B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
Kamyon ve Çekici Ehliyeti
Tır kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı), ardından Kamyon Ehliyeti (C sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. C sınıfı ehliyetle Kamyon kullanabiliyor, ancak Tır kullanamıyorsunuz.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
İlgili 23 soru bulundu
Eğitimi başarıyla tamamlayanlar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir sınava giriyorlar. Sınavda başarılı olanlar, 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmaya hak kazanıyorlar. 125 cc'ye kadar olan motosikletleri kullanmak için, B sınıfı ehliyet sahibi olmak yeterlidir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
B sınıfı ehliyetler genellikle otomobil ve kamyonet sürme yetkisi verse de bu durum B1 sınıfı ehliyet için geçerli değildir. “B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
A Motosiklet Ehliyet, A1 Motosiklet Ehliyet veya A2 Motosiklet Ehliyet Belgemiz var ve buna ek olarak B Otomobil Ehliyet Belgesi almak istiyorsunuz. Burada aslında yapılması gereken basittir. Süreçleri baştan almıyor sadece Direksiyon Sınavına girerek B Otomobil Ehliyet Belgesini alabilirsiniz.
C sınıfı ehliyete sahip olmak için istenen ilk şey B sınıfı ehliyeti almış olmaktır. C sınıfı ehliyet almak için kişilerin bir kursa kaydolması, yazılı sınava ve direksiyon sınavına girmesi gerekmektesonrasında ise C sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için sadece direksiyon sınavına girilmesi yeterli.
A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir. Bu da toplamda 1.594 TL'lik bir ücrete denk gelir. Bu ücret A sınıfı ehliyetin yanı sıra A1, A2 ve F sınıfı için de geçerlidir.
İlk kez ehliyet alan (her ehliyet sınıfı için geçerli.) herkese ilk olarak stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyetin süresi ise 2 yıldır.
Artık yalnızca otomatik araç kullanmayı planlayan kişiler bu araçlara yönelik bir eğitim alarak ehliyet sınavına tabii tutuluyor. Sistemden başarılı ile geçen kişiler yalnızca otomatik araçları kullanmalarına izin veren bir ehliyet almış oluyor. Tabii otomatik araç ehliyeti olanlar manuel araç kullanamıyor.
B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Ne Kadar? B sınıfı ehliyet harç ücreti ise 2023'de 2.489,90 TL. Bu ehliyet sınıfına sahip sürücüler otomobil ve kamyonet kullanabildikleri gibi M, F ve B1 sınıf araçları sürme iznine de sahip oluyor.
B Sınıfından A1 Sınıfına Geçiş
Moped : İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. Motorlu Bisiklet : Silindir hacmi 125 CC, gücü 11 Kw.
Eğer “A1 sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır” diye merak ediyorsanız bu gruba ait araçların motor gücü en fazla 125 cc olmalıdır. A1 sınıfı ehliyetin avantajı ise bu ehliyete sahip kişilerin M sınıfındaki bütün araçları kullanabilmesidir.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
Ehliyet Ne Kadar Sürede Çıkar? Ehliyet çıkma süresi en başından itibaren 45 gün olarak ifade edilebilir. Kursta teorik ders alma süresi 15 gündür. Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir.
A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
18 yaşını doldurmadan ehliyet kursuna yazılabilir miyim, eğitim alabilir miyim ? Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Bir süredir merak konusu olan B sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanımı konusuna yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya noktayı koydu. Bakan Yerlikaya, 125 CC altı motosiklet kullanımı için eğitim şartı bulunduğunu açıkladı.
Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar. Sürücü dahil 9 kişiyi aşan araçları kullanabilmek için D1 ve üstü ehliyete sahip olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri