Avukat, takip edip sonuçlandırmış olduğu işler yönünden, azlin haklı olup olmadığına bakılmaksızın ücrete hak kazanır. Azil, ancak azil tarihi itibariyle henüz sonuçlanmamış olan işler bakımından hukuki sonuç doğurur (Kurtoğlu, s. 178).
eBK m. 396/1 hükmünde, vekâletten azil ve istifanın, her zaman mümkün olduğu öngörülmüştür. TBK'nin 512. maddesinde ise vekâlet veren ve vekilin, her zaman sözleşmeyi tek taraflı olarak sona erdirebileceği belirtilmiştir.
Azil işlemleri Tapu Sicili Müdürlüğüne ulaştığı andan itibaren geçerli olabilmektedir.
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.” hükmünü haizdir. Bu hükme göre azil işleminin haklı nedene dayandığının kanıtlanması halinde müvekkilin avukata vekalet ücreti ödeme yükümlülüğü ortadan kalkmaktadır.
Vekil tarafından belirli nedenlerin varlığı halinde veya hiçbir neden olmaksızın, vekalet verilen avukatın bu vekalet sözleşmesine son verilmesi azil olarak nitelendirilir. Azil ile birlikte borç ilişkisi ileriye etkili olarak sona erer.
İlgili 32 soru bulundu
Anılan düzenlemeye göre; avukat haklı bir nedenle azledildiği takdirde ücrete hak kazanamaz. Azil haklı kabul edildiği hâlde, hakkaniyet gereğince ücrete hak kazanıldığından da söz edilemez. Haksız azil hâlinde ise, avukat hangi aşamada olursa olsun, üstlendiği işe dair avukatlık ücretinin tamamının ödenmesi gerekir.
Avukatlık Kanunu madde 174 “Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez. ”hükmünü haizdir. Azil haklı ise avukat ancak azil tarihinden önce tamamlanması nedeniyle muaccel olan işler bakımından avukatlık ücretine hak kazanır.
"Kişi Vekaletnameleri Sorgulama" hizmeti ile 1 Mart 2016 tarihi sonrası noterler aracılığı ile verilen vekaletlerde, vekil, azil ve istifa bilgileri e-Devlet üzerinden görüntülenebilecek.
Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise, ücretin ödenmesi gerekmez.” hükmü mevcut olup, bu hükme göre azil işleminin haklı nedene dayandığının kanıtlanması halinde müvekkil avukata vekalet ücreti ödemekle yükümlü değildir.
Avukatlık Kanunu 174. madde uyarınca, “Üzerine aldığı işi haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçen avukat hiçbir ücret isteyemez ve peşin aldığı ücreti geri vermek zorundadır. Avukatın azli halinde ücretin tamamı verilir. Şu kadar ki, avukat kusur veya ihmalinden dolayı azledilmiş ise ücretin ödenmesi gerekmez.
Yasal olarak azledilen avukata yapılan tebligat geçerli değildir. Azilname dosyaya konulmamış olsa da azledilen avukatın temsil yetkisi yoktur.
Bilindiği üzere, azil, verilen temsil salahiyetinin ref'i dir. Bu hak temsil olunan kimseye ait olup bundan feragat edilmez. (TBK mad. 42, 512) Mahiyeti itibariyle azil bir taraflı irade beyanıdır ve muhatabına usulünce tebliği ile tekemmül eder.
Noterden azilnamenin hızlı posta ile gönderilmesini talep ederseniz birkaç gün içerisinde avukatınızın eline geçecek, görevi sona erecektir. Postayı beklemek istemiyorsanız derhal vekil kıldığınız yeni avukat tarafından mahkeme dosyasına azilname sunulabilir ve o anda avukatınızın görevi son bulur.
Avukat azletme noter ücreti noterler için her sene güncellenerek çıkartılan noter ücret tarifesine bağlıdır. Burada 2023 yılı için genel olarak 400 TL ile 700 TL arasında değişen bir ücretten bahsetmemiz mümkündür.
Karşı vekalet ücreti, yargı organları tarafından kurulan hükümlerde lehine karar verilen yan için maktu veya nispi vekalet ücretine hükmedilmesidir. Hükmedilen bu ücret yalnızca avukata aittir. Fakat avukat bu ücreti kendi adına ilamlı icraya konu yaparak takip başlatamaz.
Notere azilname düzenlemesi için vekalet bilgilerinin veya avukat bilgilerinin verilmesi yeterli olacaktır. Notere bu durum için herhangi bir gerekçe bildirme zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ancak dilerseniz azilnameye, azil gerekçenizi de ekleyebilirsiniz.
Noterlik Kanununun 81.maddesi gereğince, azilname ilgili işleme, vekaletnameye kırmızı tükenmez kalemle işlenecek, vekaletname başka noterlikte yapılmış ise, önce; ek işlemler menüsü tıklanır ve posta ücreti de eklenerek işlemi yapan noterliğe azilnamenin bir sureti posta ile ilgili noterliğe gönderilecek.
Türk Dil Kurumu sözlüğü uyarınca “azil” sözcüğü görevden almak demektir. Hukuken ise Vekalet veren gerçek ya da tüzel kişinin, vekiline vekaletname ile vermiş olduğu yetkiyi kısmen veya tamamen geri almasına azil denir. Azilnamede 2 taraf bulunmaktadır. Bu taraflardan ilki azleden asildir.
1136 Sayılı Avukatlık Kanunun 174. maddesine göre avukat haklı bir sebeple azledildiği takdirde ücrete hak kazanamaz ise de haksız azil halinde; anılan madde uyarınca avukatlık ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Haksız azledilen vekilin avukatlık ücreti, ücret sözleşmesinde kararlaştırılan ücretin tamamıdır.
Noterliklerde ve Konsolosluklarda vermiş olduğunuz vekaletname işlem bilgilerine, e-Devlet kapısı üzerinden sunulan hizmetlerde yer alan Kişi Vekaletnameleri Sorgulama hizmeti ile ulaşabilirsiniz.
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
TBB DİSİPLİN KURULU KARARI; AVUKATIN AZLEDİLMESİNDEN SONRA HİÇBİR İŞLEM YAPMAMASI GEREKİR. Avukatın azledilmesi halinde, azlin kendisine tebliğ edildiği veya mahkeme dosyasına konulduğu tarihten itibaren ilgili dosyada hiçbir işlem yapmaması gerekir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Tazminat, boşanma davasıyla beraber talep edilebileceği gibi boşanma davasından sonra açılacak davayla da talep edilebilir. Boşanma davasının avukat ile takip edilmesi durumunda avukat, mahkemece takdir edilen tazminat miktarı üzerinden % olarak pay alabilme hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri