"O zaman böyle bolluk yoktu. Bir gaz lambasının ışığında çalışırdı. Günde 4 saat uyurdu, geri kalan zamanlarda hep ders başındaydı.
Burada çalışmanın çok kıymetli olduğunun farkındayım ve laboratuvarda her günümü en verimli şekilde geçirmeye çalışıyorum. Aziz Hoca haftanın 7 günü çalışıyor. Henüz laboratuvarda olmadığı bir gün veya saate denk gelmedim. Bu anlamda kendisi bizim için çok iyi bir örnek ve motivasyon kaynağı oluyor.
Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gecelerimi laboratuvarlarda geçirmişimdir. Çalışmaktan başka çare yoktur.
Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanseri çalışmasını anlattı.
Aziz Sancar, (D. 8 Eylül 1946, Savur), Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik bölümü öğretim üyesi Türk-Amerikalı bilim insanı. Hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
İlgili 29 soru bulundu
Sancar, bakteri hücresi içindeki kromozomun UV ışınlarının etkisiyle yok edilip plazmidin sağlam bir şekilde hücre içinde bırakıldığı Maxicell yöntemini geliştirdi. Bu sayede, plazmide aktarılan genler ve bunların protein ürünleri bakterinin kendi genleri ve proteinleri araya karışmadan incelenebilir hale geldi.
Sancar, İnsan Nukleotid Eksizyon Onarım Sistemi'ni (İkili Kesim) keşfetmiş ve Nobel kazanmıştı. İkili Kesim-Onarım mekanizması DNA sarmalında hasar gören bölümü (26 Nükleotidlik) kesip çıkarıyor ve yerine doğrusunu koyuyor. Böylece DNA'mız hasarsız çalışıyor.
Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, laboratuvar deneylerinde çok sık kullanılan EdU adlı bir molekülün, özellikle beyin kanseri tedavisinde kullanılabileceğini keşfetti.
Sancar, verdiği her röportajda Arap olarak gösterilmekten rahatsız olduğunu ve Türk olduğunu vurgulamıştır. Ağabeyi Tahir Sancar'ın ifadesine göre, ailesi Oğuz Türklerinin Hasi kolundan olup Horasan'dan Mardin'e göç etmiştir.
Tuğgeneral Kenan Sancar (90) bir gün arayla yaşamını yitirdi. Kenan Sancar, bir gün önce hayatını kaybeden. eşi Nezihe Sancar'ın yanına defnedildi.
Sancar, 1977-1982 yılları arasında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalıştı.
Sarı-kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, Mardin Savur doğumlu olan ve çalışmalarını ABD'de sürdüren Sancar'ın verdiği bir röportajda, "En büyük aşkım spordu. Kaleciydim ben. Kendimi bildim bileli Galatasaraylıyım. Turgay Şeren resimleri vardı bende hep.
Aziz Sancar, burada ''fotoliyaz'' isimli gen üzerinde çalıştı ve bu çalışmayla yüksek lisansını ve doktorasını aldı. 1977'den 1982'ye kadar Yale Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nde çalıştı. Buradayken DNA Onarımı isimli teziyle doktora çalışmasını tamamladı.
Doğrulanmış Cevap. Aziz Sancar, Türkiye'de büyük işlere imza atmış kıymetli bir doktordur. Aziz Sancar, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi'nde "tıp" fakültesine başlamış çünkü başarısı ve eğilimi tam olarak tıbba yöneliktir.
Kimya Alanında Nobel Ödülü Türk Bilim Adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'a Ve.
Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan ilk Türk bilim adamıdır. Mardin'in Savur ilçesinde doğmuş olan Sancar, köken olarak Oğuz Türkleri'nin Hasi kolundandır.
Aziz Sancar'ın Nobel ödülü
Moleküler biyoloji alanında çalışmalarını yürüten, ülkemizin önde gelen bilim insanlarından Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA'ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları sayesinde 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.
Tedavi her gün, her hafta ya da her ay olabilir. Bazen immünoterapi döngüler halinde yapılır. Hastaya tedavi verilir, bir süre dinlendirilir sonra tekrar verilir.
Beyin tümörünün tipine, yerleşimine, büyüklüğüne göre değişmekle birlikte tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi, kemotrapi gibi 3 farklı yöntem uygulanmaktadır.
İstanbul Üniversitesi |Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü
Dr. Aziz Sancar, Türkiye'de yüksek derecede temel bilim yapma olanağı olmadığından 1974'de ABD'ye gittiğini belirterek, "O dönemde temel bilimlerde imkanlar sınırlıydı. Ancak artık Türkiye'de imkanlar var, temel bilimlere büyük yatırımlar yapılıyor" dedi.
TÜBİTAK bursuyla gittiği ABD'de birkaç yıl biyokimya eğitimi aldı, fakat bazı sosyal uyum sorunları nedeniyle yurda döndü ve memleketi olan Savur'da bir süre hekimlik yaptı. Ancak gönlü hâlâ bilimsel çalışmalardaydı. TÜBİTAK bursu ile önce Johns Hopkins Üniversitesi, ardından Dallas Teksas Üniversitesi'ne gitti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri