Aziz Nesin, asıl adıyla Mehmet Nusret Nesin, (20 Aralık 1915; İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu - 6 Temmuz 1995; İzmir, Türkiye), Türk mizah yazarı. Kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok eser yazmıştır.
Yazar Nesin, söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı'da, 5 Temmuz'u 6 Temmuz'a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti. 7 Temmuz 1995'te vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca'daki Nesin Vakfı'nın bahçesine gömüldü.
2 Temmuz 1993'te Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas'ta bulunan çoğunluğu Alevi ve sol görüşlü 51 kişilik grupta Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu. Olay 30 yıl önce alevlerin kül ettiği otelin adıyla anılıyor: Madımak Katliamı.
Gazete farklı isimlerle çıkarılmaya çalışılsa da Aziz Nesin "Nereye Gidiyoruz?" isimli yazısı nedeniyle; 12 Ağustos 1947'de 10 ay ağır hapis cezasına çarptırılmış ve 3 ay 10 gün de Bursa'ya sürgün edilmiştir. Gazete de kapanmıştır. Bu yıllarda yoksul günler geçiren yazar ilk eşinden de boşanmıştır.
Pazar, 3 Eylül 1995 5
Vasiyeti üzerine gömüldüğü yeri belli olmasın diye Çatalca'daki Vakfın bahçesine açılan 8 çukurdan birine defnedilen Aziz Ne sinin mezarının yerini Hürriyet saptadı. Ünlü yazarın, çocuklar için yapılacak basketbol sahasının altında gömülü olduğu ortaya çıktı. yapıhyor.
İlgili 41 soru bulundu
İtfaiye merdiveniyle kurtarılmaya çalışılan Aziz Nesin, merdivendeki görevli tarafından darp edilip merdivenden itfaiye aracı etrafında toplanan saldırgan kalabalığa doğru itildi. Başından yaralanan Aziz Nesin'i linç girişiminden araya giren polisler kurtardı.
1955'te 6-7 Eylül faciası olarak tarihimize gelen İstanbul'daki azınlıkların ev ve dükkânlarının korkunç yıkımına suçlu aranmaya başlanmıştı. Demokrat Parti iktidarı olayların bir "Komünist komplosu" olduğunu iddia ederek aralarında Aziz Nesin'in de olduğu, 100'e yakın solcuyu tutuklattı.
Madımak'ta Aziz Nesin'le Birlikte Kurtulan Gazeteci Lütfi Kaleli Anlattı | Aziz Nesin Ölürse...
Teğmen rütbesi ile Askeri Fen Okulu'nu bitiren yazar çeşitli dergilerde şiir ve öykülerini yayımlatmıştır. Aziz Nesin eşi Vedia Hanım ile bu dönemde evlenmiştir.
Her türlü yağmada hep sona kaldığım için, güzel soyadı yağmasında da sona kaldım. Bana, ortada böbürlenebileceğim bir soyadı kalmadığından, kendime 'Nesin' soyadını aldım. Herkes 'Nesin' diye çağırdıkça ne olduğumu düşünüp kendime geleyim istedim.”
Yazar Nesin,söyleşi ve imza günü için gittiği Çeşme Alaçatı'da, 5 Temmuz'u 6 Temmuz'a bağlayan gece sabaha karşı geçirdiği kalp kriziyle hayatını kaybetti. 7 Temmuz 1995'te vasiyeti gereği hiçbir tören yapılmaksızın ve yeri belli olmayacak şekilde Çatalca'daki Nesin Vakfı'nın bahçesine gömüldü.
Aziz Nesin veya gerçek adı ile Mehmet Nusret Nesin, 20 Aralık 1915'te İstanbul'da doğmuş; 6 Temmuz 1995'te İzmir'de ölmüştür. Türk mizah yazarı, kısa öykü, tiyatro, şiir yazarı olarak tanınır.
Aziz Nesin'in Bütün Öyküleri (44 Kitap)
Ünlü yazar Aziz Nesin'in büyük oğlu Ateş Nesin kitap yazıp ailevi sırları açığa döktü. "Babam arada uzun süreliğine kaybolurdu. Bir gün ansızın gelip evde beklemediği misafirle karşılaşınca anneme iki tokat atıp boşandı.
Türkiye; Metin Altıok, Behçet Aysan, Uğur Kaynar, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Hasret Gültekin, Asım Bezirci, Edibe Sulari ve Asaf Koçak gibi aydın, sanatçı, şair, yazar ve halk ozanını Sivas'ta kaybetti. 12 yaşındaki Koray Kaya ile 15 yaşındaki Menekşe Kaya da Madımak'tan çıkamadı.
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
Türk Medeni Kanunu'nun 321. maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm ile evlilik birliği içerisinde do- ğan çocuğun soyadının aile soyadı yani babanın soyadı olacağı açıkça düzenlenmiştir.
Kanun layihası üzerinde TBMM'de görüşmelere 16 Haziran'da başlanmış, 2525 sayılı, 15 maddelik Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934'te kabul edilmiştir. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk'ün öz adından başka soyadı taşıması zorunlu tutuldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri