Evre II: Ya göğüs ya da karın bölgesinde birden fazla bölgedeki lenf bezlerinde hastalık vardır. Evre III: Hem göğüs hem de karın bölgesindeki lenf bezlerinde hastalık vardır. Evre IV: Karaciğer, kemik iliği veya akciğer gibi lenf bezleri dışındaki organlarda hastalık vardır. Evrelemede A, B, E önemlidir.
Lenfoma tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bir taraftan kanser tedavi edilirken diğer taraftan kanseri önleyici girişimler hayata geçirilmelidir. Lenfoma kür şansı olan yani tedavi sonrası tekrarlamayacak kanserlerden biridir. Güncel ilaç ve ışın tedavileri ile bazı lenfoma türlerinde %95'e kadar başarı sağlanabilir.
B hücreli lenfomalar, normal B hücre gelişiminin olduğu primer ve sekonder lenfoid organlardan veya lenfoid olmayan organlardan gelişen tümörlerdir. DBBHL'de büyük difüz büyüme paternine sahip B lenfoid hücreler, normal lenfositlerin iki katına yakın boyutta çekirdek içerirler.
Evre 4 lenfoma, kanserin lenfatik sistem dışında bir organa yayıldığı anlamına gelir. Hayatta kalma oranları, bireyin risk faktörlerine ve kanser türüne bağlı olarak geniş ölçüde değişir. Evre 4 lenfoma sağkalım oranı diğer evrelerden düşüktür, ancak bazı durumlarda doktorlar kür (tam şifa) sağlayabilir.
Diffüz büyük B hücreli lenfoma hastalığı çoğunlukla 60 yaş üzerindeki kişilerde görülür. Diffüz büyük B hücreli lenfoma, lenf düğümlerinde, gastrointestinal sistemde, testisler, tiroid, deri, göğüs, kemik, beyin veya vücudun herhangi bir bölgesinde tutulum gösterebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu lenfoma tipleri çoğunlukla genç hastalarda görülür. Burkitt lenfoma insanda en hızlı ilerleyen kanser tipidir. Bu hastalıklarda tedavinin hedefi hastalığı yok etmektir.
Diffüz Büyük B Hücreli Lenfomanın (DLBCL) Nedenleri
DLBCL için bazı risk faktörlerinin aşağıdakileri içerdiği düşünülmektedir: İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) gibi bağışıklık sisteminizi etkileyen bir durumunuz varsa. Organ naklinden sonra alınanlar gibi bağışıklık sisteminizi baskılayan ilaçlar alıyorsanız.
Lenf kanseri 4. evre yaşam süresi ise %65 oranında 5 yıllık sağlıklı yaşamdır.
Türkiye Klinikleri Hematoloji - Özel Konular
Diffüz büyük B-hücreli lenfomalar (DBBHL) tüm Non-Hodgkin lenfoma'ların %30-40'ını oluşturan büyük ve transforme B hücrelerden meydana gelen, heterojen bir tümör grubudur. İnsidansı yaşla artar ve ortalama tanı yaşı yedinci dekattır.
Bunların bir kısmında da hastanın lenfomadan tam olarak kurtulması mümkün olabilmektedir. Örneğin Non Hodgkin lenfomalarda genel olarak yüzde 60-70 tam iyileşme sağlanmaktadır Hodgkin lenfomalarda ise bu oran yüzde 80-90'ları bulabilir. Bazı alt tiplerde ise yüzde 90'ları geçen başarılar söz konusudur.
B hücreli lenfomalar daha sık ortaya çıkar. Hastalık lenf düğümlerinde, dalak gibi lenfoid dokularda ortaya çıkabilir veya mide, barsak gibi organlardaki lenf dokusundan kaynaklanabilir. Malign lenfoid hücreler kan ve lenf dolaşımı aracılığı ile vücudun diğer kısımlarına da yayılabilir.
Burkitt lenfoma/lösemi, c-myc onkogeninin disregülasyonu ile sonuçlanan orta boy B hücre proliferasyonu gösteren agresif bir tümördür. Endemik, sporadik ve immünyetmezlik ilişkili klinik subgrupları mevcuttur. Bazı tümörlerde morfolojik özellikler Burkitt lenfoma ve DBBL arasında kalmaktadır.
Mayo Kliniği ve Léon Bérard Merkezi tarafından yapılan ortak bir çalışmada tedavi sonrası izleme alınan DBBHL lı 684 hasta üzerinde lenfomanın ne zaman nüks ettiği konusunda bir araştırma yapılmıştır. Sonuç olarak hastaların % 20' sinin 5 yıllık süreçte tekrarladığı görülmüştür.
Bazı hastalarda; kilo kaybı (son altı ay içinde %10), geceleri terleme, tekrarlayan ve bir enfeksiyondan kaynaklanmayan ateş gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtilere “B semptomları” adı verilir.
Non-Hodgkin lenfoma nedir? Non-Hodgkin lenfoma, lenfatik sistemde yer alan olgun B lenfosit, T lenfosit veya NK lenfosit (doğal öldürücü hücreler)hücre gruplarından herhangi birinden kaynaklanan lenfomadır. Non-Hodgkin lenfomanın içerisinde çok sayıda farklı klinik ve laboratuvar özellik gösteren alt grup mevcuttur.
Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz. Domates, portakal, greyfurt, limon gibi asitli meyve ve sebzeleri tüketmeyiniz. Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş, kurutulmuş yiyecekler, ağzınızın yaralı alanını rahatsız edeceğinden bu tip yiyeceklerden uzak durunuz. Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.
Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL) bir lenfoid malignitedir. DBBHL, non-Hodgkin lenfomalar arasında erişkinlerde en sık görülen lenfoma alt tipidir ve Non-Hodgkin lenfomaların %30-58'ini DBBHL'lar oluşturur. Çoğunlukla 60 yaş üzeri kişilerde görülmekle birlikte çocuklar ve genç erişkinlerde de nadiren görülür.
Bazen lenfatik sistemin diğer kısımlarında başlar. Hodgkin lenfoma, bir lenfosit (genellikle bir B hücresi) anormal hale geldiğinde başlar.
B Hücreli Prolenfositik Lösemi (B-PLL) agresif klinik seyir gösteren olgun B hücreli bir malinitedir. Önceleri B hücreli kronik lenfositer löseminin (KLL) bir varyantı olduğu düşünülmüştür. Tedavilere yanıtı az olup medyan yaşam süresi 3 yıldır. Oldukça nadir görülüp, lenfositik lösemilerin yaklaşık %1'ini teşkil eder.
Klasik hodgkin lenfoma bu lenf kanseri türünün yaklaşık olarak %95'inde tespit edilen hodgkin lenfoma türüdür. Bu kanserler genellikle servikal (boyun) bölgesinde lenf nodlarında başlama eğilimindedir.
Bir nüksetme ne kadar sürede gerçekleşir? Hodgkin Lenfoma gibi agresif bir lenfoma veya oldukça agresif (hızlı büyüyen) Hodgkin Olmayan Lenfoma'nız varsa, iyileşme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, nüks ederseniz, bu genellikle tedavinin bitiminden sonraki birkaç yıl içinde olur.
Lenfoma, 30 alt tipe ayrılır. Bir grupta tedaviye ihtiyaç duyulmadan, hastalık yıllarca takip edilir. Diğer grupta ise hastalık hızlı seyreder. 40 yıl önce lenfoma tedavisinde hastaların anca %40'ı kurtulurken günümüzde %85 hatta %100 oranında bile kurtulan oluyor.
B semptomları (sistemik semptomlar) – hem Hodgkin lenfoma hem de Hodgkin olmayan lenfoma ile ilişkili olabilir.
Yüksek dereceli B hücreli lenfoma terimi geleneksel olarak; yüksek dereceli morfolojik bulgular taşıyan B hücreli lenfomaları işaret etmektedir. Bu lenfomalar klinik, histopatolojik ve moleküler bulguları itibariyle heterojen bir tümör grubunu temsil etmektedir.
Laktat Dehidrogenaz (LDH) Testi: Yüksek LDH düzeyleri, lenfoma gibi kanserlerde veya doku hasarında artışa işaret edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri