B Sınıfı Ehliyet Otomobil ve kamyonete ek olarak B sınıfı sürücü belgesiyle M, B1 ve F sınıfı araçlar da bu ehliyetle kullanılabilir.
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
B1 sınıfı sürücü belgesi her ne kadar B sınıfının bir alt türü olarak yer alsa da özel bir ehliyet çeşididir. Bu noktada yaş detayı ile ait olduğu ehliyet sınıfından ayrılmaktadır. 18 yaşını doldurmuş her birey B sınıfı ehliyet alabilmektedir. Ancak B1 sınıfı sürücü belgesi için 16 yaşını doldurmak yeterli olacaktır.
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Canlı yayında seçim sürecini değerlendiren Bakan Soylu, ayrıca B sınıfı ehliyet sahiplerinin bundan sonra 125 cc altı motorları motor ehliyeti olmadan kullanabileceğini de duyurdu.
İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Motosikletten kaynaklanan ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında son zamanlarda bir artış var. Dolayısıyla motosiklet sürücülerinin B sınıfı ehliyet ile 125 cc altında motosiklet kullanabilmeleri için eğitim almaları lazım" dedi.
Açıklanan yeni zam oranına göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursları 2023 Ücret Tablosu'nda A ve B1 sınıfı ehliyet kurs ücreti 7 bin 48 TL oldu. Teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1700 TL ve özel direksiyon ders saat ücreti 382 TL, ders ücreti 5 bin 384 TL oldu.
Eğer “A1 sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır” diye merak ediyorsanız bu gruba ait araçların motor gücü en fazla 125 cc olmalıdır. A1 sınıfı ehliyetin avantajı ise bu ehliyete sahip kişilerin M sınıfındaki bütün araçları kullanabilmesidir.
B1 ehliyeti almak isteyen sürücü adayları öncelikle bir sürücü kursuna kayıt olmaları gerekmektedir. Sürücü kursuna kayıt olurken de sürücü adayından nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet biometrik fotoğraf, sağlık raporu, diploma veya diploma yerine geçen belge talep edilmektedir.
B1 Sınıfı Ehliyet
Otomobil ve kamyon gibi araçların kullanım izni B1 kapsamında değildir. Ağırlığı 400 kg ve motor gücü 15 kW olan 4 tekerli araçların kullanım izni için B1 sürücü belgesi gerekir. Söz konusu araç ile yük taşınacaksa ağırlık 550 kg olabilir.
M, A1 VE B1 Ehliyet Sınıfları: Bu ehliyet türlerinin yaş sınırı 16'dır. 2022 yılı başvuruları için de 2006 doğumlu olmak ve yaşını da gün ve ay olarak doldurmak gerekir. 2023 yılı başvuruları için de 2007 doğumlu olmak ve yaşını gün ve ay olarak doldurmamış olmak gerekir.
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
125 cc motosiklet kullanan B sınıfı ehliyet sahiplerine yönelik düzenleme geliyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren B sınıfı ehliyet ile 125 cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Bir süredir merak konusu olan B sınıfı ehliyet ile motosiklet kullanımı konusuna yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya noktayı koydu. Bakan Yerlikaya, 125 CC altı motosiklet kullanımı için eğitim şartı bulunduğunu açıkladı.
Araba ehliyeti yani B sınıfı sürücü belgesine sahip yurttaşlar 50 cc'ye kadar olan motorsikletleri kullanabilmektedir.
Sınava giriş yapıldıktan sonra sizden sonuçların açıklanması ve evrakların hazırlanması ile beraber en fazla 3 ay içerisinde ehliyet alınabilir. Genel olarak ise herhangi bir sorun yaşamadan doğal süreç içerisinde 45 günde ehliyet alınabilmektedir.
16 yaşında ehliyet almak isteyen bir sürücü adayı max 15 beygir ve 125 cc lik küçük motorlu olarak tabir edilen motorsikletlerin veya 4 tekerlekli motosiklet olan atv lerin ehliyetini (B1 sınıfı) alabilecek. Ancak 18 yaşından sonra 46 beygir güce kadar motosiklet kullanabileceği ehliyet olan A2 ehliyeti alabilecek.
Bu nedenle “2023 ehliyet ücretleri ne kadar?” sorusunu cevaplarken sınav ücreti de göz önünde bulundurulmalıdır. İlk kez ehliyet alacak olanlar için teorik sınav giriş ücreti 240 TL, direksiyon sınavı giriş ücreti ise 295 TL'dir. Ehliyet yükseltmek isteyen sürücülerin ise teorik sınava girmesine gerek yoktur.
50 cc motor otobana çıkabilir mi? Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Hız Sınırları başlıklı 100'üncü maddesine göre motorlu bisikletlerin Erişme Kontrollü Karayolunu (Otoyol) kullanmaları yasaklanmıştır.
2 gün önce resmi gazetede duyuruldu artık sadece 0,1 oran ve 11 kw şartı bulunuyor daha önce soran soruşturan arkadaşlara bilgi sağlaması açısından belirtmek istedim. Değişiklikler sürücü kursları için yani ehliyet sahipleri için değil.
A1 ehliyet yeni yasaya göre: Gücü 125 cc -11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanabilirler.A1 motor ehliyeti fiyatı için ehliyet fiyatları linkine bakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri