilmez. Ancak ihtiyaç duyulması hâlinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
Öğretmenin Boş Gününe Nöbet Görevi Yazılamaz
Öncelikle mevzuatın nöbetle ilgili hiçbir maddesinde öğretmenin boş gününe nöbet verileceği hükmü bulunmamaktadır.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez. Ancak, ihtiyaç duyulması halinde bu öğretmenlere de nöbet görevi verilebilir.
Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre; dersine branş öğretmeni giren sınıf öğretmenini, nöbetçi öğretmeni ve aday öğretmeni boş geçen dersleri doldurmaya zorlamak yasal ve hukuki değildir.
Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Nöbet görevi sadece öğretmenlerin görev yaptıkları okul/kurumların özel Yönetmeliklerinde yer almaktadır.
b) Birden fazla okulda ders görevi bulunan öğretmenlere kadrosunun bulunduğu okulda, kadrosunun bulunduğu okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet görevi verilir. c) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter.
(11) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir”.
Buna göre; “e) Gece nöbeti tutanlara ertesi günü görev verilmez. Geceyi yoğun mesai ile uykusuz geçiren personele, kurumun personel durumu ve imkanları müsait olmak, hizmeti aksatmamak kaydıyla evinde veya kurum içerisinde lüzum görüldüğü sürece dinlenmesi için baştabip izin verebilir.
Bu düzenleme yasal olmadığı gibi, biyolojik ve etik de değildir. Hem 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda hem de 4857 Sayılı İş Yasasında düzenlenen günlük çalışma sürelerine aykırıdır. Zaten uygulama kabiliyeti de bulunmamakta, nöbetçi personel gece uygun bulduğu bir yerde uyumak durumunda kalmaktadır.
Nöbet tutan çalışanın çoğunlukla ertesi gün nöbet izni kullanarak çalışma yapmaması sebebiyle, normal mesai devam çizelgeleri de mutlaka getirtilmelidir.
çünkü yönetmeliğe göre nöbet görevi öğretmene dersinin en az olduğu günde verilir. boş gününde verilemez.
Birkaç tıp fakültesi ve klinik dışında, asistan hekimlere, 36 saat nöbet yazılmaya, ertesi günü çalıştırma uygulamasına devam edildi. Nöbet ertesi çalışmaya itiraz eden asistan hekimler cezalandırıldı.
Arkadaşlar okullarınızda öğlen arasında yemeği nöbetçi öğretmenler mi dağıtıyor hizmetli mi? Nöbetçi olsun veya olmasın, öğretmen yemek dağıtmaz.
Örneğin; meslekte 25-30 yılını doldurmuş ya da 55-60 yaşına gelmiş hekimlere nöbet tutturulmazdı.
Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri