Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Bulgur ve pirinci ekleyip kavurun su ve baharatları ekleyip karıştırın suyunu çeksin. Yaprakları bu içle sarın tencerenin dibine küçük bir tatlı tabağı koyun ki sarmalar kolay kolay yanmasın. Üzerine sardığınız yaprakları dizin, araya limon dilimleri ekleyin.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Derin dondurucu yerine buzluk kullanılacaksa, yaprakların erimesini önlemek için aralarına kaya tuzu serpilir. Parlak yüzü içte kalacak şekilde rulo şeklinde sarılır ve buzdolabı poşetine doldurulur. Çözüldükten sonra tuzlu sıcak suda bekletilerek kullanılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
Türk mutfağının seçkin yemeklerindendir yaprak sarması… Yapımı meşakkatli ancak lezzetli ve besleyicidir. Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir. Yaprak Sarması Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
En güzel yaprak sarmalarını pişirmek için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle "Yaprak sarma pişirirken suyunu sıcak mı yoksa soğuk mu koymak gerekir?" konusu herkesin merak ettiği bir konu oluyor. Tencere yemeklerini pişirirken kullanıldığı teknikle benzer olarak sıcak su katılır.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Kapağını da kapattığınız tencereyi orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra, kısık ateşte yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Pişme süresi yaprağınızın cinsine göre değişeceğinden kontrollü pişirmeniz önerilir.
Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. . Yapraklar derin dondurucu da saklanacaksa ne haşlama suyuna ne de yapraklara tuz eklemeyin hiç gerek yok…
Tencerenin yarısına kadar su koyup kaynatalım. Yapraklarımızı güzelce yıkayalım. Kaynayan suda 3 dakika kadar haşlayıp süzgece alalım. Pirinçlerimizi yıkayıp tüm malzemelerle harmanlayıp iç harcımızı hazır edelim.
Sıvı yağ ile sarımsak kavrulur ve salça eklenir . Sonrada yapraklar 1-2 dakika çevrilir ve yaprakların üzerini geçecek kadarda su bırakılır. 5 dakika da öle kaynar sonra limon veya limon tuzu eklenir . Tuz da eklenir . Soğumaya bırakılır.Afiyet olsun !!
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
En önemli püf noktası salamura yaparken yaprakların yıkanmayacak olması kullanacağınız zaman 3-4 saat öncesinden su da bekletip daha sonra yıkayarak tüketebilirsiniz.
Pişmeyen yaprak sarması nasıl pişer? Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz. Yaprakları çok sıkı sardığınızda pirinçler çiğ kalabilir, hafif gevşek sarmalısınız.
Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın. Sarmaları tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsini eşit zamanda pişirebilirsiniz.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir. Sıcak su ilave ettikten sonra bu noktadan itibaren artık sarmaları pişirmeye başlayabilirsiniz.
Şeker ve maydanoz hariç baharatlar eklenir. Bir iki karıştırmadan sonra üzerini geçmeyecek şekilde sıcak su eklenir ve tencerenin kapağı kapatılır. Suyu çekilene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra küp şeker, ince kıyılmış maydanoz eklenir ve karıştırılır.
Önemli olan yaprağın hava almaması hava alırsa yaprağın rengi bozulur ve yaprak çürür.
İyice yıkanan yapraklar süzülür ve 8-10 tane yaprağı alınarak düzenli küçük desteler yapılır. Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuya kaldırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri