YENİ "B" (ENGELLİ) SINIFI EHLİYET HAKKINDA BİLGİLER B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir. Asgari yaş sınırı 18 olup deneyim ve tecrübe aranmamaktadır.
Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Engellilik derecesi %90 ve üzeri olan kişiler adına ÖTV'den muaf olarak yurt içinden alınan ve özel tertibatı bulunmayan araçların araç sahibi dışında birisi tarafından kullanılması konusunda mevzuatta herhangi bir kısıtlayıcı hüküm bulunmamaktadır.
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
İlgili 20 soru bulundu
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
Fakat buna ek olarak aracın bir kuruluşa ya da şirkete ait olduğunu belirtmek için trafik tescil kurumu tarafından bir düzenleme yapılması gerekir. Engelli Araç Sahibi Vefat Ederse Ne Olur? Engelli raporu ile ÖTV indirimli araç satın alan kişinin vefat etmesi halinde aracın hakları mirasçılara düşecektir.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren engelliler tarafından alınan binek otomobillerin bedeli 1.004.200 TL'yi aşıyorsa ÖTV istisnasından yararlanılamayacaktır.
sürücü kursuna gitmeniz gerekmiyor aile hekimine gidip sevk alacaksınız yetkili bir hastanede aile hekiminin sevk ettiği doktorlara çıkacaksınız hastaneden aldığınız raporla il sağlık müdürlüğünde heyete gireceksiniz buradan aldığınız raporla emniyete gidip ehliyetinizi değiştireceksiniz.
Ehliyet için alınacak rapor sürücü olur raporudur ve üzerinde herhangi bir oran bulunmaz, bu rapor sağlık kurulu raporu değildir, o yüzden mevcut raporunuzu etkilemez.
Alınan rapor süreliyse, süreli engelli raporu geçerlilik süresi bir yıldır. Yılın son gününe kadar geçerlidir. "Engelli raporu süresi bitince ne olur?" sorusunun cevabı şöyledir: Eğer zamanında rapor yenilenmezse engellilik raporu düşer ve engelli haklarından yararlanamazsınız. Bu durumda raporun yenilenmesi gerekiyor.
Engelli sürücü adayı sadece tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağı sağlık raporunda yazan engeline uygun özel aparatlı ya da engeline göre sadece otomatik vitesli araç kullanabilir. Burada önemli olan sağlık raporunda yazan bilgilerdir.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını galeriden satın alabilirler.
Rapor oranı %90 ve üzeri olan engelli bireylerin araçlarını; eşi, çocukları, kardeşleri, yakın akrabaları ve bünyesinde çalışan birinin kullanması mümkündür. 2023 yılı ile birlikte gelen yeni değişiklik ise, aracı kullanacak olan kişinin engelli birey ile aynı şehirde yaşaması gerektiğidir.
Fakat ÖTV muaflı araç alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın.
Bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise sıfır araç alımında ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında uygulanıyor. Yüzde 40 engelli birisinin ÖTV indirimli araç alması için 18 yaşından büyük olması gerekiyor. Sürücü belgesine sahip olması da gerekiyor.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
engelliye ait olan aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir. Kendi dışında başka kimsenin kullanmaması gerekir. Adı üstünde engelli aracıdır ama özel bir hastane durumu olur.
Engelli Araç Sahiplerin ücretsiz araçlı geçiş için detaylar: 1- Araç engelli aracı ise, araç ruhsat sahibi ile araç içindeki engelli kişinin ismi tutuyorsa (araç engelli kişinin üzerine kayıtlıysa) engelli kartında %90 ibaresi aranmaksızın ÜCRETSİZ geçiş yapılabilir.
Üye. Gerçek şu: ikamet aynı ilde olması kaydı ile sadece birinci dereceden yakını kullanır. Anlam karmaşasına girmesin diye diğer okuyucu olursa açıklayayım: Kendisi, eşi, çocukları, anne ve babası.... Onun dışında kimse kullanamaz.
Mevzuata göre ilk araç alım tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden, aracın malul veya engelli olmayan birisine ÖTV ödenmeksizin satılması mümkün değildir. ÖTV ödenmeksizin aracın satılabilmesi için aracın ilk alım tarihinden itibaren en az 5 yıl geçmiş olması gerekir.
Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak. Araç, serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri