Servis şoförü olmak için 22 yaşını doldurmak, en az ilkokul mezunu olmak ve E sınıfı ehliyet almak gerekmektedir. Bunların yanında SRC2, SRC4 ve psikoteknik belgeleri de alınması zorunludur.
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde son yapılan değişiklik ile 7 yıldan fazla B sınıfı ehliyet sahipleri, E sınıfına geçtiği anda tecrübe süresi istenmeden sefer yapabilecek.
En az ilkokul mezunu olan kişiler, servis şoförü eğitimlerine başvurabilir. Ayrıca D Sınıfı Sürücü Belgesi ve SRC1, SRC2 Mesleki Yeterlilik Belgesi de bu süreçte adaylardan istenir. Okul servislerinde şoförlük yapabilmek için 26 yaşını tamamlamış olmak gerekir.
B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. Yani B sınıfı ehliyetiniz bazı kamyonetleri kullanmaya imkan tanımaktadır. Ancak kullanacağınız aracın yüklü ağırlığının 4250 kg mı geçmemesi ve ruhsatta kamyon olarak nitelendirilmemesi gerekmektedir.
B sınıfı ehliyet sahipleri otomobilin yanında kamyonet de kullanabilirler. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler B, B1, M, D1 ve F sınıfı araçları kullanabilme iznine sahiptirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır.
İlgili 15 soru bulundu
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
B sınıfı ehliyetin tekerlek sınırı bulunmamaktadır. Yani B sınıfı ehliyete sahip olanların araçlarının teker sayısı önemsizdir. B sınıfı ehliyete sahip kimseler 6 teker de kullanabilir, 10 tekerde. Tekerlek sayısı kısıtlaması yoktur.
"B sınıfı ehliyet nedir?" sorusuna otomobil ve kamyonet kullanabilmek için gereken sürücü belgesi sınıfıdır, şeklinde cevap verebiliriz.
En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor. Servis şoförlüğüne devam etmek isteyen bireyler gerekli belgeleri hazırlayıp ilgili kuruluşa teslim etmelidir.
D1 Sınıf Sürücü Belgesi
16+1 yolcu sınırı ile minibüs kullanmak için almanız gereken ehliyettir. Başvuru için en az B grubu ehliyetiniz olması ve 21 yaşında olmanız gerekiyor. D1 ehliyet sahipleri M, B, B1, F sınıfı araçları da kullanabiliyor.
Servis Aracı Şoförü (Seviye 3) mesleğinde eğitim almış ve nitelik kazanmış ve çalışmalarda kaliteyi artırmak için; gereken nitelikleri, bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip; geçerli ve güvenilir bir belge ile mesleki yeterliliğini kanıtlamış kişidir.
Servis Şoförü maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 172 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Servis Şoförü maaşları 12980 TL'dir. En düşük Servis Şoförü maaşı 11400 TL iken, en yüksek Servis Şoförü maaşı 26600 TL'dir.
Servis Aracı Şoförü Mesleki Yeterlilik Belgesi Nasıl Alınır? MYK kurumu tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunarak, Servis Aracı Şoförü mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Online başvuru için, internet adresini kullanabilirsiniz.
Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi”ne müracaat için http://e-tuhim.ibb.gov.tr linkinden başvuru yapabilirsiniz.
B sınıfı ehliyetler genellikle otomobil ve kamyonet sürme yetkisi verse de bu durum B1 sınıfı ehliyet için geçerli değildir. “B1 sınıfı ehliyet ne kullanır?” sorusunun yanıtı ise motor gücü 15 kW'ı ve ağırlığı 400 kg'ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklettir.
B sınıfı ehliyet belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılmasına izin veren ehliyet türüdür. B1 sınıfı ise; motor gücü 15 Kw'ı, ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletlerin sürülmesi için alınması gereken ehliyet türüdür.
B1 ehliyeti olanlar, net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanabiliyor.
B Ehliyet. B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor. Bu sınıfa ait sürücü belgeleri aynı zamanda M, B1 ve F sınıflarını da kapsıyor.
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B, B1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.
B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Minibüs kullanabilmek istiyorsanız öncelikle Otomobil Ehliyeti (B sınıfı ehliyet) almanız gerekiyor. Ardından Minibüs kullanabilmek için D1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.
B sınıfı manuel ehliyet, otomatik vites araçları da kullanabilir. Fakat B sınıfı otomatik vites ehliyeti olan sürücüler sadece B sınıfı Otamatik vites araç kullanabilirler.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri