Daha sonraki dönemlerde acem kelimesi İran'ın bütünü için kullanıldığı gibi, Farsça'da ve Türkçe'de "İranlı" ve "İranlılar" mânasına da kullanılmıştır (bk. Dihhudâ, Luġatnâme, "acm" md.). Türkiye'de Âzerî Türkleri'ne "acem" denmesi de İran'la olan münasebetleri sebebiyle olmalıdır.
Günümüzde Acem tabiri İran'ı ifade etmektedir. Osmanlılarda, Azerbaycan ve Azerbaycan Türkle- ri için, sadece İran'ın egemenliğini ifade etmek maksadıyla Acem denildiği bilinmektedir1.
Acem, Arapların kendileri haricindeki yabancılar için kullandığı bu sözcük, Osmanlılar tarafından ise genellikle İranlıları nitelemek için kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı Türkçeye de İranlı anlamında kullanılan bir sözcük olarak geçmiştir. Osmanlılar döneminde İran'dan gelen insanlar için kullanılırdı.
Acem (ülke), İranlı, İran Ülkesi.
Acem Türkçesi (Türkī-yi ʿacemī çev. İran Türkçesi) veya Orta Azerbaycanca, 15. ve 16. yüzyıllarda bölge Türkleri tarafından anadil, İran ve Kafkasya'daki halklar tarafından lingua franca olarak konuşulan bir Türk dilidir. Bugünkü Azerbaycan Türkçesi buradan türetilmiştir. Bu dil Eski Anadolu Türkçesinden gelmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Hem halk türkülerinde hem de gazel ve kaside türündeki şiirlerde sık sık geçen Acem kızı sözünün biri gerçek biri mecazi olmak üzere iki anlamı vardır. Sözlük anlamı İranlı kız olan bu kelime, esmer güzeli manasında da kullanılır.
Acem Kızı, Repertuar numarası 1398, yöresi Kırşehir, kaynak kişisi Çekiç Ali, derleyeni Osman Özdenkçi olan türküdür.
Safevîler, mücadele ederek İran'ı 1501'de bağımsız bir devlet olarak birleştirmişler ve İslam tarihinde en önemli dönüm noktalarından birini oluşturan, İsnâaşeriyye mezhebini İmparatorluğun resmî dini olarak belirlemişlerdir.
Bir sengine yekpare Acem mülkü fedadır. taşına bütün bir İran ülkesi feda olsun. aydınlatan güneşle tartılsa (aynı kefeye konsa) lâyıktır. dünya feda olsun demek istemiş de olabilir.
Farslar İranlı bir ulustur. Anzan-Güney Elam civarında yerleşiktiler ve başkentleri Sus şehriydi. Etimolojik olarak Pars (Pers) sözcüğünden gelmektedir. Pars kelimesi Arapçanın etkisiyle Fars haline gelmiştir; Arapça'da bulunmayan P harfi F ile ikame edilmiştir.
Günümüz İran'ının antik sakinleri olan Persler; antik dünyanın MÖ 550'den MÖ 330'a dek gelişen en büyük ve en güçlü imparatorluklarından birini kurdular.
Farslar - YouTube. Farslar, günümüzdeki İranlıların ataları olan Arap metinlerinde Fars dünya genelinde Pers olarak adlandırılan tarihte ve coğrafyada büyük izler bırak bu kadim uygarlığı sizler için anlattım.
İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır.
"Oğuzların gelişi tezi"'ne göre Azeriler bölgeye 11. yüzyılda Orta Asya'dan Oğuzlar ve diğer Türkmen boylarının akınları ile gelerek yerleşmiş Karapapaklar, Afşarlar, Ayrumlar, Padarlar, Şahsevenler, Karadağlılar ve diğer bazı etnik gruplardan şekillenmişlerdir ve kökenlerinde Kafkas ve Türk unsurlar vardır.
Azeriler, İran ve Kafkas arasındaki bölgede yaşarlar. Çoğunluğu ise 30 milyon ile İran'da bulunmaktadır. Ayrıca Azerbaycan'da 10 milyon, Rusya'da 0.6 milyon, Gürcistan'da 0.4 milyon, Irak'ta ise 300 bin ila 900 bin arası Azerbaycan Türkü yaşamaktadır.
İran, Irak, Bahreyn, Lübnan ve Azerbaycan'da Şii'ler Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturuyor. Dünyanın en kalabalık Şii nüfusu elbette İran'da yaşıyor. Nüfusunun yüzde 99'dan fazlası Müslüman olan İran'da kendini Şii olarak tanımlayanların oranı yüzde 90-95. İran'ın nüfusu 2017 sayımlarına göre 81 milyon.
acem mülkü pers toprağı demektir, kısacası iran işte.
Bu kelimenin sözlük anlamı eş ve benzerdir. Örneğin misl-i tıfıl, çocuk gibi anlamına gelir. Misli kelimesi rakamlarla ve sayılarla birlikte kullanıldığında ise kat manasına gelir. Örneğin üç misli, üç katı demektir.
( Nedim ) [ Bu İstanbul şehri eşsiz değerdedir, baha biçilmez, Bir taşına bütün bir İran ülkesi feda olsun. İki deniz arasında tek bir elmas parçasıdır, dünyayı aydınlatan güneşle tartılsa (aynı kefeye konsa) lâyıktır. ]
Safevî kaynaklarında, Türk kimliği, genellikle “Tork”, “Etrâk”, “Türk- men”, “Terâkime” adlarıyla anılmış bunun dışında dönemin Türk devletleri, yani “Safevî”, ya “Kızılbaş” “Osmânî” ya “Rûmî”, “Özbek”, “Memlük”, “Dul- kadir” vb. büyük ve küçük Türk boyları ve aşiretlerinin adları ile tanıtılmıştır.
Safevi Devleti, Türkmen aşiretlerinin (Bayburtlu, Ustacalu, Şamlu, Rumlu, Tekelü, Zülkadir, Afşar, Kaçar ve Varsak) desteği ile Şeyh İsmail ya da İsmail Mirza tarafından 16. yüzyılın başında kurulmuştur.
Sonralar yeni ordu toplamaya çalışan Elvend, 1504'te hastalandı ve ardından Diyarbakır'da öldü. 1501 yılının yazında Tebriz'e girerek taç giyip resmen kendini “Şah” ilan etmiş, Safevi Devleti'ni kurmuştur. Şah olduğunda ilk yaptığı iş, Şii mezhebini resmi mezhep ilan etmesi oldu.
18. yüzyılın ortalarına kadar Anadolu ve Balkanlardaki Osmanlı Diyar-ı Rum olarak isimlendirilirken İran, Diyar-1 Acem olarak anılırdı.
NOT 5 : ÇIRPINIP DA ŞANOVA'YA ÇIKINCA (Acem Kızı) isimli türkü 15 / 8 lik ölçü ile ACEMKÜRDİ dizisinde bir ezgiye sahiptir. Bu özellikte ezgiler ile Orta Anadolu'da sıklıkla karşılaşılır.
1 – Letonya. Baltık'ın bu asi ülkesinde kadınların kusursuz fizikleri ile öne çıkmaktadır. Birçok ünlü ajansın kataloglarının büyük bir çoğunluğu Letonyalı kadınlardan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri