Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir. Ancak sorunlu kısım şanzımanın dışında bulunmakta olduğu için şanzıman tam dağılmaz. İşlem araca göre değişmekle birlikte tamamlanması ortalama 2-5 saat sürmektedir.
Yeni Fren Balata Alışma Süresi
Bu süre her araca göre değişiklik gösterse de, genel olarak üç ya da dört günlük bir alışma süreci yeterli olmaktadır.
Bu ikisi ile ilgili temel sorunlar da şöyle özetlenebilir: Fren balatası yeni de olsa disk bozuksa veya fren diski bitme sorunu varsa frenlemede ses çıkar. Fren balatası kalitesi düşükse bazen yine frenlemede ses çıkar. Fren balatası eskiyse yine ses yapar.
İlgili 28 soru bulundu
Fren balatalarının eskimesi veya bitmesi durumunda balataların değiştirilmesi gerekmektedir. Fren balataları ile ilgili herhangi bir durum arabada fren sertleşmesine problemine neden olabilir. Araba freninin sertleşmesi fren sistemindeki hidrolik hortumlarından kaynaklı bir durum olabilir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Bitmiş baskı balata durumunda, debriyaj sistemi düzgün bir şekilde çalışmaz ve gücün tekerleklere aktarımı kesilir. Bu durumda, araç hareket etmez veya zorlanarak hareket eder.
Eskisi kadar frenlerin iyi tutmaması, fren balatasının bittiğini gösteren bir durumdur. Frenler her geçen gün zayıflıyorsa, baskı balatasının değişme zamanı gelmiş demektir. Fren pedallarında bazı durumlarda boşluk oluşabilir. Pedalda oluşan boşluklar aslında fren balatasının bittiğini işaret eder.
ön tekerlerde 8 tane balata var (balata değişim hikayesine bakın) - YouTube.
Ön ve arka fren olmak üzere iki adet fren balatası vardır. Fren balataları, fren kampanasına bağlı olan fren pabuçlarının üzerine yerleştirilmiştir. Fren pedalına bastığınızda, fren pabuçları fren balatalarını iter ve bu da fren kampanasına doğru itilir.
Bir ön fren balatasının normal kullanım ömrü yaklaşık olarak 45.000 ila 50.000 kilometre arasındadır. Bu durum otomobilin markasına, modeline, motor gücüne, bir sürücünün sürüş alışkanlıklarına ve yol koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Debriyaj balatası bittiğinde volan ile şanzıman arasındaki hareket iletimi sekteye uğrar. Düzgün bir kullanımla baskı balata ömrü 90.000 km'ye kadar çıkabilmektedir. Ancak araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km'nin altına inebilir.
Fren balatası biterse ne olur? Fren balatanız bittiğinde geriye sadece balatanın perçinlenmiş olduğu metal yüzey kalır. Yaptığınız her frenlemede metal yüzey disk üzerinde sürtünmeye başlar. Bu sürtünme diske büyük zarar verir ve diski kullanılmaz hale getirir.
Uygun şartlar altında kullanılan baskı balatası orijinal olması halinde 90.000 kilometreye kadar kullanılabilir. Bu seviyenin üzerine de çıkabilir. Uygun olmayan sürüşler sonucunda ise bu seviye 20.000 kilometre olarak kendini gösterir.
100 TL - 3500 TL
Profesyonel ve güvenilir Baskı Balata Değişimi hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Baskı Balata Değişimi fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Araç içinde debriyaj pedalı ile başlayıp şanzımanda baskı balata ile sonlanan bir sistemden bahsediyoruz. Bu sistemin, halk arasında debriyaj seti diye tabir ettiği bir tamir kiti bulunmaktadır. Bu setin içinde aracın marka modeline göre parçalar bulunmaktadır.
Baskı balatanın bitip bitmediğini anlamak için el frenini kaldırıp aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Eğer güçlü bir çekiş söz konusuysa ve pedal kavraması ortalardaysa baskı balatanın sağlam olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir.
Balatalar bitik mi değil mi? Balatalar bitik ve fren tam tutmuyorsa araç asla muayeneden geçmez.
baskı balata yenilenince ses yapmaz rodajda sadece kalkış esnasına biraz ses yapar ya takılışında yanlışlık var yada teker bilyalarından veya şanzumandan geliyordur kullanmayın sorun büyüyebilir.
İşaret parmağınızı, jantların arasından balataların üzerine koyun. Balatanın eni parmağınızdan inceyse balata değişim zamanı gelmiş demektir.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Tutar ama 2. 3. Basılında sertleşir çünkü motor çalışmazken hidrolik pompalanmaz ve sertleşince de tutmaz sanırım ya da çok sert basman lazım. Yavaşsan el freni çekersin de hızlıysan Sıkıntı büyük. Araç vurdurarak çalıştırılabilir belki.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri