Bu ehliyet türünü almak için deneyim ve tecrübe şartı aranmamaktadır. Yani kişinin önceden başka bir ehliyeti olmasa bile, G sınıfı ehliyet almasının önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. G sınıfı ehliyet almak isteyen kişinin kanuni yaş sınırı şartını karşılaması yeterlidir.
G sınıfı ehliyet için belirlenen geçerlilik süresi ise 10 senedir. Diğer sürücü belgelerinden farkı ise herhangi bir deneyim şartının aranmamasıdır. Bu nedenle başka bir sınıftan herhangi bir ehliyetiniz olmasa bile G sınıfı sürücü belgesi almanız mümkündür.
G sınıfı ehliyet almak isteyen her birey 18 yaşını bitirmiş olup 19 yaşından gün almış olmak ve 18 üstü yaş grubunda olunduğunda hiçbir sakınca olmadan ehliyet alıp iş makinesi kullanabilmektedir. 18 yaş altı olan kişiler kesinlikle bu ehliyeti alamamaktadır.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursundan sizlere teslim edilecek dosyayı bulunduğunuz yerdeki Emniyet Genel Müdürlüğü'ne müracaat ettiğiniz zaman Operatörlük Belgesini sürücü belgesine "G" sınıfı olarak işletebilirsiniz.
İlgili 29 soru bulundu
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
On-road ve Off-road olarak kategorize edilen atv motosikletler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor.
Eğer B sınıfı ehliyetiniz varsa ve a sınıfı ehliyet de almak istiyorsanız yapacağınız işlem yine bir sürücü kursuna başvurmak olacaktır. Fakat daha önceden teorik eğitim almış olduğunuz için size teorik eğitim verilmez. Sadece direksiyon dersi alırsınız.
Ehliyet sınavında toplam kaç soru sorulur? Trafik ve Çevre Bilgisi 23 soru, Motor ve Araç Tekniği 9 soru,İlk Yardım Bilgisi 12 soru ve Trafik Adabı 6 soru olmak üzere toplam 50 soru sorulur.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
İş makinesi ehliyeti alacak olan iş makinesi operatör adayı öncelikle kullanacak olduğu makine üzerinde bir eğitim sürecine katılır. Ve daha sonra sınava girip başarılı olduktan sonra operatör olur. Bu sınav aşaması iki aşamalıdır. Birincisi teorik sınav, diğeri ise uygulamalı sınavdır.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
Sağlık Raporu ” G ” Sınıfı Sürücü Olur Sağlık Raporu : Aile Hekiminizden veya Sağlık Bakanlığı izinli Özel Hastane ve Polikliniklerden (Tek hekimden) alınabilir.
B sınıfı ehliyet, güç sınırı 15 kv'ı geçmeyen, yük taşımacılığında kullanılmayacaksa 400 kg'dan; kullanılacaksa da net ağırlığı 550 kg'dan fazla olmayan dört tekerlekli motosikletleri kapsıyor. Yaş sınırı 16 olan ehliyete sahipseniz M sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirsiniz.
B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme yetkisine sahiptirler. Bu araçları detaylandıracak olursak; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan birleşik araçlardır.
Ancak bu durum artık değişiyor. Zira İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı ile görüştüklerini ve artan motosiklet kullanımıyla birlikte önümüzdeki dönemde yeni bir düzenlemeye gidileceğini söyledi. Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
B sınıfı ehliyetle kullanılan otomobiller maksimum 9 kişi alabilen araçlar ve maksimum ağırlığı 3500 kg olan kamyonetleri kullanabilir. B sınıfının alt ehliyet türleri kapsamında olan araçları da bu ehliyete sahip olarak kullanmanız mümkün.
G sınıfı ehliyet, iş makineleri ile trafiğe çıkmak için gerekli olan sürücü belgesidir. İş makinelerini, iş yapılan sahada kullanabilmek için operatörlük belgesi alınması gerekir. Fakat bu iş makinelerini, iş sahasına götürebilme amacıyla trafikte kullanabilmek için G sınıfı sürücü belgesi zorunludur.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı İçin Harç Ücreti. B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı için harç ücreti 1.863,70 TL. Değerli kağıt bedeli 280 TL ve Vakıf payı 65 TL olmak üzere toplamda 2.208,70 TL ödenmesi gerekiyor.
G sınıfı ehliyet, özel bir kapsama sahip olan ehliyet türleri arasında yer alır. G sınıfı ehliyet ise; kişinin iş makinesi türünde olan motorlu araçları kullanmasına izin veren bir çeşit ehliyet türüdür. G sınıfı ehliyetler sayesinde iş makineleri dışında, motorlu bisikletler de kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri